SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Coldplay - "you can take aaaa pictuuuure"

Kategori: Allmänt

Traditionsenliga körningen till Murten, vi var i tid nu eftersom det har sportlov. Det var varmt ute så vi stannade några minuter utomhus innan vi gick in. Jag gick lite omkring i gamla stan, såg bl.a. en man som blev intervjuad eller något liknande till tv:n. Skrinnskoplanen var utbytt mot ett tält till helgens karneval i Murten (de har ju karnevaler över allt här, förra helgen var det i Payerne och folk var utklädda och satsade stort på karnevalen... var dock inte in på området, det kostade CHF 13 och jag hade inte så mycket tid att gå där förrän jag skulle ta tåget.)
Jogging-rundan i bilder, borde har farit samma tid som igår så skulle färgerna på himlen hunnit bli lite skarpare.
(Bevis på att jag rört på mig!)

Playground

Kategori: Allmänt

Vaknade 11 tiden idag, vilket kanske inte uppskattades, fastän barnen har sportlov och jag är endast ansvarig för lunch, fika och skjutsandet denna vecka... Vädret har varit fint idag igen, sol och 11 grader varmt. Efter att ha lagat spätzli och bacon följde jag barnen ut på gården, de lekte flera timmar där ute. Jag spelade basket en stund och så övade jag att använda hula-hula ringarna. Gick bättre idag än senast i alla fall.
Babykusken. I traktorn spände hon fast en vagn, på vilken hon lade två dockor. Pröva inte det här hemma med riktiga bebisar. Vagnen faller nämligen ganska lätt i svängarna!
Hela gården var exploderad med deras leksaker.
På eftermiddagen sprang jag en runda och himmelen var så otroligt vacker! På ena sidan skiftade himmelen i rosa färger, och på andra sidan i orange färg och mitt bland allt såg man alptopparna. Magnifique! Luften var fräsh, frisk och vårig!

Sista helgen i februari

Kategori: Allmänt

Har varit dålig uppdatering på sistone! Men nu kommer ett inlägg efter helgen.
Torsdagen var riktigt lugn, jag hade tänkt gå på au pair träffen men sedan skulle jag skjutsa ena flickan till hobbyn, så jag körde henne och hann även jogga upp till grannbyn jag inte besökt förut. Det var inte meningen att det skulle bli en hel timmes lång länk men när man springer på nya ställen och vill se hur utsikten ser ut lite, lite längre bort, så kan det bli långa joggingrundor!
Fredag. Spontan utfärd till Sofia i Lausanne igen! Helt underbar famillj hon bor hos! Tur att jag hämtade ena Fazers chokladplattan åt dem! Och Sofia hoppas du också fick smaka på den, annars kan du få en egen av mig, har flera på lager i källaren. Sofia och jag delade på Minttun jag fick av vännerna före jag kom till Schweiz. Sade att den knappast dricks upp men att vi kan spara tills morgondagen ifall vi skall festa på lördag också. Men hur nog tror ni det gick? En finne-svensk och en finlandssvensk, nej den blev nog uppdrucken genast.
Blandat med cokis. Hade glömt hur Minttu smakade så det var ju lite speciell smak att blanda det med coca-cola, inte riktigt samma smak som Kossu-cola.
Tutiga flickor. Hade så kul med Sofia, hon är sig själv och så söt! Har dock lite svårt att lita på henne när det gäller att hitta till platser och att hålla tider. Haha...
Passoan drack vi upp.
Utsikten från tåget på vägen hem nästa dag, amazing! Kan bara konstatera att Sofia, tåg och jag går inte ihop. 3 går inte ihop. Nej det blir inte bra. Vad gör vi denna helg när vi ska ta tolvans tåg in mot stan för att festa? Vi missar det och väntar snällt på 01.03 tåget! Vi som skulle se till att vi kommer i tid denna gång. Nej Sofia plattar håret och jag säger; "vi borde kanske gå nu!". Det borde vi ha gjort lite för det...


Fick även uppleva denna utsikt mitt bland Alperna.
Sent morgonmål i Alpstugan!

Kände mig som hemma - likadana skålar!
Efter en lugn hemmakväll på lördag blev det en tur till Lausanne på söndag. Parkerade bilen i Payerne, där det stod såhär på väggen, det var ju lite kul! "Tack för att du är du, Sara."
Pizzatime med Loïc.
Solnedgången i Lausanne. Det var folk i rörelse längs med vackra Genèvesjön.
Hahaha fin jag är med Hercules vid olympiska muséet.
Efter pizzan och promenaden som gjorde en lite kall passade det med un chocolat chaud McCafé. Sedan var det bara att ta 19.24 tåget hem (gratis!) och nu måste jag väl gå och lägga mig. Bonne nuit.

1 mars skall jag sola med min syster <3

Kategori: Allmänt


Torsdag01.03.2012 kl 1–7 Klarvær.  Gjelder for: kl 1–7 0 mm Flau vind, 1 m/s fra sør-sørøstFlau vind, 1 m/s fra sør-sørøst
kl 7–13 Klarvær.  Gjelder for: kl 7–13 0 mm Flau vind, 1 m/s fra sørFlau vind, 1 m/s fra sør
kl 13–19 Klarvær.  Gjelder for: kl 13–19 17° 0 mm Flau vind, 1 m/s fra vest-nordvestFlau vind, 1 m/s fra vest-nordvest
kl 19–1 Klarvær.  Gjelder for: kl 19–1 12° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra sørFlau vind, 2 m/s fra sør
Fredag02.03.2012 kl 1–7 Klarvær.  Gjelder for: kl 1–7 0 mm Flau vind, 2 m/s fra sørFlau vind, 2 m/s fra sør
kl 7–13 Klarvær.  Gjelder for: kl 7–13 0 mm Flau vind, 1 m/s fra sør-sørøstFlau vind, 1 m/s fra sør-sørøst
kl 13–19 Klarvær.  Gjelder for: kl 13–19 16° 0 mm Flau vind, 1 m/s fra nordFlau vind, 1 m/s fra nord
kl 19–1 Klarvær.  Gjelder for: kl 19–1 11° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra østFlau vind, 2 m/s fra øst
Lørdag03.03.2012 kl 1–7 Klarvær.  Gjelder for: kl 1–7 0 mm Flau vind, 1 m/s fra sørøstFlau vind, 1 m/s fra sørøst
kl 7–13 Klarvær.  Gjelder for: kl 7–13 0 mm Flau vind, 1 m/s fra sør-sørøstFlau vind, 1 m/s fra sør-sørøst
kl 13–19 Klarvær.  Gjelder for: kl 13–19 17° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra vestSvak vind, 2 m/s fra vest
kl 19–1 Klarvær.  Gjelder for: kl 19–1 11° 0 mm Svak vind, 3 m/s fra sør-sørvestSvak vind, 3 m/s fra sør-sørvest


