SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Picnic au bord du lac et au vignoble

Kategori: Allmänt

Återvänder hem från gymmet och utsikten är fantastisk. Min höft har inte ännu blivit bra, ja, jag borde kolla upp det... men köpte i alla fall månadskort till gymmet så att jag kan träna utan att belasta höften så mycket. Det känns skönt att ha motionerat igen, kan konstatera att det behöver min kropp efter dessa månader i Schweiz, ehm.
Igår tog jag tåget mot ex-arbetsplatsens trakter. Alltså jag åkte till Morat för att träffa Timea. Hon har länge frågat om vi kan ses, och igår hade jag i princip ledig dag (tack tack!) så efter gymmet tog jag tåget till Morat. Från Lausanne till Fribourg var tåget så fullt att jag hamnade stå med ca 10 andra personer vid ingången hela tågresan... jätte trevligt.
Timeas söta barn som hon sköter om och roboten hon visade för mig medan jag drack Corona med limesmak, gött!
Efter att Timea fixat sig gick vi ned till Murtensjön och drack öl, vin och åt mango. En liten picknick så att säga. Det var jätte fint och mysigt. Förutom att det i början var en asig arab som klädde sig naken och ville ta foton och sätta sig bredvid Timea och mig. Han påstod att han var från Paris, skulle inte tro det. Tänderna var svarta (de som fanns kvar), magen vagen var rund och god, håret var smutsigt och engelskan dålig. Vi lekte att vi inte kunde franska och att vi hade någonting väldigt viktigt att reda ut, att han helt enkelt måste flytta på sig. (Som låten.)
Vid vår andra sida satt tre Murtentjejer och rökte vattenpipa. De lyssnade på bra musik och vi talade en stund med dem. Helt kul det med.
Sedan började Timea ta foton och påstod att hon hade en bra idé. Jag skulle bara sitta och titta åt det där hållet. Sen när jag såg bilderna fattade jag hennes idé. Att solen lyser på mig och solnedgången syns på samma gång. Gillar motivet. Dessa bilder är tagna med min nya telefon (Cässi den är ändå lite mer high tech än den förra!) men hon tog också bilder med hennes systemkamera, vilka antagligen är bättre än dessa.
Vi två. Timea tyckte att hon måste låna mina solglasögon på fotonen, äh det skulle hon inte ha behövt, så vacker som hon är!
Sedan lite fåniga pussbilder. Det blev värsta fotoshooten vid sjön! Hehhhe.
På vägen hem, (efter att ha stressat som en dåre) vid Yverdon-les-bains steg många hårdrocksfan på för att det gått någon sådan slags turné här. I tågets högtalare varnade de för trängsel vid spåren! Haha.
Kommer nyss från picknick mitt i en vingård med barnen. Vi såg på när en gammal gubbe lagade honung!

Pingsten

Kategori: Allmänt

Söndag, som i princip var som en lördag då det var helg idag, spenderades solandes på stranden i Lutry med Sofia. Det var fullproppat med folk och många simmade. Älska sommar!
Många små segelbåtar var också i sjön.
Söndagkväll tog jag tåget in till Lausanne och då var utsikten så himla fin. Det där huset som syns på bilden är lyxigt! Värsta porten och inne på gården finns flera liknande hus som det stora. Bilarna som kör här i området är inte så tokiga de heller!
Morgonmålet idag var detta, biff med morötter, mozarella och tomat. Och rödvin. När jag skulle ta tåget hem var vi lite försenade, så Loïc tog mig på påsarygga och sprang till tåget, haha jag hade flipflop och klännig på, säkert en fin syn. Vi båda skrattade högt och jag kan konstatera att saker som dessa kommer jag sakna så himla mycket när jag återvänder hem. Det är inte länge kvar tills jag måste säga adjö till allt detta, det känns väldigt tungt att tänka på just nu...

