SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Plötsligt händer det

Kategori: Allmänt

På onsdag morgon tyckte jag det var lite jobbigt att vi skulle träffa gruppen redan kl. 9 på morgonen när vi ändå hade hela dagen på oss att skriva grupparbetet. Men jag gick till skolan (kom lite för sent som vanligt) och försökte bidra med lite text. När vi bestämde oss för att ha lunchpaus passade jag på att ringa RL-konsult företaget som hyr ut hyresbostäder. Kvinnan sade att hon fått min intresseanmälan och mitt mail som jag skickat samt att hon hör av sig om jag får komma på visning.
 
Inte länge efter det skickar flickan som jag nu hyr i andrahand av, att hennes kompis lagt upp sin lägenhet på Vallgatan på helsingborgshem.se så jag loggade genast in för att titta om den passade mina behov. Det gjorde den! Jag bokade omedelbart lägenheten och var så ivrig angående den att jag hade fullt upp med att chatta med Emma (flickan jag hyr av) och hennes kompis (vars lägenhet jag skall ta över). Därför bidrog jag kanske inte med så värst mycket i slutet av vår träff med gruppen. Jag fixade ju lägenhet för kommande termin! Efter att jag bokat lägenheten på Vallis fick jag ett mail av RL-konsult som gav besked om att jag är en av de utvalda för lägenhetsvisning på studenthemmet Unionen. Det är också ett bra studenthem som ligger i centrala Helsingborg. Hyran där var lite dyrare än den jag nu kommer få så jag tror att jag gjorde ett helt bra val då jag nu skrivit på kontrakt för en förstahandslägenhet på Vallgatan. Detta är ju praktiskt i och med att mina saker redan är på plats i huset. Bara att flytta allt en trappa ner vet ni. Känns faktiskt skönt. Komiskt att det kom flera olika lägenhetserbjudanden som jag kunde tänka mig att ta just denna dag, när jag i flera månaders tid försökt hitta en passande lägenhet!
Idag hade vi "Metareflektion", det var ju ett stort skämt. Vi skulle bl.a. fylla i en lapp som denna på bilden. Detta gjorde vi också i början av kursen så nu var meningen att jämföra de två barometrarna med varandra och se hur man utvecklats under kursens gång, haha! Läraren gick igenom saker som dessa i två timmar. Dessa papper gick att fylla i på 5 minuter och det var allt de två timmarna skulle gå ut på. Sverige, sverige... Jag tror att jag himlade ett antal gånger med ögonen. En efter en gick studenterna iväg, stackars kursansvarige kvinna! 
 

Buller och bång

Kategori: Allmänt

 Igår var Silja och jag på vårt första jobbuppdrag med Student Network. Jobbet var att dela ut försäljningsbroschyrer om säsong 2014 åt publiken. Det var inte så värst utmanande men ändå värt att få lite pengar för! I slutet av matchen var det inte så många skåningar som ville ha informationen om nästa säsongen eftersom Helsingborg just hade gått från 2-0 till 3-2 förlust. Det sved säkert lite.
 
 
Idag då? Väckarklockan ringde vid 6.20, jag tände lamporna och gick igenom anteckningarna till dagens tent. Har än en gång inte läst boken från pärm till pärm utan försökt pränta in kunskap om de olika begreppen via sammanfattningar och anteckningar och faktiskt lite logiskt tänkande, ja tro det eller ej! Tenten kändes helt okej, den var inte svår egentligen men vissa saker kom jag inte riktigt ihåg och var svåra att tolka. Men jag hoppas såklart på godkänt igen.
I morgon skall vi träffas med gruppen och skriva praktikfall som också skall bedömas. Det är den sista uppgiften för den här perioden och så börjar en ny period nästa vecka. Så hoppeligen har jag snart 15 högskolepoäng i fickan. På nyheterna lovades storm efter klockan 15 idag och det har verkligen blivit! Jag sitter i lägenheten och hör hur fönstrena skakar. Hoppas att det inte händer något värre pga stormen! 
 
 

Dystert

Kategori: Allmänt

Ekonomispelet vi haft på företagssimuleringen, har jag fattat något? Nepp... Känt mig trög? Jepp...
 