Ski de fond à Jura

Kategori: Allmänt

Vilken konstig dag det har varit. Efter att ha varit ledig två dagar och fått umgås med sin egna familj kändes det underligt att mitt i allt på en onsdag börja jobba igen och stiga tidigt upp för att väcka barnen och laga frukosten, ja allt det där som hör till jobbet. Men samtidigt är det himla skönt att ha rutinerna och vardagen tillbaka. Sade igår till min familj att "just nu, precis just nu känner jag mig lycklig!". Det måste vara det här med att allting hela tiden är nytt för en, och att allting är så himla vackert här. Kanske inte allting, men det mesta! På bara två månader har jag gjort så mycket saker som jag kanske inte ens skulle ha gjort under 1 år i Finland. Trivs faktiskt väldigt bra nu. Det var inte så hemskt att säga hejdå till min familj idag heller, det var vackert vårigt väder (vem vill hem till Finland då?) och dessutom frågade mamman senare ifall jag vill följa med dem till Jurabergen för att skida längdskidor. Fan vad bra. Fick äntligen svettas lite efter allt som man stoppat i sig när min familj var på besök. De stack ner till Geneve, jag åkte till Jura bergen och skidade i en timme. I egen takt. Inga barn att måsta vakta på. Suveränt.
Så den här dagen har jag hunnit jobba, träffa min egna familj, laga lunchen och åka skidor i Jurabergen!
Fotat från bilen. Ju längre bort vi åkte, desto vackrare blev utsikten. Ni ser alperna i bakgrunden.
Visst ser det ut som ett vykort? Att skida längs med den här utsikten, jag skrattade för det var så otroligt. Kanske jag tycker att det är så ljuvligt bara för att jag inte har varit en skidmänniska och aldrig skidat uppe i bergen?
Ser ut som en såndär typisk rund glad gumma på de där skandinaviska vykorten. "Runt är sunt."
Nämen titta, milikillar i Payerne som sprang iväg med gevären på ryggen. Tog ett kort i smyg. Hihi.

Härliga Schweiz!

Kategori: Allmänt

En halv timme och du är i en storstad/vid vattnet/vid Alperna eller vid en liten by - vad än du vill så har du det nära dig. Natursköna landskap eller storstadsliv och fest? Välj vad du känner för och bara åk iväg, ja jag trivs nog faktiskt bra här! Alla veckoslut har gett någonting nytt. Funderade över ifall jag kommer ha tråkiga veckoslut och inte festa något mycket när jag flyttar. Men jag har ju upplevt så mycket annat istället och festandet är bara en av de roliga sakerna man kan hitta på under veckosluten! Som sagt, det här med avståndena är så bra i Schweiz. Plus att det är så olika kulturer blandade lite här och där. Plötsligt är du i en tysktalande del i stället för en fransktalande del liksom.
Tågen går ju nästan överallt också! Det har Schweiz som sin grej, du har bra tågförbindelser som även går upp till bergen! Min familj har dock hyrt en bil under resan, utan tågabonnemang lönar det sig nästan att hyra bil och de har ju skjutsat mycket på mig också som inte bor så hemskt nära en tågstation. Idag åkte vi alltså till Gruyères som planerat. Vi började med chokladfabriken Cailler. Det var riktigt bra show!
Chokladbönor.
Efter den fina guidade turen fick man smaka på alla möjliga sorter! Det här fick vara våra fastlagsbullar.
När äter du choklad? När behöver du det? Vet inte om man kunde vinna nåt ifall man hade en bra motivering. Skrev iaf på franska, måste stryka lite av texten som var fel skrivet, man har ju morsan med nu som rättar en!
"Quand je suis fatiguée et quand l'amour me manque dans ma vie!" Vem vet, kanske man har skrivit deras nästa reklamcitat! Vi kan ju hoppas, hehe.


Efter chokovisiten körde Kride oss in till byn i Gruyères där Château du Gruyères ligger (slottet) där vi åt lunch på restaurangen i det bruna huset där i mitten på fotot. Slottet tillsammans med utsikten var så hurrja fint att jag blev andtagen. Eller hur skalll man säga? Inte ens modersmålsmagistern kom på hur man säger det bra på svenska. Breathtaking.
Sara: "I den kyrkan skall jag gifta mig, festen hålls i slottet." (gärna med en schweizisk ishockeyspelare)
Tyckte familjen måste få se Moleson och dess härliga utsikt! Antingen genom att åka kälke eller gå med snöskor. Vi valde att gå med snöskor... bra val? - Nej. Det uppstod irritationer och missförstånd då rutten var helt uselt skyltad! Så vi gick inte hela rutten utan svängde om förrän man skulle ha kommit till ett superfint ställe med fin utsikt. Så jag blev lite sur! Men jag lättade upp stämningen i bilen då jag sade: "Nå, tur att ni kom hit, nu har jag fått ut all min ilska som jag hållt inom mig i två månader!" Haha de andra svarade; "Nämen det var nu så lite så, varsågod för hjälpen." Efter att ha gått med de där jävla snöskorna så åkte vi till baden (de som jag besökte förra helgen). Nu var ju vädret perfekt så jag kunde t.o.m ligga och sola en stund i utebassängen med Alperna som utsikt och en klarblå himmel! Familjen uppskattade faktiskt badbesöket. Bien. Det positiva med snöskorna var iaf att vi fick motion och utsikten vi såg var ju inte dålig även om vi inte gick hela rutten.
Mamma och pappa! Ser dem i morgon (idag) sista gången före de åker... snyft. Nä, det känns bra att stanna kvar här! Det gör det. Finns ännu många många platser jag vill besöka!

Finns det hjärterum så finns det stjärterum

Kategori: Allmänt

Måndagen har jag spenderat med familjen. 11- tiden kom de efter mej med deras lilla vita hyrbil, vi körde upp till Neuchâtel längs med småvägarna så att man kunde se den fina utsikten runt Neuchâtelsjön. Det var ganska trångt i bilen men vi skall inte klaga. Här har de ju så dabbiga tider, så butikerna, caféerna och t.o.m restaurangerna är oftast stängda mellan kl. 12-14 ungefär. Men vi gick omkring och hittade sedan en bra restaurang som var öppen hela dagen. Efter det var det lite shopping som gällde innan vi körde tillbaka in till Murten för att gå på kafé och äta bakverk. Vi hade handlat vin, ostar, pålägg, baguetter, creme brulée och choklad som vi njöt av på mammas och pappas hotellrum senare på kvällen. (Upplåsbara Sara här hej!). Tog sedan taxi hem igen, den här gången var det en trevlig kvinna från Salavaux som körde. Hon sade att det finns flera ungdomar i byn som jag kan umgås med och hon förklarade var hon bodde. À bientôt!
Kride till pappa: "Aj har du riktigt Attling glasögon? Snygga!" Ingen reaktion från pappa. Attling? Eva Attling pappa... you know? Hehe...
Och snart kommer Anna med familj på besök. När ska man börja leva hälsosamt?
Snorkfröken fick följa med till hotellet.
Kride trampar på hotellgolvets spot där det känns som om golvet just kommer braka ihop! Inte kanske 5-stjärnigt hotell haha.
Mamma dukade upp på "kakelugnen" medan pappa och jag tog en powernap. Helt som hemma! Lyxigt med andra ord.
Fick en halvlång jeansrock köpt åt mig i Vila idag, samt en orange-transparent skjorta från H&M och så ett par skor som var på -70%! Med lite bidrag av mami. Tack för idag, i morgon bär det av till Gruyère om allt går som planerat. Bonne nuit!