Euphoooriaaaa med tre svenskar

Kategori: Allmänt

Tillbaka i Schweiz! Jag skall börja det där hälsosamma livet inför beachsäsongen nu... men aj nej jag blev ju bjuden på en mycket fin middag, 4 rätters middag på fredagen... Förrätt, varmrätt, ost och efterrätt. Gissa om man var mätt efteråt?! Jahapp, dit for den planen!
Utsikten från gården:
På lördagen tog jag mig äntligen ut i Lausanne. Tog tåget in, sedan klev jag in på Metron utan att köpa biljett, gud så jag är risky! Metron förde mig ner till Ouchy, alors au bord du Lac Lèman. Med dessa kläder. Ny topp från Gina Tricot (vars axelband hela tiden föll ner, så på natten stod man i princip på dansgolvet med den gröna bandeaun framme tout le temps)... Ryggen var ganska så bar i toppen, har aldrig känt att man fått så mycket uppmärksamhet för ens rygg förut. Det var ganska störande, man har ju inte ögon i nacken som kan se vilket äckel som nu närmar sig!
Saras och Annas converse. Mina var nog inte riktigt så vita när jag återvände hem (med taxi!!!). Buhuu.
Julia (Sarahs barndomsvän som är au pair i Genève), Sarah och Anna. Bara bekanta namn!
Gänget utanför Greittan. (Great Escape)
Igår ute i Lausanne kunde man ha chansen att höra tre svenskar och en finne sjunga "Euphoooriaa" högt som fan. Ja, min röst försvann där i ett skede faktiskt. Här sitter Julia och Sarah och sjunger högt till någon svensk låt de lyssnade på. Anna och jag tittade på suckande. Haha.
I morgon är det helg i Schweiz, man firar pingsten. Idag skall jag kanske ut med pedalo igen i sjön. Jeehu!

Farvälparty nummer två

Kategori: Allmänt

Vädret i Finland var ju det bästa, riktigt avslutningsväder! Jag vill bli student igen!
Onsdag i korthet:
- vakna hos Anna
- gick till stan med Anna
- shoppade lite
- tåget till Ekenäs
- köpte ny telefon
- hem och äta
- gäster under kvällens gång
- små-åt hela kvällen!
Det var skönt att sitta ute i solen, men lite kallt blev det ju mot kvällen. Till sist kom gudmor Ilse också! Som tur var blev gudson Theo glad för flygplanet jag gav åt honom.
På torsdag morgon skötte jag lite ärenden i stan, sade hejdå till mormor och morfar och körde sedan till flygfältet med mamma bredvid, som sydde ihop mina kläder! Tack.

Inträdesprovet i Åbo

Kategori: Allmänt

På tisdagen skrev jag ju inträdesprov till Åbo Akademi, franskalinjen. Jag ids inte skriva hur jag tyckte att det gick, för det är svårt att veta om jag blir antagen eller inte... Ni fattar.
Min kusin Jullebulle råkade ju söka till samma linje som jag, och deras familj har öppnat ett café riktigt utanför Arken, där vi skrev provet. Provtiden var från 9-15, jag skrev ända tills 14.15 ungefär! Det var ett långt prov och jag behövde mycket betänketid. Efter provet gick jag till Fabbes Café, eftersom jag visste att Julia var där och min morbror Lillis bjöd mig på en god lunch! Så fick jag ju också en Smoothie som efterrätt. Det var mysigt och roligt att träffa lite släkt igen. Julia och jag diskuterade såklart lite om det skrivna provet och konstaterade var vi hade skrivit lite fel.
Sofia Tiainen, här har du bilder från din favoritstad ÅBO!
Plötsligt hörde man en bekant röst och såg ett bekant ansikte! Min systers sambo Jens steg in och hämtade tillbaka två kakformar. Kusinen Sofia hade tydligen gjort två delikata kakor åt Jens kollegor.
Schackrutigt... får mig att tänka på "Le Rêve de Balthus" boken... ja, franska romanen jag skulle läsa till inträdesprovet.
Liten fin gräspark vid Aura å. Synd bara att ån är så smutsig.
Åbo Domkyrka i sin prakt.
Lite mera smutsig å.
Kolla världens sötase bemötelse då jag just anländer hos Anna och Jens. En liten Felix som skrattande tittar ut ur fönstret! Gud så pojken hade växt, fått mörkt hår och hade mycket mera ljud än senast. (Även om jag tog en powernap och somnade vid 18-19-tiden!) Vilken tråkig moster jag är... Skäms. Men till mitt försvar var jag faktiskt sjukt trött efter att ha skrivit provet så länge och sovit för litet. Nu är jag framme i Bossière igen! Kommer ett till Finlandsinlägg och sen handlar det igen om vardagen i Schweiz. Förresten åkte jag ju samma plan som Valtteri Filppula idag. Vilket snyggt par det var, han och hans flickvän! Riktigt min dröm det där!
Tydligen var jag inte den enda trötta, hehe. Maten tycks inte riktigt intressera Felle här.
Syster Anna och jag gick till båten bredvid den omtalade Aussibar. Vi träffade några av hennes trevliga kompisar och satt där ute en god stund med varsin lonkero. Solen sken och det var mycket folk i rörelse tack vare det fina vädret!
För att överleva kvällen hade jag druckit kaffe tidigare hos Anna, samt proppat i mig hennes supergoda hemgjorda müesli! Tack Anna igen för allt jag fick av er! Det är så roligt att få komma över till er fina lägenhet och sova och umgås med er fina lilla familj. Sånt lever man länge på! Kommer sakna er, men nu stannar jag ju inte så länge borta så vi klarar oss, eller hur?