 
Torsdagen, när jag skulle jobba första gången med Barlaget på Torsdagspuben, var ju en kväll för sig. Vi, personalen, var på plats 21oo och gästerna började droppa in vid 22oo. När Silja och jag gick ner till källaren lite över nio där alla våra saker fanns, märkte vi att någon hade rotat i Siljas väska. Vi fick båda panik och sedan märkte jag att klädhängaren där jag hade hängt min jacka och väska var utan mina ägodelar! Ännu mer panik
 
Jag såg framför mig jobbet med att ringa och spärra alla kort, ringa polisen, skaffa allt på nytt etc etc. Jag ringde polisen och var helt ifrån mig och kom inte riktigt någon vart för jag kunde inte tänka klart. Efter kanske en kvart när jag som bäst höll på att spärra mitt Visa Electron kort såg jag att killarna från Barlaget började rota i buskagen så jag sprang upp dit och där låg en massa av Barlagets ägodelar utspritt på marken, allt från väskor och plånböcker var utrivet och kastat omkring. Jag hade verkligen tur då alla mina ägodelar var kvar! Silja hade största oturen av oss alla, hon förlorade sina olika bankkort, ID och hemnycklar. När nästan alla andra hittade allt vi tappat så kan det ju hända att Siljas saker ligger någonstans bland buskar och löv. Ja, idag hittade vi ju faktiskt hennes sminkväska...
Så himla onödig grej av det här gänget som gjort allt detta? Undrar vad som hänt när de bara lämnade allt liggandes omkring på marken, någon måste ju ha sett dem eller ville de bara jävlas helt enkelt? Väldigt mystisk grej. Det var ju lite egen dumhet att ytterdörren till Villan var olåst, men ändå synd att sånt här sker.
Det här tråkiga veckoslutet till ära bjuder jag bara på tråkiga bilder. Sista bilden är Helsingborgs Lasarett, världens fulaste sjukhus kanske? Eller Nordens i alla fall. 
 
 

Hey Jay!

Kategori: Allmänt

Förra fredagen var jag ganska säker på att jag såg Jay Smith utanför en liten butik i Helsingborg. Jag googlade just honom och han är tydligen härifrån. Så är även The Sounds. I morgon hamnar jag jobba på Torsdagspuben  eftersom man måste ha jobbat vid två tillfällen för att få vara med på en sittning för personalen den 30 november. 9.11 uppträder The Sounds i Helsingborg och på Torsdagspuben kan man därför vinna biljetter till deras keikka
Idag har jag varit på konstigt dåligt humör, har inte direkt någon orsak till det men så är det ibland. Är även stressad inför måndagens tent och ändå gör jag inget åt saken. 
I somras såg jag Jay (waaau...) utanför Prisses i Ekenäs när jag gick hem från Ettan och då skaka jag hand med honom. "Heeey Jaaay!"
 

Pumpkinland in town

Kategori: Allmänt

Lite höstig Halloweendekoration framför Rådhuset.
 
 
Ohlaalaa resultatet från skrivuppgiften kom just upp på live@lund, coolt namn eller hur? Annie och jag klarade den! Vilken lättnad att inte behöva göra om den. Det är det som är huvudsaken liksom.
 
 
 

Scones

Kategori: Allmänt

Här är Malin, gårdagens födelsedagsbarn. Tyvärr blev det ingen utgång i Lund men det kommer såklart flera Lundkvällar. Desto mindre ångest idag hehe.
 
 
 
 
 
 
Elin (längst till höger) var snäll och hjälpte vår grupp förra veckan när vi inte förstod något av redovisningsuppgiften, vi bestämde därför att vi skall bjuda henne på "fika" på söndagen. Så idag träffades vi och när vi kom fram till Annie i Råå hade hon redan lagat sconesdegen, det var därmed bara att lägga scones-semlorna i ugnen och plocka fram pålägg och tilltugg. Det var jätte gott och vi var väldigt mätta och belåtna. Tack! 
Efteråt promenerade vi längs med stranden till hamnen och via shoppinggatan i Råå. Det är en riktigt mysig liten by, jag skulle nästan kunna tänka mig att bo där.
 
Finlands flagga hängde på den lilla shoppinggatan, givetvis måste den med på bild.
Jag borde läsa ikväll, men skulle inte alls orka. Inte alls. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trodde jag var i de fina kvarteren

Kategori: Allmänt

 
 
... men kanske inte? 
 