Föräldrar,syskon och dess sambo

Kategori: Allmänt

Helgen i ett nötskal. Lördag = min segaste dag hittills i Schweiz. Supertrött p.g.a sömnbrist och alkohol dagen innan. Skyller mest på sömnbristen faktiskt! Man kan må bra dagen efter bara man får sova tillräckligt. Sov allt för lite. Men jag fick nog saker gjort ändå, var t.ex. och handlade vinet till söndagsmiddagen för min familj och au pair familjen. Vitt vin från Vully, vinodlingarna bredvid Salavaux, och från Valais, kantonen bredvid Vaud. Jag lagade förrätten och huvudrätten, mamman var jätte hjälpsam och lagade goda efterrätter. En gâteau du Vully hade jag dock köpt från bageriet i byn. På lördag var det jätte fint väder här. Jag solade t.o.m en stund, medan jag åt min café glacé. Iskaffe.
I Denner, handlade 6 st. vinflaskor. Korgen var på tok för liten.
På lördag kväll mötte jag min familj i Murten. Kände att jag faktiskt inte var i körskick (p.g.a sömnbristen ni vet) så jag tänkte att jag kan ju testa cykla till Murten då, det gick ju så bra att cykla till Faoug. Hade en stor reflex runt halsen, lampa bak på cykeln, framme på cykeln och en ficklampa i handen, välutrustad med andra ord! Men vet ni, det var så otroligt mörkt, ingen belysning! Jag stannade istället i Faoug och tåg tåget därifrån till Murten. På hotellets restaurang såg jag alla förutom mamma, hon var ute och möta mig men hade gått åt fel håll såklart.
Servitören/kocken var snäll och fixade lite smått plock åt oss fastän köket hade stängt. Det kändes konstigt att gå i Murten och se några av familjemedlemmarna sitta inne på restaurangen jag gått förbi flera gånger i Murten.
Söndag = middag i Salavaux. Trevligt att man ser ut som om man sku vara gravid. Menyn bestod av Spätzli och bacon med äppelmos, ville att familjen skulle få smaka på det som vi ofta äter till lunch och som är typiskt härifrån. Gratinerade auberginer till huvudrätt med schweizisk korv.
Under middagen var det mulet och regnigt, när vi ätit klart sken solen! Perfekt för en liten promenad i byn då.
En häst, ett stall!
Kride tog oss på fondue i Bern på NN:s årliga besök i Schweiz med schweiziska studerande. Fastän han inte riktigt kände till de som nu var i styrelsen, han var själv på träffen år 2003, 9 år senare sitter han i samma källare och träffar några bekanta schweizare för att hans syster ended up being an au pair in Salavaux 2012... Minns hur Anna och Kride talat om NN:s resa i Bern och plötsligt sitter man där själv utan att man ens studerar någonstans!
Den ena bekanta killen och Kride vid fonduen, såklart missade vi ju tåget 18.17 fastän vi var vid stationen vid 18.15.. fråga inte hur vi lyckades! Men vi väntade bara på nästa tåg då, 19.17!
00.10 tåget till Murten och sedan taxi hem till Salavaux. CHF 36.20, nu vet vi priset då. Chauffören var från Salavaux! Vi sade att kanske vi ses på Denner då! Haha det är liksom tha place!!! Lilla mataffären i byn. Har varit skönt att få prata live med familjen! Fick massor med saker från Finland. Massvis av choklad, salmiak och lakrits.
T.o.m grannarna hemifrån hade skickat presenter, tack nu alla för att ni tänker på mig. Och My tack för det gulliga kortet!!! Mamma kom liksom med en hel kappsäck full av saker åt mig. Mamma mamma du är så snäll.
Nu är klockan mycket. Skall borsta tänderna efter en dag med allt för mycket proppat i magen igen! I morgon och på tisdag har jag ledigt. Får se vad vi hittar på i morgon.

Cykeloptimisten

Kategori: Allmänt

En tid sen jag bloggade. Eller inte egentligen men jag blev ju en sådan aktiv bloggare så måste väl uppdatera fort nu! Jag har nu försökt att jobba så duktigt som möjligt och det har gett resultat. På torsdagen efter att ha varit nästsista dagen på gymmet kom jag hem till en middag som bestod av julkorv och ugnsbakta grönsaker. När jag gick upp efter måltiden såg jag att flickorna hade byggt en koja i vår våning.
Lagade äppelkräm idag! Helt själv. Har aldrig ens ätit sådan förut tror jag. Det skulle vara 3/4 kg äppel. Jaha, just det.. okej... började bara skala 7 st äppel, skar dem i bitar och lade dem i en burk och ställde burken på den lilla vågen.
752 gram! Almost perfect. Hihi!

Koka upp 4 dl vatten med 0,5 dl socker och 752 gram äppel. Blanda 2 skedar maisena- eller potatismjöl med kallt vatten och häll i när äpplena är mjuka. Et voilà. So easy.