17 juli sjuttonde juli...

Kategori: Allmänt

... är datumet jag jobbar till och datumet då resultaten från Åbo Akademi senast kommer. Hmm ödet får väl bestämma var jag kommer befinna mig på hösten.
Tack i alla fall för en bra vecka i Finland alla som var med och göra den så intensiv och kul! Det har varit Ekenäs och Åbo. Nu drar jag just iväg till flygfältet! Ses efter den sjuttonde juli då! À bientôt mes amis!


Sitten kylmää olutta ja lonkero!

Hockey hos Jimmy

Kategori: Allmänt






Ryssland-Finland matchen på lördagen gick ju inte alls bra, det enda positiva var att Cessi vann 140 euro på tipset, 6-2 till Ryssland! Vi gav upp redan vid andra perioden och solade istället på terassen. Kom hem från ett regnigt Schweiz till ett somrigt Finland. Gissar att det var närmare 25 grader då solen gassade på oss. Tyvärr kom jag ändå en helg för tidigt, först nästa helg öppnar Number One och då är dessutom min familj bjuden på en trevlig fest som jag kommer missa!


Jag var lite sliten på söndagen, men fick ändå öva lite bilkörande. På nya jobbet behöver jag inte köra bil, vilket betyder att man måste passa på att göra det då man befinner sig hemma. Mamma och jag började med besök hos mormor och morfar, sedan körde jag oss till sommarstället Stockudden, Tenalas pärla.






Så fort man steg in i Bodan kände man landedoften (eller skall man kalla det landelukten)? Stugan är liten men ganska mysig med sina två rum. Ingen innetoalett eller dusch här inte! Nej man tvättar sig i havet och går på utedasset. Vackert så.






Ladugården med kossorna och hästarna såklart!


Bienvenue dans le sauna finlandais!




Gammal bastu men dess ålderdom har väl sin charm?




Et voilà! Färggranna dasset!




På söndag kväll satte vi vid Baywatch och det var sjuuuukt hett. Vi snackar säkert 30 grader. Det är verkligen sommarväder i Finland nu! Helt härligt måste jag säga. Vi skippade matchen som visades inne på caféet, det gick ju igen dåligt för Finland. Att vi nu inte kunde få medalj på hemmaplan ens! När jag nu betalat biljett hem till Finland och allt... Moahhahahhaha.
På kvällen var Louise och jag riktigt duktiga, vi joggade nästan en timme på supervackra Ramsholmen. (Fastän det kanske berodde på att jag inte kunde springa snabbt med min sjuka höft!)

Bienvenue à Ekenäs!

