SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Efter fest kommer pest

Kategori: Allmänt

 
 
Sofias födelsedagsfest bestod av godsaker och en rolig musiktävling (mitt lag nådde delad första plats faktiskt) innan vi tog taxi till Malmös Nation. Där var det inte så mycket människor p.g.a. en stor Novishfest som hölls samma kväll. 
På söndagen tog jag bussen till Råå, där min grupparbetspartner Annie bor. Hon bor i ett eget litet "hus" på en familjs innergård, mysfaktorn var hög! Omgivningen var lite mer hemtrevlig än Vallgatans studenhem, vilket inte är så konstigt. Enda nackdelen där är ju att det är en bit från centrum och campus. Efter att ha diskuterat allt möjligt annat än det vi egentligen skulle prata om, träffade jag Alina i stan och vi gick till restaurangen Mezo och åt varsin stor potion pasta. Jag var verkligen inte hungrig efter det kan jag säga. Den här veckan har vi alltså grupparbete på schema, vi är i princip lediga från skolan. Deadlinen är på torsdag kl. 15.00 så nu gäller det att läsa och skriva inför skrivuppgiften. Längtan till den kommande helgen är därmed stor.
 
 
 

Begeistrad

Kategori: Allmänt

 
Pålsjö levererar än en gång. Joggingrundan i morse tog extra lång tid bara för att jag måste stanna upp och ta bilder. Har nu hittat en lite kortare väg till själva Pålsjö skog, så idag kunde jag ta mig längre västerut än vad jag brukar, vilket resulterade i bland annat dessa bilder. Ibland har man känslan av det är roligt att jogga och idag var det en sådan dag. Jag blir helt begeistrad av omgivningen.
 
 
 
 
 
Jag tänkte idag på att min blogg nu består mest av bilder, den blir ju mer av ett fotoalbum än en blogg där man skriver sina tankar...
Men småningom kanske det blir en ändring på det. Jag skall nämligen snart börja blogga för Västra Nyland, på den bloggen bör jag kanske ha lite mera text och tankar än endast bilder!
Ikväll är Alina och jag bjudna på Sofias fest i Lund, tack tack. Jag ser framemot det, det kan ju inte bli tråkigt om man skall åka till studentstaden Lund! Trevlig helg, sup och svälj!
 
 
 
 
 
 
 

Kappsäck... i Helsingör?!

Kategori: Allmänt

 
 
Sista dagen med Anna bestämde jag mig för att skippa skolan. Istället joggade vi med Anna och hon slog personligt rekord på kilometer, wihi! Sedan bestämde vi oss för att ta färjan över till Helsingör, varifrån Anna sen kunde ta tåget till Köpenhamn. Himla smidigt, eller hur?
Kronbergs slott, där Hamlet pjäsen av Shakespeare utspelas. 
Färjan över till Helsingör från Helsingborg tar ynka 20 minuter. Anna och jag diskuterade om var tågstationen är och att det första vi skall göra när vi kommer i land är att låsa in hennes kappsäck i något slags förvaringsskåp så att vi sedan kan turista i den lilla staden.
 
 
 
 
 
 
Men icke sa nicke, i Helsingör finns inte en enda plats att förvara sitt bagage för några timmar. Sjukt dålig service och helt mystisk tågstation. Ett stort minus för det. Nå, vi släpade på Annas kappsäck de timmar vi spenderade i Danmark, på grund av det gick vi inte så långa sträckor och vi tog oss inte heller närmare slottet än det ni ser på ena bilden. Skulle jag bli tvungen att starta ett företag i Helsingör vet jag i alla fall en sak man skulle förtjäna på att erbjuda... bagageförvaring. Skämtosido, men lite häpna blev vi! (Jag blev kanske ännu argare än Anna själv.) 
Vi drack fladöl och åt tre små smörrebröd, typisk danskt. Sprit- och alkoholaffärer fanns överallt! Det är någonting som jag kan tänka mig att svenskarna uppskattar, för ni vet Systembolaget... host host.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Jag har alltid fel, jävlar satan"

Kategori: Allmänt

Bara för att jag är ett dygn i Skåne med Sara (som för att bli förstådd numera säger [schyckling] istället för [tjyckling]) tvingar hon mig att skriva något i hennes virtuala dagbok. Har tyvärr inget vettigt att komma med. Men ja, igår åt vi middag på ett lustigt litet ställe som hette Haken. Det visade ju sig att de hade förlorat sina alkoholrättigheter, så det fick bli en middag med endast folköl och vatten. Tragiskt, jag vet, men maten smakade helt ok, så vi är väl tvungna att förlåta dem.
 