Fika för fem.
Jag har haft lite kontakt med au pairer från Finland och frågade en finlandssvensk tidigare i veckan vad hon har för planer för veckoslutet. Hon skulle in till Bern på fredag med några andra finnar och jag blev bjuden med. Tänkte sedan att jag knappast hinner åka dit, eftersom jag måste inhandla mat för söndagsmiddagen vi skall ha här i huset för min familj som kommer på besök! Men jag stressade verkligen för att hinna shoppa och hinna till tåget. Efter att jobbdagen tog slut igår 17 tiden så tog jag cykeln (utan fotbroms jehu) och trampade iväg till Denner. Beställde "saucisse à rotir pour dix personnes adultes, s'il te plaît."
Efter att ha handlat funderade jag över hur bra det skulle vara att cykla in till Faoug idag, så att jag kan ta några drinkar för en gångs skull utan att ha bilen som väntar på en. Möjligvtis ta morgontåget hem? Fixade mig festfärdig rekordsnabbt, lade ugnen på för familjen, stoppade in deras lasagne så att de hade mat när de kommer hem, lade in maten jag handlat i kylskåpet, sade hejdå åt de som var hemma och sedan håsade jag iväg med cykeln klockan 18.36 när tåget går 18.51 ca 6 km borta från mig! Jag bara trampade så hårt jag kunde, var helt svettig när jag kom fram! Cykelvägen förde mig på fel sida av spåren vid tågstationen, jag lämnade cykeln där olåst, klättrade upp för den branta "backen" upp till spåret, sprang över det till rätt sida, såg på klockan, den var 18.51!!!! Fan, va...? Har tåget gått redan eller inte? Tåget rullar in 18.55, försenat. Alltså vilken jävla tur jag hade! Blev hastigt att korka de två drickorna jag köpte åt mig på Denner. Captain Morgan och Smirnoff Ice. Kände mej lite sutki i tåget. Men jag var värd lite drinkar efter en sån lyckad cykeltur.
Väl framme i Bern kände jag inte igen mig, tydligen är tågstationen väldigt stor... Heh. Sökte efter finlandssvensken jag textat med. Då kom en kvinna som pratade engelska och frågade var spårvagnarna var. Jag visste att jag känner igen det stället efter som jag en gång förut varit i Bern, dvs. då jag röstade på han som inte blev president. Så jag sade att jag själv är lite lost men att jag kan gå med henne dit för att jag vet hur det skall se ut. Till sist hittade vi till spårvagnarna och till den hon skulle ta, nummer 9. Brabra!
Dricka upp det sista innan man går in på baren! Flickan till vänster bor i Murten!!!
Fina! Lätt berusade dock.
Medan vi väntade på tågstationen för att alla skulle anlända, var vi på den 2 frangs dyra toaletten. Men den var värt sitt pris! Lyxig make-upp hörna där vi spenderade många minuter. Jasmin var riktigt bra på sminkning så jag frågade om hon vill lägga eyeliner på mig. När jag såg mig i spegeln kände jag mig som en häxa! Var inte alls van vid att se mig i så mycket smink. Så vi tog bort lite och ju längre in på kvällen det gick desto snyggare tyckte jag sminket var på mig. Hah, det brukar inte vara den vägen precis! Flickorna övertalade mig att ta morgontåget hem, så ja. Det blev så. Igen med lite komplikationer förstås. Tåget hem har nämligen två delar och stannar i Kerzers där ena delen åker vidare åt ett annat håll. Vi var såklart på fel del med Murtentjejen... fastän hon var säker på sin sak. Hehe...




Resultatet efter att ha fått eyeliner på... ja, man måste väl vänja sig bara.




Det var inga folk på andra baren vid gick till. Men här kunde man lämna kläderna i gott förvar så längs med kvällen sprang vi med partytopparna in och ut mellan två olika discon. Kallt!
Morjens schacki! Party party!
'
Finskorna och ungerskan.
Bern var helt okej, tyvärr pratar de flesta tyska där och jag kan ju ingen tyska och vill lära mig franska. Så det kändes lite tråkigt! Killarna i Schweiz är förresten väldigt korta! Det är störande det med.
När jag äntligen var på tåget som förde mig till Faoug, var jag orolig över att cykeln inte skulle stå kvar. Men till min stora glädje var den kvar. Vad kul, det betydde ju i och för sej en 6 km:s lång hemfärd i kylan. Utan mössa och med för kalla vantar. Den här gången var det dock ljust. Morgon! Kl. 7.11 startade jag hem!
Kära lilla tågstationen. Faoug.
Älskade cykeln i frost och dimma.
Nu pedar vi hemåt nöjda och glada. Godnatt/Godmorgon? Skriver inlägget med ca 2,5 h sömn bakom mig. Och nu borde jag gå ner och visa mig för familjen, att jag lever liksom. Fastän de kanske vaknade när jag kom in genom dörren halv åtta-tiden i morse...



Plusgrader

Kategori: Allmänt

Senast jag tittade på graderna var det +4 ute. En stund var det dessutom sol så det kändes riktigt vårigt. Längtar så tills det blir varmt här, det lär ju ska bli det ren vid marsmånad. Idag har jag fixat köttbullar från scratch med mammans hjälp. Vi åt även 3 olika färgers pasta och så broccoli och tomat. Det var gott! Vet inte när jag senast i Finland skulle ha ätit så mycket pasta som jag gör här! Magen är mätt och belåten efteråt i alla fall. Har inte blivit lika mycket små promenader längs med dagarna den här veckan p.g.a. sjukligheter, men följde idag ena flickan till skolan eftersom jag förde soporna, som är på vägen till hennes skola.
Hon föredrar inte att gå upp för de branta trapporna så hon visade mig en annan väg. Den hemliga vägen? Eller varför inte bara kalla det den otillåtna vägen genom någon annans gård... Äh, hon påstod att många går den vägen så kanske vi inte gjorde nåt fel.
Mysigt!
Fontänen var frusen för någon vecka sedan. Det mesta har smält bort. VÅR!

Duschsällskap

Kategori: Allmänt

Man är tydligen en i familjen nu. De har ju inga lås på toaletterna, jag står i duschen och hör att någon knackar på. Det är minstingen som frågar om hon kan komma på toa. Ööh.. jag står bakom duschdraperiet och tänker.. ja varför inte. "Kom in." Efter en stund frågar hon om vattnet är varmt, jag svarar: "Jaa, då, riktigt skönt. Passligt."
Plötsligt drar hon i draperiet och tittar in och frågar på nytt hur vattnet är. Hehe hoppsan, jaha! "Hejhej på dej jo tack vattnet är riktigt bra!" När jag duschat klart stod hon ännu nyfiket kvar i badrummet. Men efter att ha konstaterat att hennes tandkräm inte fanns där så gick hon till en annan toalett. Kul.
Måste ta ett foto på dagens fläskpannkaka jag gjorde. Den blev ju så jämn och fin!
Fastän det var onsdag idag så har jag inte kört till Murten 3 gånger. Utan istället en gång till Domdidier. Till ett ålderdomshem för att lyssna på L:s harpakonsert. Det var sött. Jag blir alltid så känslosam vid konserter. Pinsamt! Skulle ha kunnat låta tårarna rinna nedför kinden när jag såg på de söta åldringarna.
Så stolt man blev över hon i pink.
På morgonen städade vi övervåningen. Det tog ca en 1 h. Sedan skulle jag raskt gå och handla mat. Vid kassan ser jag att klockan visar 11.40! Oj då.. Det är nu man borde stå och laga pannkakan. Men eftersom det finns sjuka barn i huset och den andra hade konsert så var det inte bråttom. Det var okej med lite senare lunch idag. Ugnspannkaka med morötter och fläsk! Stack lite tidigare från konserten och körde iväg till gymmet som var på vägen hem från Domdidier. Kände mig lite som pappa. Man stiger först upp av alla och går iväg!

Det blev VÄNdag i alla fall!

Kategori: Allmänt

Lättnad.
Tänk hur mycket ens känslor kan ändra på en dag. En tung mur inom mig rasade sist och slutligen. Nöjd.
P.g.a vattkoppor har denna vecka också varit en undantagsvecka. Vi har haft mycket sånt på senaste tiden, då är det lite svårt att veta vem av oss vuxna i huset som skall ta ansvaret vid olika tillfällen. Men idag var barnen duktiga och hjälpte till massor i köket. De lagade muffins och chokladkaka som vi åt efter kvällsmiddagen. Jag fick ledigt tidigare idag men hjälpte till med sådant där smått.
Vid auberginemiddagen, confused.
Sover kanske mer än 3 h i natt. Blev igen en träningsfri tisdag, vi stoppade i oss kakor i stället och njöt av vändagen. I morse sade jag Glad Vändag till mamman. Det tyckte hon var jätte sött, hon hade aldrig hört ordet vändag förr. Alla hjärtans dag. Kulturkrock.