Kategori: Allmänt

La cuisine de ma maman! Äntligen fick jag äta mammas goda mat och de finska bröden man älskar.
På fredag kväll hade vi middag med några familjemedlemmar, sedan kom Louise och Cecilia till mig för att catcha upp lite. Vi pratade och skrattade medan jag hällde i mig Somersby. Nami. På fé träffade jag Sofia, hon presenterade mig för bloggkungen Nabaz som såklart hade fiilis!
Vici var också på fé, vi pratade en stund. Trevligt att träffa henne igen.
Hon fick sig en svängom med Nabaz på dansgolvet.
Sofia fick t.o.m vara på hans påsarygga. Och HO man saknat finlandssvenskan.
Herrriggguuud så ni härjar. Woop woop.
Det var inte många på fé, men ändå helt kul att vara ute i Ekenäs igen. (Dock märkte man ju att man inte missat sådär hemskt mycket.) Härligt att träffa kompisarna och skvallra med dem igen, hihi. Jag har fått lite uppdatering nu om the things that are going on around here. Att komma hem var konstigt, men ack vilken skön känsla, jag tror jag aldrig förut känt sådan kärlek till mitt eget rum som på fredag eftermiddag. Jag tänkte; "Men, vad fint mitt rum är... ooh vad jag saknat min egna säng och mina saker."

Dagen före hemresan

Kategori: Allmänt

Jag har inte varit hemma på hela dagen, och i morgon skall jag ta tåget kl. 6.16 från Bossière! Jag får absolut inte missa det. Hade ångest tidigare på kvällen då jag fortfarande inte befann mig hemma. Tänkte på allt det sista som måste packas, alla viktiga saker jag måste ha med, vilken tid och från vilka spår tågen går... Släpa på den dåliga stora blåa kappsäcken som jag skall lämna hemma i Finland... ja, en massa tankar snurrade i huvudet och mitt humör har växlat från glatt till surt under dagen. Det var liksom idag som det slog mig, att i morgon kommer jag ju befinna mig hemma. Det är 4,5 månader sedan jag åkte från Finland och i morgon är jag plötsligt där igen. Jag tvivlade på mina val och min framtid... Men nu när jag kommit hem och fixat ihop lite inför morgondagen känns det bättre.
Som handbagage har jag min rosa sportväska som är ganska stor... hoppas verkligen att jag får ha den som handbagage. Vad gör jag annars med de viktiga grejerna som är stoppade däri? SKA BLI SÅ KUL ATT TRÄFFA MINA RIKTIGA VÄNNER I MORGOOOON!

 

Livet här och nu då?

Kategori: Allmänt

Lite utsiktbilder därifrån jag bor. Jag hör tågen hela tiden från mitt rum, ett ganska skönt ljud egentligen. Som ni ser bor jag högt uppe, vilket jag inte är van vid. Det tar hårt på ens kropp att gå ned till lekparken med barnen och vagnen, också bara att gå ensam. (Tänk er hemvägen, uppförsbacke 3000...) Jag känner av det direkt i min kropp. För tillfället har jag ont i min höft så för varje steg jag tar känner jag lite smärta. Inte kul att jogga då... och på tal om joggande, fy tusan så tungt det är att jogga vid detta område. No pain no gain.
Två bilder från när Sofia och jag hade playdate med "våra barn", som råkar vara se sådär ungefär samma årgångar. Det här är då stranden nedanför Sofias hus. Vi klättrade över deras galler och sedan höll vi hårt i barnen i stentrapporna som ledde oss ner till stranden.
På söndagen gick jag ner för den djävulska backen, går man ända ner kommer man ju såklart till Genèvesjön! Nu var jag ju inte vid Lausanne d'Ouchy utan vid Lutry. Det var mycket vackert. Joggade med Sofia längs med Lutrys strand på torsdag kväll och jag blev riktigt ivrig. För det första bor jag inte långt ifrån stranden, för det andra var det så fint och för de tredje fanns det en massa uteserveringar och restauranger längs med den fina sjön. Fatta, här skall jag spendera mina sommarkvällar. När jag kommer tillbaka från Finland nästa vecka har jag ju ingen stress på mina axlar mera. Det enda är ångesten med att vänta på resultaten.
På söndagen blåste det mycket men jag hittade en bra plats i lé i solen och där låg jag och "läste" min franskabok.
'
Försökte gå ut mina nya Converse-skor så att de förhoppningsvis blir lite bekvämare. (Får alltid skoskav av nya skor.)
Nere i Lutrys hamn kan man ta båten som åker till Lausanne, därifrån kan man ju sedan byta båt och åka över till Frankrike. Helt schysst! Jag låg en stund och läste på stenmuren och just då råkade båten stanna i hamnen, alltså man passar på att ta ett kort till bloggen.
Mysig gata inne i Lutry.
En random brud på gatan. Non non c'est moi c'est moi.
Rondellen som jag av någon anledning alltid minns. Här kör man nämligen när man åker till Villette, där Sofia bor. Tänka sej att jag nu bor såhär nära henne! Jävla najs assåååå, som svenska au pairerna säger!