 
Den här veckan har vi haft skola tre gånger i veckan och som jag skrivit har jag har inte förstått så hemskt mycket. Silja och jag har gått på flera promenader tillsammans den här veckan och här är två bilder från hamnen.  Hörde just att EIF förlorade dagens match, det var synd! Jag hade gärna varit i Finland den här helgen.
Ikväll skall jag i alla fall till Lund på Malins födelsedagsfest så det blir förhoppningsvis riktigt roligt. Snart tar Alina och jag tåget och så  ska vi äta sushi (igen!) innan vi går till festen. He e gott ti leva.
 
 
 

Mitt andra hem

Kategori: Allmänt

När man flyttar för att studera i ett annat land blir nästan allting i ens liv och kretsar kring skolan. Ens nya vänner och kontakter, samtalsämnen och fritidsplaner är alla kopplade till skolan. Jag brukar skämta och säga åt gruppmedlemmarna att jag har all tid i världen att sitta med dem och jobba med grupparbetet, för jag har ju i princip inget annat liv i Sverige än skolan, hehe. Och så är det ju på sätt och vis.
 
 
Vi jobbade eeeextra länge på skolbibban idag. Ändå har jag inte bidragit med någonting till räkneuppgifterna i våra praktikfall. Ush, vad det är irriterande att känna sig stendum och inte komma med egna lösningar till uppgifterna. Jag hoppas att någon bra föreläsare kommer gå igenom uppgifterna och förklara begreppena och uträkningarna, så att man en vacker dag kanske förstår vad det är "vi" har jobbat med. 

Bibblan

Kategori: Allmänt

Jag tycker det låter lite gulligt när svenskarna kallar "bibban", alltså biblioteket för "bibblan". Igår jobbade vi med grupparbetet i Stadsbiblioteket och försökte lösa uppgifterna i veckans praktikfall. Det var helt bra att vi var där för jag skaffade ett bibbakort på samma gång.
Jag fattar ingenting av vad vi räknar ut i praktikfallet och känner mig därför extremt dum i huvudet för tillfället. Kanske jag delvis kan skylla på lathet? Jag har nämligen inte orkat läsa igenom kompendiet och så har jag inte den ena boken som vi förmodligen borde använda. Problemet är att jag inte vill sitta framför en datorskärm och läsa kompendiet, nå, jag får väl printa ut det idag i skolan och se om jag får det läst ikväll istället.
 
 
Stadsparken utanför bibban var riktigt höstfin och jag kände mig pigg och positiv efter att ha pratat med morfar som fyllde hela 90 år igår! Ledsen att jag inte deltog på kalaset... Grupparbetet gick fortare än vad jag trott, därmed hade jag äntligen (?!) tid att städa lägenheten innan jag skulle bege mig till Barlagsutbildningen och få A-certifikat för alkoholservering.
Från kl. 17-21 var alla som skall jobba i Barlag samlade i skolan där bl.a. "Syster Kent",som han kallas, hade föreläsning om alkoholens påverkan på människan. Det var mycket intressant och lite skrämmande samtidigt. Vi räknade ut med hjälp av tabeller på antal drycker och ens vikt hur många promillehalt man hade senast man var berusad. Man fick nog en liten tankeställare. Sedan kunnde man jämföra sitt resultat med hur alkoholisters tabell vanligen ser ut, tur var våra resultat ändå inte lika som i den tabellen. 
Efter utbildningen följde jag med ett gäng flickor och vi gick hem till en av dem för att se på Sverige-Tyskland matchen. Lite tråkigt faktiskt att Sverige förlorade. Men lite sedvanligt skitsnack med dem var roligt. 
 
 
 

Nytt tak över huvudet

Kategori: Allmänt

 
Efter jul behöver jag nytt boende, nu är det inte länge kvar till julen så jag kollar hela tiden om det finns lediga studentlägenheter. Blocket.se, helsingborgshem.se, bopoolen.nu är nätsidor jag besöker några gånger per dag, suck. Ibland blir man lite stressad, tänk om jag inte har ett nytt boende när jag kommer tillbaka till Helsingborg den 6 januari!
 