The botten is Nådd

Kategori: Allmänt

Längtar långa vägar bort. Ångest. Ledsen. Besviken.
Lite stolt dock att jag klarade av att göra den här rätten. Gratinerade auberginer. Fick komplimanger för dem, hurra...
Färdig från ugnen med fet skinka som tilltugg.
Salavaux slott. Tråkigt.
Mitt psyke och min ångest har inte varit såhär nära botten på länge. Kanske aldrig förut.
Besökte byns andra lilla butik. Där fanns också ett café var jag satt helt ensam. Inga andra människor. Glad vändag liksom!




Men lite sällskap av döda Whitney Houston.
Gråare än gårdagen. Hem******.

SUSHI

Kategori: Allmänt

Jag lagade kanske inte de vackraste bitarna...
Mammans lite vackrare versioner. Ja några där har jag också lagat, antagligen de som är mest osymmetriska!
Peace.

Salavaux plage / Plage d'Avenches

Kategori: Allmänt

Dagen började med frukost, den här gången med bröd från bageriet. Sedan följde jag med pappan till Fitness. Han ville inte vara så länge så vi var där ca 45 min. Sedan stack familjen och skrinna till sjön vid Jura bergen, kan tänka mig att där är verkligt fint. Under tiden hängde jag upp familjens tvätt för att jag själv skulle kunna tvätta mina kläder (så jobbade lite extra på min lediga dag!). Tog en dusch och åt mellanmål med datorn som sällskap nere i köket. (Chattade med kusin och Denise, hon tyckte att jag skall söka till Peffan!) Sedan tog jag mig ut på en cykeltur i det vackra (men kalla) vädret.
Ready for takeoff. Borde nog ha haft mössa istället för bara pannband! Det blåste väääldigt kallt. Packade inte med min sportiga vinterrock, utan jag har lånat en rock som är förra au pairens. (De hade au pair för 4 år sedan). Men i den här lilla byn bryr jag mig inte så värst mycket om vad jag har på mig. Klär mig som en riktig lanttis.
Sjön har inte sett ut så här under tiden familjen bott här. Frusna snövågor? Först sand, sedan snö och is och sen öppet vatten. Det var vackert.
Februari har varit ovanligt kallt i Schweiz detta år, typiskt...
Salavaux där uppe i bergen!
Cardinal - BEER. Uhlalla jag tycks bo nära en beachbar! Dock inte säsong än.
Kändes lite som om man upplevde flera årstider på en gång!
Folk i rörelse! Wau! Människor kom med bilar till stranden, många hade systemkamerorna med sig och tog bilder på den sällsynta utsikten.
Och vid hamnen var det folk på söndagspromenad.
En kall solnedgång.
Cyklade lite omväg, måste ju ta ett eget foto på Nespresso fabriken! Efter det var det raka vägen hemåt i full fart som gällde.

Ostbad

Kategori: Allmänt


Vaknade just passligt till det här morgonmålet. Familjen hade just precis ätit klart och allt stod framme, bara för mej att hugga i! Pannkakor på ett fat och ostarna, syltarna, nutellan och jordnötssmöret till. Värmde lite mjölk åt mig och började vräka.
Plockade undan när jag var klar, mamman kom och hjälpa och frågade om jag ville följa med dem till Gruyère ostfabriken och heta källorna. Dit skall vi åka om bara en vecka när min familj kommer på besök. Först svarade jag ja, gärna. Efter stund sade jag: "Men kanske jag ändå inte kommer, jag skall ju åka dit med familjen just." Ännu en tredje gång talade vi om det och då sade jag: "Äh, ja, jag följer ändå med." Vadå beslutsångest? Alltid.


Tu veux le fromage?


Cheese.


Alla fick det här när man hade betalat inträdet. 6, 8 och 10 månaders Gruyère.
Från de där rörena kunde man känna doften av de olika växterna korna brukar äta. Vissa doftade jätte gott, andra mindre gott... Det är liksom vad kon äter som har betydelse i ostsmaken också... Intressant.
Lite fakta om hur osten tillverkas. Det är sjuka mängder mjölk vi talar om. Varsågoda och läs ifall ni orkar eller ens ser något.
Och sen hoppade vi ner i det här ostbadet då. Heta källan.
Plötsligt kom en kille in och började känna på ostens konsistens. Men vi brydde inte oss, vi fortsatte bada.
1.
2. (Folk i byn har trott att jag är mammans lillasyster och svensk. "Nej vi är inte släkt och hon är från Finland men talar svenska".)
Källaren.
Sweet chocolate everywhere!
Sankt Bernardshundar (Beethoven pappa) är de vanligaste hundarna här. Alla har såna liksom. Även inne på restaurangen. Ingen konstig syn här inte. Ja, i Finland lär det väl inte heller vara konstigt, ändrade man inte nyss lagen till att det är okej att ha hundarna med på krogen?
Där framför, huset med stora glasfönster, där är heta källorna i Charmey. (Hallå inte badade vi nu i osten!)
Fotade inte där inne för vi simmade och det var ju massor med folk så kameran skulle säkert ha blivit stulen. Ni får komma och uppleva platsen på riktigt i stället! Och vissa av mina kära läsare kommer snart få göra det.
Det var en häftig känsla att simma från inomhuspoolen till utomhuspoolen. Det var jätte skönt varmt vatten men om ansiktet hade man hur kallt som helst, det kändes som om man andades in riktigt naturlig ren luft och som att världen var hur bra som helst, man hade ju alperna som utsikt och himmelen rakt ovanför. Men sen såg man runt omkring sig, en massa kärlekspar som pussades och kramades och hade ännu härligare än mig! Fräckt! Själv simmade man runt med en 5-åring på ryggen! Kiva, som jag brukar säga.
Vi köpte biljetter för 3 timmar. Riktigt passlig tid, det tar ju ändå tid att byta om och allt det där, så man är ju inte i vattnet i 3 h. Förresten, där fanns ju olika fina bastun och hamam och sånt. Vi gick först in i en sauna, det var ju kallt där! Sedan såg vi en till, där det stod: Sauna finlandais. 80-90 °C. Now we're talking! Som äkta finne (aj nej finlandssvensk) så satt man bara och njööööt.
Efteråt besökte vid denna mysiga affär. Lite lokala ostar, korvar och lite kex, marränger och bröd m.m. Det blev alltså inte sushi till kvällsmiddag, utan Fondue. Blir väl sushi i morgon. Igen någonting jag inte ätit.
Med portugisiskt vin. Jag njuter lite till då jag får vittvin! Definitivt en fettolördag igen. Eller blir väl en fettohelg skulle jag säga.