Lundi 7.5, le dernier jour à Paris

Kategori: Allmänt


Tåget hem från Gare de Lyon startade kl. 15.42 på måndag. Vi började dagen med frukost i lägenheten, sedan tog vi oss till tågstationen för att låsa in vårt bagage. Det kostade inte mycket och vi kunde alla dela skåp. Sedan delade vi upp oss efter att vi tagit in oss till Champs-Élysées en sista gång. Jag var tvungen att åka dit igen, för gissa vad som hände just mig när vi shoppat i Paris på lördagen? Jo, jag var i Zara och köpte en klänning. Jag hade tvekat (sällan, hehe) mellan två olika färger. Jag stod ensam i kön och då insåg jag att jag nog vill ha den andra färgen istället. Så när det var min tur, frågade jag om jag snabbt får byta klänning. "oui, vite!!" svarade försäljaren. När jag är tillbaka på lördag kväll i lägenheten märker jag att klänningen har kvar den svarta pluppen som skall tas bort vid shoppingdisken. Man kan inte ta bort den själv för då får klänningen antagligen hål. Gissa om jag var bitter! Nå, på måndagen gick jag in i Zara (en annan Zara än var jag köpt min klänning) och förklarade situationen och de fixade problemet. Tack tack Paris.
Triumfbågen.
Det var någotslags vaktbyte just medan vi stod under bågen. Om jag förstod rätt så firade man alltså andra världskrigets slut och tände därför elden utanför bågen... Såg nästa dag på nyheterna att nya presidenten stod vid elden och höll något tal. Jätte insatt jag är alltså.
Sista bilden vi lyckades ta innan batteriet sade upp sig helt och hållet, så den får duga. Paris skall absolut besökas på nytt. Nästa gång gärna på ett hotell och lite närmare centrum, samt längre än en 4-dagars resa. Två veckor skulle vara ganska passligt. Någon sugen att följa med? Nä, kanske inte riktigt än...

Dimanche à Paris, François Hollande sera le nouveau président! Un jour historique!

Kategori: Allmänt

u
Bildbomb.
Vi börjar med ett foto av våra fina naglar, alla köpte nagellack på marknaden på lördagen.
Söndag började med att ta metron till Montmartre, där Moulin Rouge filmen är inspelad och där det finns många "målare" som gör ett porträtt av en för ca 10-20 euro. Jag gjorde ett som inte skulle vara en karikatyrbild, men tyvärr var jag inte nöjd med det "seriösa" porträttet som gubben ritade. Det liknar knappt mig på bilden och mina ögon ser hemska ut. Liksom verkligen skrämmande ut!
Där uppe på Montmartre besökte vi kyrkan Sacre Coeur som ligger på toppen av Montmartre. Utsikten var helt magnifik och där var en otroligt proffsig kille som visade häftiga tricks. Han tog av sig toppen medan han höll på att "peippa", han balanserade på räcket och han klättrade till sist upp i gatuyktan. Alla i publiken var helt fascinerade av hans talang. Vi gav pengar åt honom och fick skaka hand med honom. Gissa om hans mage var vältränad?!
Ni ser på de korten hur sjukt stor stad Paris är. Det måste vara den största staden jag besökt i mitt liv. Men som sagt, mycket smutsigt och luktar illa nästan överallt. Eiffeltornet finns med på många bilder, vi försökte hitta på något "roligt" på kortena där man ser lite av tornet.
Metron var spooky, den är också på bild, samt en färgglad gång i metron.
Katedralen Notre Dame (Vår Dam) besöktes naturligtvis. Det var gratis inträde till kyrkan, så vi gick en svängom. Vackert var det. Sedan bar det av till Musée du Louvre, som också var helt gigantiskt och mycket fint. När man kom mellan de första bygganderna, var det helt tyst. Ingen trafik hördes därinne. Det var otroligt att det hade en sådan effekt, mitt i Paris och man blir helt avslappnad av en plötslig tystnad som gör en lugn och harmonisk. Haha. Jätte harmonisk alltså. Sedan tog ju mitt batteri i kameran slut och jag hade inte laddaren med...
På söndag var det ju Frankrikes presidentval. Jag fick meddelande där det stod att det är galet i Paris, "snälla ta kort till mig"... Hmm vi satt då på restaurang i närheten av Eiffeltornet och märke inte alls av något kaos? Vadå presidentval liksom?... Nej för det var ju i Bastille som folket samlades. Efter den goda middagen (var vi förresten åt sniglar som förrätt) tog vi metron till Bastille. Då såg vi folkets glädje! På metron sjöng passagerarna, de dansade och skrek. Alla var glada och några var lite berusade. Det kändes väldigt coolt att få vara med om en sådan historisk dag i deras land. Vi var inte länge på området i Bastille eftersom det kryllade av människor. Vi såg inte ens självaste scenen där presidenten sedan talade senare på kvällen, men vi fick i alla fall uppleva lite av valet. Sedan bar det hem för att sova en sista natt i Ghetto-områdets lägenhet.