Nu gäller det att leta, leta, leta. Jag vet inte heller om jag vill vara förstahands- eller andrahandshyresgäst. Det bekväma med att vara andrahandshyresgäst (som jag är för tillfället) är ju att då hittar jag kanske igen ett möblerat boende till läsårets slut och kan sen komma hem till Finland över sommaren utan att ha hyra och betala i Sverige. Nackdelen är däremot att då måste jag igen söka nytt boende nästa höst... Jag är nästan bombsäker på att det ändå löser sig, om jag nu varit 10 dagar arbetslös i Schweiz så skall det här också kunna fixas, eller hur?
 
 

Blixtar och dunder

Kategori: Allmänt

 
Här har det åskat, blixtrat och regnat. Ja det regnar väl fortfarande. Söndagen till ära har jag lite angst (förvånande eller hur?), bland annat för att jag inte deltog på morfars 90-årsfest. Julia hade igår lagt upp en instagram bild från vårt vardagsrum där brasan var på och jag önskar jag vore där. Mamma, pappa, syskon och god hemlagad mat skulle vara ytterst trevligt. 
Gårdagen då? Ja den gick inte enligt planen men jag försökte göra det bästa av situationen. Slog handen i bordet och sa NEJ NU. Nånej det gjorde jag ju inte, men har man bestämt att man ska festa så får man väl se till att göra det också! Funderingarna över hur festen sedan gick är en annan sak. Det brukar söndagarna bestå av. Kul?
 

Lite av allt

Kategori: Allmänt

 
 
Lite höst. 
 
Lite Skypedate med charmtrollet Felix och hans föräldrar. 
 
<3
 
Lite alkohol.
Ett glas vitt och favorit Päron Somersby. (Snuset är såklart inte mitt, så pass svensk har jag inte blivit.) Först var Silja, Viktor, Isabel och hennes kompis och jag en stund på Villan där vi "såg" på Sverige-Österrike fotbollsmatchen. På grund av för få sittplatser och för mycket människor drog vi vidare till baren Mandarin, där vi avnjöt lite alkoholhaltiga drycker. I morgon blir det fest, om det går enligt planerna skall tackfesten för faddrarna ta oss till Retro i Helsingör. Jag har inte varit så ivrig inför morgondagens planer men det blir säkert bra. Med dessa ord önskar jag er ett trevligt veckoslut, som vi säger i svenskfinland.
 
 

Endast kvinna i hushållet

Kategori: Allmänt

 
 
Kul med konserver som inte vill gå upp. Jag köpte kidneybönor för en tid sen och försökte flera gånger att få upp burken. TIll sist när jag fick upp burken då jag hittat en lättare konservöppnare än den första jag fick tag på, märkte jag att jag nog lyckats få hål i burken någon vecka tidigare... Gissa om det var trevligt att se innehållet sedan. Nu blir det inte kidneybönor på en tid. Jag brukar köpa tonfisk till salladen men efter Nollningen då vi skulle suga på surströmming har tonfisk också fått vänta ett tag. Idag blev det kikärtor istället för kidneybönor.
 
Villorna nedanför balkongen min är aningen lyxigare än studenthemmet.
 
 
Ps. Hur pinsamt är det inte att handla en toaborste?
 
 

Första jobbuppdraget

Kategori: Allmänt

Mitt i allt äckliga redovisningsarbete fick jag lite goda nyheter. Via Silja har jag fått jobb på Student Network. Man får inte så ofta jobbturer, kanske bara en gång i månaden. Fastän det ger någon drink på krogen. Mitt första jobbtillfälle är den 27 oktober på Olympia Arenan i Helsingborg (den ligger ett stenkast, manligt sådant, från min balkong) på Allsvenskans match. Vad jag nu har förstått så är fotboll en ganska stor sport här, så det blir säkert ganska roligt. Vårt jobb är att dela ut reklampapper i början och slutet av matchen medan vi såklart får se matchen gratis, inklusive sittplatser. 

 

 

2o/II

Kategori: Allmänt

kommer mamma hit! Idag beställde jag hotell i Köpenhamn. Innan mamma tar flyget tillbaka till Finland kommer vi spendera lördag och söndag i Köpenhamn, gött. Vi skall gå på Tivolis julmarknad som lär skall vara värd att se. Jehu, lite julstämning får jag dela med mamma innan jag kommer hem. Det verkar tyvärr inte bli någon hemresa för mig innan den 20 december. Att veta attt mamma snart hälsar på och att det sen inte är länge kvar till 2,5 veckors jullov i Finland känns inte så tokigt. Smile.
 