Finlandssvenska vs Rikssvenska part 2

Kategori: Allmänt

Jag: håkade inte
Hon: märkte inte
Jag: buffa
Barnen: knuffa
Jag vid kärringstop: FUCK!!! (tänker oj neej, inte framför barnen, men äh de kan ju inte engelska...)
Barnen vid matbordet: FUCK! (uttalar det med fransk accent haha och visar pekfingret för att göra en snällare version av ordet de inte förstår, mamman säger: Det uttalas faktiskt FACK. Det är engelska. Okej?)
Har också lärt mig att skära osten rätt, så att man använder så mycket som möjligt av den. Det knepet skall jag ta med mig hem.
Vi åt Tarte Flambée idag. En typ av fransk pizza! Fick vittvin också, passade perfekt efter ett pass på gymmet! Och sen efterrätt såklart! Vi snackar plus minus noll igen. Gélé med frukter, någon typ av portugisisk version av engelsk gélé-efterrätt. Helt okej!

Lugn torsdag

Kategori: Allmänt

Nothing has happened yet! (Stavade jag rätt mamma och Louise? Börjar bli lite osäker på engelskan, hah...) Inget tråkigt har hänt hittills, och klockan är redan 20.58 här. Vad skönt. Idag har jag alltså varit efter uppehållstillståndskortet, städat, lagat lunchen (spenat-vitsås med kalkonfiléer och coeur de blé) som blev riktigt lyckad, det sade mamman till mig. Trevligt att höra!
Efter lunchen tvekade jag på att besöka gymmet eller ej. Skulle jag ha tid att träna före fikan? Det var frågan. Jag bytte om och sedan funderade jag en stund om det alls är någon vits, så tänkte jag: "Äh, jag far nu iväg bara." Det gjorde jag och jag hann precis, körde bilen in på gården kl. 15.33 när jag 15.40 skulle stå vid busshållsplatsen och vänta på J. Så duschen fick vänta tills jobbdagen var slut. Efter duschen var det dags att fixa sig snabbt eftersom jag skulle köra M till dragspelslektionen i Payerne. Efter det hade jag tänkt ta tåget från Murten till Lausanne för att gå på au pair träffen. Men så märkte jag att vid hennes musikskola låg ju Payernes tågstation, så jag gick dit och kollade tågtiderna till Lausanne. Stationen var stängd och jag fick inte svar på min fråga om när tåget isf är framme i Lausanne. Jag ser en coop affär och går dit istället. Den var stor och där fanns lite andra butiker också. Jag tycker om att titta runt i nya matbutiker och kolla vad de har för varor. Så tiden gick och jag märkte att jag inte kommer hinna köra till tåget i Murten som jag hade tänkt. Men det var helt okej att inte åka till Lausanne idag.
Åt istället god kikärtssoppa hemma med pumpabröd och Brieost. Nu har jag tid att sitta vid datorn och se på film eller serier. Passar mig bra! Har ändå varit igång hela dagen. Köpte en Yogourt à la crème med moccasmak som jag skall njuta av ännu ikväll! De som känner mig vet ju att jag älskar yoghurt. Det är som efterrätt ibland. Det bästa är att här i Schweiz finns det så goda yoghurtsmaker! Gillar speciellt yoghurten med nötsmak!


Frestelsen.

Torsdagsstädning

Kategori: Allmänt

Dammsög korridoren och köket i nedersta våningen, trapporna, korridoren i andra och tredje våningen och till sist mitt eget rum. Det är så obekvämt att dammsuga! Jag får ont i ryggen! Har dålig hållning och böjer mig allt för mycket. Slött att städa! Men nu är dammkornen borta i alla fall. Var idag efter mitt "Livret pour étrangers", uppehållstillsånd.
Kommunhuset där jag hämtade uppehållstillståndskortet (posten är i samma hus). Administration communale.
CHF 65. Känner mig  yttersts laglig i landet.
Allvarlig!
Peugeotverkstaden. Och vår lilla bensinstation.
Besson - all you need. Byns lilla shop med alla möjliga olika ting. Köpte en del av korten där faktiskt.
Nåja, nu efter yngsta flickan och sedan laga lunchen. Får se om jag klarar av att göra god vitsås med spenat. Hmm. Och vad skall gå fel den här torsdagen? Väntar med spänning. Eller så inte.

Pilgrimsmusslor

Kategori: Allmänt

Till middag (le souper som det kallas i Schweiz, inte le dîner mamma) var det pilgrimsmusslor. Det var riktigt gott! Salladen var god, så även tomat-risblandningen! De kan nog laga mat här! Vi äter ofta fiskrätter då Portugal är en av nationaliteterna i huset! Är inte så van vid att äta mycket fisk och trodde att jag kanske kommer ha svårt att få ner olika obekanta fiskrätter, men det har gått superbra! Säkert för att de är så bra kockar och allting tillreds väl.
Hade kameran med vid bordet, skulle fota den fina middagen och visa att jag dessutom fick vittvin! Fint! Men jag kunde inte få kameran igång. Det hände ingenting! Har inte märkt att batteriet skulle vara svagt men kanske, förhoppningsvis är det orsaken till varför den inte kom igång. Har den iaf på laddning nu. Tyvärr blev det alltså ingen bild på den goda rätten. Je suis vraiment désolée.




Har kört barnen till Murten idag igen. 3 gånger skall man köra dit på onsdagar! Voivoi. Ena flickan skulle på kalas idag, jag fick äran att klä på henne. Vi packade halaren med i en väska ifall de skulle leka ute (födelsedagsbarnet bodde vid en farm). Jag hade blivit tillsagd att lägga kräm på de torra händerna och kinderna. Medan vi är mitt i allt fixande står kusken  (kompisens mamma) utanför dörren, utan att ha ringt på dörrklockan. Vi öppnar dörren och jag står i högsta hugget med krämburken, presenterar mig och småpratar på franska med mamman. Lägger på vantarna, rocken och skorna var redan på. Hämtar väskan med sakerna och så sticker de. Sedan får man höra att mamman på kalaset hade sagt att J var den enda utan mössa på kalaset när de skulle gå ut och titta på djuren på farmen, så hon måste låna en mössa. Hemska saker! Nå, au pairen har tabbat. Gud det är så mycket att komma ihåg! Så många små detaljer! Inte lätt det där med parenthood. Tur att man inte är morsa än. Var också in till M:s lektion idag! Borde väl ha sagt "Bonjour Madame" åt läraren, men jag sade endast "Bonjour". I Norden talar man inte alls lika vänligt som här... så jag glömmer bort såna detaljer också! Emellanåt snurrar det liksom 100 000 saker i huvudet, alla de där små detaljerna jag skall minnas! Vilket smör som används till vad, vilken kniv man inte får använda på ett visst skärbräde, om mellersta har "appui" (sovmorgon) på tisdagar och torsdagar eller inte osv osv osv och så vidare! Flum-Sara!
Det är lite småroligt för mamman när jag är finlandssvensk och använder vissa ord som är obekanta för henne, här är några exempel:
Jag: halare
Hon: overall
Jag: batong
Hon: baugette
Jag: roskis
Hon: soporna
Jag: månne?
Hon: -
Jag: kiva
Hon: trevlig
Jag: morgonmål
Hon: frukost
Jag: mellanmål
Hon: fika
Jag: kärringstop
Hon: -
Jag: flottigt
Hon: "det där är riktigt gammelsvenska, ett ord jag kan tänka mig att min mormor använder"
Man är lite gammaldags i svenska språket. Plus att man "bryter" på finska som alla svenskar tycker. "Du talar ju jätte bra svenska för att vara finsk!" No shit... ever heard the word finlandssvensk? Skall jag presentera mig som äkta finne eller en svensk tjej?
"Je suis finlandaise mais je parle suédois."- "Pourquoi?" Orka förklara än en gång!