Samedi après-midi et nuit à Paris

Kategori: Allmänt

Det har börjat ösregna , vi går över skyddssvägen på Champs-Elysées och tar snabbt ett kort på triumfbågen.
Lördagkväll var planerad för en partynight. Ingen av oss visste riktigt var det lönar sig och festa och var man hittar lite billigare clubbar. Men med olika reseguideböcker och lite fantasi för var det skulle kunna vara häftigt att gå ut, tog vi metron till Champs-Elysées än en gång, men nu var målet inte shopping.
Utanför clubben Six Seven som verkade lite mer åt det chica hållet, stod vi 7 skandinaver och funderade om vi skulle ta metron vidare till något annat kvarter eller fortsätta leta i Champs-Elysées området. Medan vi stod där kom en karl och frågade varifrån vi var och vår ålder och erbjöd sedan oss att följa med honom till klubben Six Seven. Jag vet nu inte om han själv var en som jobbade där eller om han bara kände vakterna, men i alla fall fick vi gå förbi hela kön och han sade "Les sept filles suèdoises sont avec moi." Det tyckte vi alla var ganska häftigt, att vi kom in gratis till krogen på en av Paris kändaste gator! En rolig detalj var när mannen som fixade in oss knackade mig på axeln och sade; "Tu sais, on dit que les suèdoises sont les plus belles filles dans tout le monde!" Typiskt att jag var den som gick bredvid honom då, jag var ju den enda finnen i gänget. Haha.
Alla köpte nagellack på marknaden!
Snygga Amelie och Sofia (som sade att hon"gärna dricker lite öl istället för vin, för hon tål liksom inte vin"... Yeah right Sofia, för oss sjönk det nog i lägenheten!)
Trion.
En vänlig tjej såg att vi tog kort på oss själva så hon erbjöd hjälp. Hehehe.
Jaaa Sofia hur lugnt tog du nu det sen?
Hahaha. För övrigt spelades det väldigt bra musik på krogen. Vi stannade inte så värst länge, men lika bra det, vi hade ju mycket att besöka nästa dag också! Det verkligen ösregnade när vi åkte hem med taxi (endast 16 euro hem till vårt slumkvarter! Hemma i Garibaldi öppnade killen på McDonalds dörren åt oss och vi fick gå på toa fastän restaurangen var stängd! Snacka om fördelar med att vara skandinav ibland!
Nu är det här redan en vecka sedan.. ojoj dålig uppdatering, ursäkta! Men har ganska mycket på gång hela tiden. Och om en vecka är det väl partaj i Ekenäs. Wuhuu!!!