Innan dess gick vi runt i Helsingborg och här är en bild från hamnpromenaden. Jag minns inte om de faktiskt var så glada som de ser ut. Kanske.
 
Som ni ser var det väldigt romantiskt.
 
Jens åkte iväg efter en natt på Hotell Viking - Helsingborgs designhotell (deras slogan), för att jobba ett par dagar i Köpenhamn. Vi åkte istället till Lund för att kolla in staden. Jag hade inte tidigare varit där, men hört att det är jätte fint, och visst var det! 
 
Här står jag och beundrar en lyktstolpe. Huset i bakgrunden var ju inget speciellt.
 
Sedan drack vi cappuccino i solen på ett trevligt litet ställe. Vädret här är ytterst ombytligt. Ena sekunden är det iskallt och blåsigt, men så fort solen tittar fram och vinden avtar är det supervarmt (klädkris!).
 
Som sagt, stället var väldigt fint. Mitt emot en liten blombutik, på en smal liten kullerstensgata.
 
 
Kyrkan. Den var jag inte så intresserad av, men stor och fin är den ju, som de brukar vara. Vi beundrade den utifrån en liten stund, och återgick sedan till viktigare sysslor som att inspektera butiker och caféer.
 
Hedningar som dyrkar sol istället för Gud.
 
Sedan åt vi på en japansk restaurang. Vårrullar är väl kanske inte så himla japanskt, men finns det med på menyn så...
 
Sushin var jättegod och det var även vårrullarna och jordnötssåsen, som mera ser ut som någon form av magont på bilden ovan.
 
När vi åkte hem underhölls vi av en rolig gammal tant på tåget. Hon ställde sig i god tid vid dörren och fick snart sällskap av en äldre man. Då slog hon vad med honom om vilken sida dörrarna skulle öppnas på när tåget anlände till Helsingborg. De öppnades givetvis på mannens sida och då utbrast tanten: "Jag har alltid fel, jävlar satan. Går jag ut här nu blir jag under tåget. Jag har faktiskt en gång blivit under bussen. Han klämde mig i dörrarna".
 
Svärande tanter är roliga, det är bara så.
 
Helsingborg och Lund är riktigt trevliga städer, pittoreska och hemtrevliga. Men ett problem har vi. Sara äger endast ett täcke och vi skall sova i samma säng inatt. Vi får se hur det hela slutar. Som tur har hon två handdukar. Hon har använt båda själv sedan de sist tvättades, men hon sade att hon kan låna den ena till mig. Tack, lilla vän.
 
Yours truly, Anna
 
 
 
 
 

men nej...

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Kul eller tragiskt?
 
 
 

Kategori: Allmänt

 

Tillfrisknad inför prov, när annars?

Kategori: Allmänt

 
På grund av det stora antalet studerande på Service Management var vi tvungna att ta oss ända till den här "Sundspärlan" för att skriva dagens tent. Väl framme fick jag lite ångest då alla verkade ha läst boken, vilket jag inte ens hade gjort. PANIK! tänkte jag... fastän det nu efteråt känns som om det gick riktigt bra.
 
"Tentakröket" börjar om några minuter här på Vallgatan. Det låter nog som en rolig idé men jag skall inte festa idag. Kanske lite party gör susen i morgon istället? 
Det var en fin kväll vid Kärnan när vi gick hemåt med Alina. (Sorry för min dåliga mobilkamera.)
 
 
 
 
 
 
 

Service Recovery

Kategori: Allmänt

 
 
 
Igår lunchade Silja och jag på mysiga "Ebbas fik" och med studentkort får man Dagens Lunch för 60 kr istället för 79. När jag visade mitt kort sade personalen att det inte är rabatt på lunch utan endast på kakor. Idag skickade jag mail till studentföreningen och frågade om de har koll på vad som står i katalogen och om de är "uppdaterade" angående företags olika rabatter åt studenterna. Det hela ledde till att Ebba kommer bjuda mig på gratis lunch! Tänk så trevligt av dem! 
Någonting har jag lärt mig under vår första kurs i alla fall; är man missnöjd kund lönar det sig att klaga. Det hela handlade ju inte om många kronor men eftersom jag sällan vågar öppna käften och "klaga" som kund så märkte jag nu att det lönar sig!
Well well, första tenten i morgon. Godnatt!
 