Du och jag morsan, duuu och jag. Det var inte lätt att hitta en bild på henne, jag försökte hitta någon från alla tre album från bröllopet men hon tycks inte fångas på bild?! Alla är ständigt i vägen så att hennes lilla huvud inte syns. Du måste börja vara lite mer i rampljuset mamma!
 
 
 

I Hamlets kvarter

Kategori: Allmänt

 
Hihi "frokost" betyder lunch i Danmark. Idag fick jag alltså joina Alina, Rebecca och hennes pojkvän Paolo till Helsingör. Rebecca bor i Lund men de kom hit och sedan åkte vi färjan tillsammans. Då vi alla var hungriga var det första vi gjorde att söka upp en lämplig restaurang.
 
Här har ni dem på bild.
 
 Attraktiva etiketter!
 
 
Society.
 
Vi gick runt slottet, fastän man tyvärr inte såg det så bra. Såklart hade de stängt portarna vid slottsmuren just innan vi var på plats. 
 
 
 
 
 
Som ni ser var vädret inte det bästa, igen fick jag känslan av att Helsingör inte är så livat. Affärerna stängde redan klockan fyra och man såg inte så hemskt mycket människor omkring sig. Jag tror staden har mer att ge, men när man inte vet vart det lönar sig att gå så blir det ett evigt strövande kring samma gator. 
Jag är som bäst i lägenheten och konstaterar några konsekvenser med att bege sig bort från familj och vänner. Att ha planer för mina helger blir allt viktigare här. Jag vill att det skall hända saker omkring mig inom en nära framtid, för annars är jag rädd att jag får allt för stor hemlängtan. Som tur är har jag träffat många nya människor, vilket har lett till program för fritiden, men ändå finns det såklart stunder när jag känner mig ganska ensam. Det uppstår så mycket tid som fördrivs utan konversation och sällskap, där endast ens egna tankar existerar. Hoppas jag inte blir någon enstöring! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tack

Kategori: Allmänt

för ciderna Anna! Nu blir det pubrunda! Denna gång skall jag inte (försöka) tala finska.
(Visst ser min lägenheten väldigt charmig och trivsam ut med sitt gröna golv och kakel?)

Vetenskapligt problem in my...

Kategori: Allmänt

Jah, skrivuppgiften är gjord, DONE. Deadlinen är som sagt idag kl. 15.oo och vi hoppas med Annie att vi inte får underkänt även om vi gissade på vad det vetenskapliga problemet i texten är, haha! Vi förstod faktiskt inte vad som innebär med ett vetenskapligt problem. Skulle jag ha en kakelugn vet jag vad som skulle hända med alla Case-kompendierna. Vill helt enkelt inte se på dem längre, om man säger som så.
 
 
 
Det var brandalarmsövning i morse på vårt studenthem, så Alina och jag passade på att gå en promenad under den tiden. Vi gick till Påljsö (surprise surprise) och det tog hela två timmar! Så nu känns det minsann i benen.
Än så länge har det varit ganska varmt i Skåne, vilket jag såklart gillar. De flesta trädena är fortfarande gröna, så det tar väl ett tag innan höstdepressionen börjar. Cheers!
 
 
 

Plötsligt har man mycket att säga

Kategori: Allmänt

 
Hur är det alltid så att när man ser instruktionerna för en uppgift funderar man hur det ens är möjligt att bidra med så många ord eller tecken till en essä, men sen när man väl sitter och jobbar har man allt för många ord? Antagligen beror det i mitt fall på att jag ännu inte är tillräckligt bra på att verkligen hitta det väsentliga i en text. 
Dyrt blir det också när grupparbeten och andra träffar sammankopplas med lunch och cafébesök flera gånger i veckan... Otroligt hur pengarna bara ryker iväg, speciellt när jag inte har tillgång till gratis mat hos mamma lika ofta som jag hade i Finland. Med det sagt skall jag nu ta mig till Coop och slösa lite mer pengar!