Vendredi et samedi jour

Kategori: Allmänt

4 maj 2012 kl. 8.22 tog jag tåget från Lausanne till Paris. Sofia och jag hade beställt samma tåg. Tyvärr satt vi inte i samma vagn. Vädret var fint och varmt i Lausanne, efter den fyra timmar långa tågresan var vi framme i ett regnigt Paris. Området omkring Gare de Lyon (tågstationen) var inte något speciellt. Man fick inte genast någon super Pariskänsla. Tyvärr kom resten av gänget vid 16 tiden, vilket betydde att Sofia och jag (av egen dumhet) gick runtomkring och släpade på våra tunga resväskor.
Sofia hade klätt sig i det rätta färgerna.
En mysig gata påväg efter att hitta något mysigt café.
Vi nöjde oss med ett glas vin på en restaurang nära stationen. Hur som helst kändes den i alla fall fransk.
Hemskt foto. Varför sitter jag sådär? Suck.
Finare foto.
Efter mycket letande och en kombination av två dåliga lokalsinnen, tog jag och Sofia lunch vid en parkaktig bro om man kan kalla det så. Det första jag lade märke till när jag var framme i Paris var hur smutsigt det var. I Schweiz är det rent och fräsht och så himla lyxigt. I Paris luktade det urin överallt! Ifall det inte luktade urin fanns det tusen andra lukter.
På torsdag kväll förrän vi mötte upp Kajsa som kom från flygfältet, gick vi runt i vårt kvarter som hette GARIBALDI, det låter ju inte alls franskt. Det låter italienskt enligt min åsikt. Vi bodde i ett ganska fattigt kvarter och det verkade som om lokalborna aldrig hade sett turister i sitt kvarter. Wow blonda tjejer herre du milde. Fatta deras glädje liksom. Ja kolla, vi trodde tiggarna hade stuckit från sina sovplatser... men kanske det var "resterna" efter marknaden som hålls här.
Nästa dag, alltså lördag besökte vi marknaden / loppiset. Vi tog metron, såg borttappade ut, en kvinna ser det och erbjuder hjälp. Efteråt märkte vi plötsligt att vi stod vid vår lägenhets kvarter. Oj då, lite onödigt att vi tog metron. Men ingen fara skedd, vi hade ju köpt våra week-end metrokort.
Försäljarens fru / mamma tog fram lite crêpes och honung (vilka hon placerade rakt på plånböckerna) åt hungriga kollegan.
Under tak var det verkliga loppiset. Fina dyra märken. PARIS.
Vi vår otåliga under marknaden, redan lördag och jag hade ingen aning om hur Paris egentligen såg ut. Liksom, det kunde ju inte vara såsom i vårt kvarter. När vi steg av metron vid närheten av tornet var vi genast i själva Parisområdet. Mysiga caféen, mycket turister och fransk stil.
Anna, Josefine och Sarah vid picknicken.
Kajsa och Anna.
Amelie njöt.
Sofia tog ett kort på mig vid ett fint tillfälle. Jag har mat i munnen och försöker vända mig bort, och toppen har igen sjunkit 1 cm så där störande så att man måste dra upp den hela tiden.
Baguette (såklart!), ostar och sallad.
Snyggt gäng jag hängde med, eller hur?
Under tornet. Det var gigantiskt. Fastän jag tycker det var mycket vackrare på kvällen. Jag var inte så hemskt imponerad efter första besöket om jag skall vara ärlig.
Riktigt frasiga, goda franska croissanter. "Ja vill ha croissant NUUUUU!!!"
Typiska franska caféen. Så mysiga och alla stolar vända mot gatan.
Lafavette, kända shopping-galleriet.
Champs-Elysée.
Modeller för ett märke jag inte minns vad heter. I alla fall är alla som jobbar där modeller, butikerna inreds på ett speciellt sätt, de är mökra inuti och alla butiker doftar likadant... Vet ni så kan ni ju meddela! Modellerna var ju i alla fall sjukt söta. Syns kanske inte på fotot.
Jag får lov att dela upp Parisresan i olika inlägg, har så himla mycket foton. Man hinner nog göra mycket på 4 dagar ändå. Kan ju berätta att metron inte var så gemytlig, det kryllade av tiggare och man var hela tiden rädd om sin väska och sina värdesaker. Speciellt på metron luktade det mycket illa. Det är kanske största nackdelen med Paris; illaluktande och smutsigt.
Återkommer, à tout!