 
 

sjukstugan hihihi hohohahaha...

Kategori: Allmänt

...tillåt mig småle som Mona Lisaahhaa.
 
 
Igår fick jag mycket bråttom till Campus. Jag måste väl bara konstatera att jag faktiskt är en tidsoptimist. Jag är ofta sen, även till viktiga saker. Än så länge skyller jag på att jag inte har någon cykel. (Även om jag hade cykel i Finland och alltid var sen ändå, haha.) Nåja men poängen var att jag fick så bråttom igår att jag bara sprang ut ur lägenheten utan att ta på mig min jacka. Från och med igår kväll känner jag mig därför lite krasslig och förkyld. Men såhär har vi Nöjdare alltid varit, har man två dagar (nästan tre) ledigt från skolan, så varför inte passa på att bli sjuk just de dagarna? Sedan kommer ju också helgen på så man har tid att tillfriskna till måndagens skoldag. Perfect timing...
 
Vad händer förresten med mina ögonlock när jag är utomlands? Både nu och när jag bodde i Schweiz var ena ögat mindre än de andra, lite sådär sjukt och irriterat. Och ofta såg mina ögon riktigt små och trötta ut. Jag tog därför en bild med Photo Booth för att få dem att se extra stora ut idag.
 

Landsbropromenaden & Pålsjö

Kategori: Allmänt





Har blivit förtjust i Landsbropromenaden som leder en fram till Pålsjö. Terrängen är varierande, med både trappor, backar och stigar. Jag gillar att komma fram till själva skogen i Pålsjö, problemet är bara att det är ganska långt borta så om man inte vill jogga eller vandra i evigheters tid borde man ha en cykel så att man kan vistas en längre tid i själva skogen. Man har ju inte tid att vara borta hur länge som helst när man borde läsa. Går hemskt bra med läsningen nu. Jag passar på att städa, tvätta, laga mat och skriva mail istället för att sätta ner mig och verkligen studera... Ni känner säkert igen er?

Sensommarfestivalen

Kategori: Allmänt

 
 
En suddig bild från Silent Disco! Det rekommenderar jag, det var så roligt. Alla fick hörlurar på och så dansade man i en tyst lokal med full volym endast genom hörlurarna. Hihi.
 
Klingande!
 
 
 
Och så duktiga Johnossi. Skön röst!
 
Alina och jag. R.i.p mina ringar. Snyft. 
Efter festivalen "mellanfestade" vi i Rebeccas studenthem i det gemensamma köket. Vi dansade i soffan, på bord och på köksdisken. Det var också roligt. Sen slutade kvällen på Malmös Nations club. Suddigare och suddigare. Igår mådde man därefter.
 
 

 

 
 
 
 

den här gången såg han rätt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Haha det var David från min grupp som hade trott att han sett mig en lördag och att jag gått vilse. Igår när jag kom till Gröningen och skulle sätta ner mig tyckte jag personen där framme såg bekant ut... och det var ju David. Så vi satt en stund på Gröningen och sen gick han vidare till Bryggares studenthem och jag gick hem! Så det blev inget läsande vid sundet men trevligare med lite sällskap!
 
 
 
 

Äntligen fredag?

Kategori: Allmänt

Morgonen spenderades med joggingtur på Landsborgspromenaden vid Pålsjö (mycket fint område) och visst är det skönt med fredag, men idag är första dagen jag känner att jag är ensam. Efter att ha gått hem från skolan tidigare än vanligt, hade jag lust att fråga om någon kommer med på sushi. Men alla andra från skolan verkar ha andra planer idag eller så är de sjuka. Nu sitter jag då i min lägenhet och har ingenting att göra. Det är så illa att jag tror jag tänker lägga på mig mina nya joggingskor och gå ner till Gröningen. Ensam. Med skolböckerna i väskan. På en fredag.
 