Simhallsvakt

Kategori: Allmänt

Har agerat simhallsvakt idag. Barnen fick ta med sig kompisar så vi var 8 barn och 2 vuxna. På tisdagar är ena simbassängen i Murtens simhall extra varm, dvs. 32-24°C. Därför brukar familjen ha som tradition att besöka simhallen på tisdagar. Flickorna frågade mig förra veckan om jag kan följa med dem nu på tisdag, såklart tackade jag jo. Efter att ha köpt 10 stycken pain au lait (bröd med mjölk) och sagt "Di pain au lait s'îl vous plait" istället för Dix - (uttalas diss) så hämtade jag äldsta flickan och hennes två kompisar från skolan. De retade mig i bilen för att jag hade sagt "On peut boire juS de pommes" (man skall ju inte uttala s:et i Jus) ursäkta för att jag finns liksom!
Där försöker man tala franska med dem och de bara retas! Blev ju lite irriterad kanske.
Piscine Morat


Måste säga att vi i Ekenäs har en lyxig simhall jämfört med den jag besökte idag! (Se så man kan börja uppskatta saker och ting i sin hemstad då man är utomlands! C'est bien!)
Det var inga skilda omklädningsrum för män och kvinnor, utan man lämnade skorna ute i en tambur, gick in i omklädningsrummet och lade sina saker i ett skåp, bytte om i en liten koppi och dushade med stängd dörr i duschkoppin. Sedan gick man ned till simbassängerna där det inte fanns massageduschar, rutchkana eller bubbelpool! Måste börja besöka Ekenäs lyxiga simhall när jag återvänder till FINland. Vi/Ni har det nog så bra där hemma! Blev en liten familjedag, skippade träningen... Man måste prioritera rätt. Hänga med familjen.
Piscine Morat - Piscine Couverte

Fryser

Kategori: Allmänt

Tofflor + linne + långärmat + två hupparin + FILT.

Jag slutade ju franska kursen för au pairer i Yverdon-les-Bains. Det blev ändå ganska mycket att fara två gånger i veckan dit. Slutar jobba kl. 17 och kursen börjar kl. 18 och om man vill ta tåget så startar det redan 17.06! Så idag har jag inte haft några planer för måndagkvällen, skönt! Egentligen skulle kursen jag byter till börja idag men det var för få anmälda, så den har skjutits upp till den 27 och ifall det fortfarande bara är 4 stycken som anmält sig så blir den inte av! Har skickat mail och frågat om de automatiskt lägger in mig på någon motsvarande kurs men de har inte svarat. Vi får hålla tummarna uppe bara...


Efter fikan skulle den yngsta gå ut eftersom det var ljust och sol. Jag tänkte att jag kan följa med när jag ändå har ledig kväll. Vi var ute i ca 45 min och jag gungade, det är underskattat! Att gunga känns befriande. Tänkte på det också när jag gungade sista gången på Tärngränd före skit Raseborg rev ner parken. Man borde helt enkelt gunga mer gott folk! Till sist blev det ganska kallt så vi gick in. Hade lovat att flickan skulle få se på askungen i mitt rum vid min lilla tv. Men det blev inte av, så jag satt och skypeade med Louise! Hon uppdaterar mig om vad som händer där borta! Heh. Jobbdagen har gått riktigt bra. Lagade spätzli och bacon igen. Det tycker vi alla 5 mycket om så när maten var slut var det en stor besvikelse. Tänkte vara hälsosam idag men jag kunde ju inte låta bli att smaka på mammans kladdiga chokladkex med philadelphiaost- blandningen med choklad, vaniljsocker och hasselnötssmör. Sedan lade man jordnötter i mitten och vek ihop kexet. Åååh ljuva choklad. Dit for det man tränat bort på CAF-passet på morgonen... det är hela tiden plus minus noll här. Haha.
Dubbla chokladkakor med jordnötssmör
Såg lite ut som dessa.

Äventyr i Lausanne!

Kategori: Allmänt

Ojojojoj. Hade inte trott att det skulle bli utgång i helgen. Jag skickade 17 tiden igår på facebook åt Sofia och frågade vad hon har för planer. Hon bor i Lausanne och skrev att hon var festsugen och att hon har sovplats så det är bara att komma dit! Vips så var det planerat och jag började fixa mig! Blev lite pirrig i magen. Hon hade gett sin svenska nummer åt mig och när jag var framme ringde jag eftersom hon inte svarat på mitt meddelande jag skickat. Det sade att nummern inte finns så jag stod på Coop på Lausannes tågstation och undrade hur jag riktigt skall få tag på henne. Men sedan ringde min telefon och då var det Sofia. Vi mötte varandra medan vi pratade. Vi köpte vin som var från trakten, typ det billigaste vi hitta. Och så lite cider, som vi märkte att bara var 3,1 % när vi kom hem. Haha.
Pappan i huset tog hissen upp till hennes våning och hämtade popcorn och Ikea glöggvin. Här är vårt dricksortiment.
Först ett rum med soffa, mikro, spegel, tv osv. sedan hennes eget sovrum och vid andra sidan hennes vägg var gästsovrummet, där jag fick sova. Fick ett eget rum! Lyx! Och utsikten från fönstret ses på nästa bild.
De har egen strand. Avundsjuk! Thonon-les-Bains (Frankrike) ligger på andra sidan. I mörkret ser man belysning därifrån.
Plus att hon har egen toalett.
Suddigt!
Vi verkligen svepte! Vi hade inte mycket tid på oss, vi skulle ta tåget som gick 22.55 men vad gör vi? Vi börjar gå 22.54! Wups, not that smart. Haha vi sprang så fan. Sen såg vi bara hur tåget rullade iväg. Det går bara tåg in till stan en gång i timmen därifrån hon bor. Det var iskallt. Vi liftade! Plötsligt stannar en bil med 3 killar som skall åka och festa till Vevey, men det var åt fel håll så vi fick stiga ut ur bilen och tacka nej! Vi gick vidare och till sist gick vi in tillbaka till henne för att sedan försöka hinna till det sista tåget in till stan före morgonen. 23.55.
Popcorn i käfftn.
Vi hann! Men hur gick det på vägen hem då? Det var iiiiiskallt och vi tar morgontåget kl. 06.00. Vi köper en baguette på stationen, sitter och gapskrattar i tåget åt mannen bakom oss som snarkar som en dåre. De andra i tåget börjar också skratta. Gänget bredvid oss sitter och röker på! Nätt kväll!
Vi tar typ fel tåg eller nåt, för det stannar inte i Villette! Så vi åker ända till Montraux. Där hamnar vi vänta en halv timme ute i kylan och dödströtta. Vi stiger på nästa tåg, SLUMRAR!!!! och MISSAR Villette! Vi vaknar och Sofia säger; "Nej men... fan... vi måste hoppa av NU. Vi har åkt förbi Villette redan. Vi hamnar GÅ till Villette!" Ååh det var iskallt. Vi ser en buss, hoppar på, Sofia frågar vart den går. Nej den går inte till Villette! Vi åker kanske 150 meter, stiger av och går hem. Åh det var kallt kallt kallt.
(Skulle det finnas en gillaknapp skulle jag gilla bilden, Sofias skor efter äventyret!)
Jag ser på klockan före jag lägger mig. 07.39! God morgon liksom.
Idag kom Anna in till stan och vi åt mat på en pizzeria. Jag åt hästbiff och franskis! Cheval!
Haha tack för en rolig helg Sofia!