 
Om inte förr, så känner jag idag lite extra mycket saknad för er i Raseborg! Kram!
 
 
 
 
 

Hej, kom och hjälp mig!

Kategori: Allmänt

Hur ska man veta vad man skall satsa på att läsa? När man inte orkar läsa hela kapitlen för de är så grymt långa och till sist börjar jag tänka på något helt annat. Vi har varje dag kapitlen vi skall läsa till morgondagen och nästa fredag har vi tent. Stressen kryper fram på en då man inser hur lite tid det är kvar och vi ska ha hela Grönroos boken läst. Och jag har inte läst ett enda kapitel från början till slut. Här kan man endast få U, G eller VG. Jag satsar just nu på att åtminstone få G. Känner mig förvirrad inför den 20 september! Men samtidigt tror jag att jag klarar det. Och gör jag inte det så finns det ju alltid omtentor. Så vad gör man? Jo, man går omväg hem från Campus och fotar lite grann, det får pigga upp dagens inlägg.
Yoghurt Lassi med Karin igår kväll. Gött.
Kiosk och grillplats vid Pålsjö skog.
 
 
 
 
Nu skall jag försöka ta mig in Service Management världen, suck! Ajjö!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"på med era hälsoglasögon!"

Kategori: Allmänt

 
Oj så mycket skola vi har! Är inte van vid att vara fast i skolan 7 h i streck. Dessutom har de ju inte alls samma super lunch-system som vi i Finland har, nej här skall man packa sin egen lunchbox varenda dag, om man inte vill betala dyrt för en baguette eller pasta. Nå, det är väl något jag måste vänja mig vid. Både före och efter skolan har jag haft lite fotosession, på kvällen efter Barlagsmötet hjälpte Karin mig med att ta några bilder.
 
 
 
 
Barlagskommittén är studenter som frivilligt jobbar i barlag, dvs. på torsdagspubsfesterna som ordnas varje torsdag på Villan. Jag anmälde mig till det, så 19.9 skall mitt barlag som jag blev indelat i, jobba på Villan. Jag står knappast bakom bardisken då redan, utan hamnar väl plocka disk eller ta emot jackor i garderoben. Man får ingen lön för det, men det lät mycket roligt och man får många förmåner i och med att man jobbar i ett av Barlagen. Sen ordnar de också egna fester och sittningar för Barlagspersonal.
 
 
Snart får ni veta varför vi hade fotosession med Karin. Spännande, eller hur? Hehhe.
 
På måndag hade vi introduktion till min inriktning - Health. Vi fick den här frågesporten från Dagens Nyheter framför oss, jag hade nästan rätt på alla och täntke jess vad intressant och roligt, har nog valt rätt utbildning! Sen säger läraren: "Tyckte ni det här var intressant och lärorikt? Det är inte på den här nivån man studerar Hälsan inom vårt program. Vi studerar snarare hur hälsan kopplas ihop med ämnet Service Management och hur ni ska bli experter på att se samhället från ett hälsoperspektiv. Hur skall man kunna jobba med att främja hälsan i företag och organisationer? Vad krävs det av en ledning för att personal och samhälle skall må bra?" 
Ungefär sådär förklarade Eva om vad vi kommer att studera. Jag blev på ett sätt lite besviken... men samtidigt tror jag ändå att det här kan vara rätt så intressant och givande. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Helgen i bild

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bästa Nollningsdagen?

Kategori: Allmänt

 
 
Onsdag började med långa och smått tråkiga föreläsningar. 
 
Vädret var inte det bästa. Jag tvekade på att delta i kvällens Nollningsaktivitet, eftersom det skulle vara Beachparty på Gröningen i ett kallt Helsingborg. Våra faddrar hade dock bett så många som möjligt att delta, så Alina och jag gick med på "förfesten" till ena fadderns lägenhet, "The Castle", som den kallas, och nästan alla från gruppen var med och temat var "World of History", så vi hade 80-talstema.
 
Vårt mål var att kamma hem Cissis (från Novisheriet) "Idolkort" så vi körde ett aerobic pass väl framme vid Beachpartyt och man kan lätt säga att vi ägde! Nollor från de andra grupperna sprang ivrigt med i våra led och vi fick allas uppmärksamhet. Det var så himla roligt, och ett stort plus var att jag dessutom var nykter den kvällen!
 