Spontanutgång i Lausanne?

Kategori: Allmänt

Blir tydligen inte en till hemmahelg i Salavauxs by. Tar 19.51 tåget till Lausanne (gratis efter 19) för att träffa Sofia. Får sova över där också. Tack tack tack. Jee ser fram emot kvällen. Hoppas den blir lyckad! Det är fortfarande kallt så jag måste klä mig varmt. Tur så kan jag lämna väskan hos Sofia så att jag inte behöver släpa på allt igen, i Neuchâtel hade de ju inte narikkor. Packar så minimalt som möjligt. Nu har jag med mina två Smirnoff Ice som jag köpte igår. Hoppas Coop på Lausannes tågstation är öppen så man kan handla lite till. Muahhhahahhaha. Ha en bra lördag!
Skrev Lausanne nightlife på google. Denna bild kom först upp! Får duga, har bråttom.

Kvällen då?

Kategori: Allmänt

Friends på franska. Känns inte rätt att det är dubbat, helt fel röster som inte alls passar in på personligheterna i serien. Så dumt! Måste väl vänja mig vid det.
När portugiser lagar mat av sina rester kan det se ut såhär. Vi hade ätit fisk och potatis dagen innan. Nu blev det friterade fisk-potatisbullar med lök och persilja. Det kallades någonting på B. Is inte skriva ut det som kommer i huvudet för vi vet ju alla att då kan jag skriva typ vilket ord som helst. Kanske något fult ord på portugisiska.
Frittera frittera och vi äter ännu meeeera!
Bon appetit!
Jag fick delta i filmkvällen, fick lite popcorn och så hade jag köpt salta nötter. Drack deras mjölk som jag är helt förtjust i! Den heter latte drink. Ganska tjock mjölk som håller länge, man köper massor på en gång och lagrar dem i källaren. Sedan tar man upp 4 st. per gång och först efter att man öppnat burken läggs den i kylskåpet. Smakar inte alls som Valios fettfria mjölk. På helger dricker vi varm mjölk till frukosten. Varm mjölk. Det skulle jag aldrig ha tänkt på att fixa åt mig hemma i Finland. Jag var lite suspekt men det smakar ju så gott! Med honung i. Jaa, har ätit sååå mycket nya maträtter och upplever en annan matkultur. Känns som om jag inte kommer gilla Valios mjölk när jag kommer hem.
Ställde pallen och blomman vid sidan om sängen. Kan vara bekvämare att ha telefonen (väckarklockan) där än uppe på hyllan, jobbit att sträcka sig upp efter telefonen när man är yrvaken ju! Rummet känns mer och mer hemtrevligt med tiden.
Besökte lilla posten i byn idag. Där fick jag de här korten, tänkte att jag kan dekorera lite i rummet så jag lånade flickornas tejp. Superfint. Haha. Nu ser jag på en fransk film utan text och bloggar samtidigt. Fattar hemskt mycket. Ett till lugnt veckoslut för mig. Köpte dock två Smirnoff Ice idag (blir en rejäl fylla av det någon dag).  Vet inte när de skall drickas. Kanske man täcks öppna dem i morgon kväll. Godnatt!

Mon vendredi

Kategori: Allmänt

Il fait très froid.
C´était un peu de glace sur le pont.
Mais il fait soleil aussi.
J'ai fait du Blé. Il y a beaucoup de hydrate de carbone (tout le temps).
Ehh.. Bonjour! Salutations de Sara naturelle. J'ai l'air d'un enfant ici.
Les maisons de retraite, ils sont notre voisins! Je manque mes grand-parents!
Des nouveaux draps!
Il n'y a pas beaucoup de neige... On peut presque jouer au football!

Firar 4 veckorsdagen...

Kategori: Allmänt

...med att igen ha en dålig torsdag! Vad är det med torsdagarna? Vad månne händer nästa torsdag? Suck! Hoppas att au pair träffen ikväll blir trevlig i alla fall. Skall även gå på min sista franskakurs i Yverdon idag. Om man lyckas ta sig dit helskinnad och utan några tabbar! Skrev igår om mitt öde... hmm nu är jag inte så säker på det mera. Heh...

Cold feet

Kategori: Allmänt

Aj man var och skrinna idag! Att skrinna var en av de sista sakerna jag ville göra på gymppatimmarna i skolan. Idag gjorde man det nästan frivillgt. Nä, det var nog inte som om jag åkte omkring och njöt. Bambi på hal is. Vi betalade för en timme, jag stod kanske 20 min med mammans skridskor på. Hjälmen höll jag däremot på en timme. Haha, så rädd var jag!!! Nä, men den var jätte varm och här är det minusgrader nu och det har blåst kalla vindar. Så -4 plus kall vind! Hjälmen satt bra så den fick sitta kvar fastän skridskorna togs av! (Och ja, det här är ju en kanske lite moderna och snyggare hjälm än de få vi har hemma, tänker på den där vispgrädd-färgade frigolithjälmen jag hamnade ta på mig ibland...)
(Sökte upp på google hur styrox skrivs, så kom jag till en sida där det stod att styrox är helt finlandssvenskt, det heter frigolit! D'accord?)

Skrinnandet ägde rum i kära Murten (som är väldigt tyskt) då mellersta var på portugisiska. Hon får antagligen skrinna i morgon istället. Stackars henne! Kalla fötter och halt som fan. Näh, så farligt var det ändå inte. Jag var ändå positivt inställd till att ta med dem och skrinna, för jag vet att det här skulle jag inte ha gjort på länge, men jag tror att det jag går igenom här och nu hör till mitt öde. Så desså!