 
 
 
Inget strandväder precis...
 
Alina och jag gick tidigare från Beachpartyt och beställde mat på Haket istället. Sedan gick vi hem till Vallis (Vallgatan) mätta och belåtna. Glömde nästan skriva det, men jo vi fick Cissis idolkort! Fest!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Campus Hbg

Kategori: Allmänt

Idag hade Service Management föreläsningar på Campus. Vid campus finns en stor innergård som är trevlig. Vi har ganska långa dagar, det tycker jag är lite tungt.
 
Den viktigaste boken, "bibeln" inom Service Management-linjen är skriven av en finlandssvensk professor, Christian Grönroos. En hel sida av powerpointen handlade om honom idag. Där stod att han är examinerad från Svenska Handelshögskolan (Hanken) i Helsingfors. Undrar vad alla svenskar i salen tänker då? När så få av dem jag träffat vet vad finlandssvenskar är. Lite patetiskt att gurun inom vår kurs (och kanske inom hela vårt utbildningsprogram) är just finlandssvensk. Och konstigt att Service Management utbildningen här är den enda i Skandinavien? Hans bok handlar om Service Management i Norden jämfört med Service Management i resten av världen, och så finns inte ens en sån utbildning i Finland?
 

Dag ett av Service Management avklarad

Kategori: Allmänt

Precis, nu är första skoldagen avklarad. Eftersom vi inte var på Campus idag, utan på Dunkers Kulturhus, har jag bara träffat de som skall studera Service Management. Det finns fyra olika inriktningar inom SM, dessa fyra studerar tillsammans 75% av läsåret. Till de hör då Health, Hotel & Restaurant, Retail samt Tourism. Därav var vi ca 230 personer i konsertsalen vid Helsingborgs hamn, så jag vet inte så mycket om själva universitetet eller Campus än så länge. 
 
 
 
 
 
Jag vet inte ännu vilka alla som går på Health inriktningen, men jag tror att det klarnar i morgon. Idag var det mest allmän information om programmet och sedan dedär onödiga "vilken typ av inlärning passar dig bäst?". Arrgh. Då vill man bara stiga upp och gå ut ur salen. Men jag träffade i alla fall finska flickan och en från Health Management jag träffat första dagen av Nollningen. Vi pratade lite tillsammans så det känns bra att man nu känner till några på ens egen linje. 
 
 
 
 
 
 

CANDYLAND

Kategori: Allmänt

 
 
Pinsamt,"today's outfit" bild, eller "TO" som det kallas? Haha nåja men hur som, Candyland-temat till ära: vita toppen med pink prickar, röda jeans (polkagris ni vet...) och neongul kofta. Prickarna lyste så sött i Bowlingskenet. Och det gick riktigt bra för vårt lag, 4a var vi idag då vi delades in i a och b. Vi kom till final!!! Hurra!
 
Karin och jag redo för BOWLINGEN! Samsung-kameran levererar än en gång.
Johan från Götlaborg.
I laget mitt emot befann sig en finne jag träffade igår när jag kollade in förfesten på Bryggaregatans studenthem, såg honom även i trapphuset tidigare idag, han frågade vad jag gjorde här. "Jag bor här", svarade jag! Alltså, vi är tydligen grannar också. Han var ganska rolig, han tyckte också svenskarna är lite dumma som varken förstår eller vet om att finlandssvenskar existerar (okej man skall inte dra alla under samma kam men ändå!). 
Imorgon börjar skolan, kl. 9.00 skall jag befinna mig vid Kärnan och sen går vi ner till Dunkers Kulturhus. Inga Campus ännu i morgon. En tiedä miksi, mutta näin on! Öitä!
 
 
PS. finska flickan jag hade foton med från båten när vi kom hem från Danmark skall tydligen gå på min klass! Träffade nämligen en annan från Health Management igår på förfesten och hon sade att det går en finsk tjej på vår klass. Det började ringa klockor i mitt huvud och jag tog fram fotot jag hade på finskan och mig, och det visade sig vara rätt! Haha, vet också hennes namn nu. ( Inte Viking som i Viking Line utan som det där flicknamnet i Tallinkfärjorna.) Hur kunde jag ha glömt två så pass roliga detaljer om henne?