SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Morgins

Kategori: Allmänt

Om några minuter skall jag åka till familjens lägenhet i Morgins. Det ligger nära Frankrike. Familjen har frågat flera gånger ifall jag vill följa med dem, nu äntligen skall jag göra det. Morgins ligger vid bergerna. Igår joggade jag, det gick helt okej med tanke på min "skadade" höft. Kanske jag orkar jogga idag eller i morgon i Morgins också! Där är terrängen dessutom bättre än här. Ai just det, missar Sandras bröllop idag. Buhu. Kan tänka mej att det kommer vara superkul där! All lycka önskar vi Sandra och Oskar!

271,75 euro fattigare...

Kategori: Allmänt

... för att jag just har köpt biljett hem till Finland!!!
18.5 gjorde jag snabbvisit till Finland.
18.7 kommer jag hem för att stanna. (Åtminstone till hösten.)
Fick glada nyheter idag! Ser framemot nya tider!

Töntar

Kategori: Allmänt

 
 
 På tisdagen började det regna. Massor. Gissa om det var bittert. Picnicen jag just packat åt vi alltså istället inne i mitt rum! Då tog vi lite fåniga bilder på PhotoBooth. Erik fick också låna min kamera och tog lite artistiska bilder. Hade planerat att vara duktig och träna fläsket på tisdagkväll, men nej i ösregnet och de dåliga öppethållningstiderna de har i Schweiz så satt jag bittert hemma. Och öppnade min Fazers blå som jag hade planerat att ge som gåva åt ett schweiziskt par. Fan!
 
 
 
 
(Alltså jag bara älskar min ekorrlook. Så söt så!)
 
Den här tror jag Erik blev lite rädd för. Jag förstår dock. Vem vill nu ha en au pair utan huvud?
 
Två stycken favorit-Ebban. Elle est la plus jolie!
 
Erik och jag smälte samman.
 
Ett av Eriks mästerverk. Hehe.
 
Idag (onsdag) var vi på Eriks skolavslutning. Han var så gullig! Alla mammor tog med sig något ätbart, så det var lite knytkalas efteråt. GIssa om man passade på att proppa i sig alla goda schweiziska bakverk och dylikt? Min ursäkt: "Jag måste ju passa på att smaka nu medan jag är här... snart återvänder jag hem till nordisk mat!"
 
Efteråt fick jag skjuts till gymmet som är på vägen ner till Lutry stranden. (Amazing!) Där plaskar pojken och jag solar mig en aning. Brände mig faktiskt lite, så nu är jag bröd, som Anna kallar det.
 
Sen köpte Johanna en massa godsaker från den här delikatessbutiken. Lutrys gator är sjukt mysiga och fina. Vilken skön dag vi haft!
 
Hela familjen samlades till sist vid stranden, middagen blev en liten picnic här. Hemma fick jag dessutom vin! Alla hade semesterkänsla.
 
Vår plats!
 
Schacki på strandin.
 
 
 
 

Raclettemiddag framför Mont Blanc

Kategori: Allmänt

 
På lördag (fastän jag var trött som bara den...) åkte jag till Murten för att träffa Timea och hennes syster. De var inte så hemskt taggade när jag kom dit, jag var ju inte heller så himla pigg men vi åkte i alla fall till Neuchâtel vid midnatt.
På andra krogen vi besökte gjorde jag en klassisk entrée. Kände mig som Bridget Jones. Jag är först i ledet av flickorna då vi går ner mot baren/dansgolvet. Det var ca 4 svarta trappsteg ner mot det svarta golvet. På det sista trappsteget fumlar jag och ramlar pladask ner på golvet bland folkmassan. För att inte slå mig hårt lyckas jag få tag i en bruds klänning, typ just vid hennes bröst. Jag kände att jag måste vända om och gå ut ur krogen. Hade tänkt att vi går till ett helt annat ställe, men Linnéa & Co stod utanför och skulle just in, så vi stannade på stället. Ehhmmemm. 
Piloterna i Neuchâtel har besökt au pair träffen några gånger, första gången var jag inte där och den gången jag såg dem hamnade jag sticka så fort som möjligt, passande nog till "Great Escape"! Haha. Så de andra au pairerna har kännt piloterna ganska länge. För mig var det ny bekantskap (de var också på Linnéas midsommarfest) och snart sticker jag hem så jag ser knappast så mycket mer av dem. Efterfesten på lördag (söndag morgon) var hos en av deras kompisar som var en svensk kille. Huset var helt otroligt! Där hade de utsikt mot Neuchâtelsjön och Alperna, när vi stod ute vid poolen som var högst uppe på gården var himlen dessutom rosa. Breathtaking once again!
 
 
 
Efter allt för lite sömn och efter att ha åkt tåget tillbaka till Lausanne träffade jag Fanny. Vi gick ner till Ouchy, alltså ner vid sjön och chillade. Sedan var det dags att ta tåget till Bossière för att hinna fixa mig till Raclette middagen. 
 
 
Äkta schweizisk raclette, en stor ost som ni ser på bilden framför elden. På bordet var det dukat med småplock som man sedan åt med osten. Värden gick titt som tätt till brasan och hyvlade små skivor av osten som sedan skulle smälta. Jag tittade inte så noga men tror att det ungefär var så det fixades. Nypotatis från gården fick vi också. Det var en god middag! Très bon, comme on dit. Mont Blanc syntes i horisonten! Det var ju såklart den vita toppen, jag fick aha-upplevelse och fattade då varför det heter Mont Blanc. 
 
Som efterrätt fick vi något som jag tror var krusbärspaj! 
Vi såg på när Belle-de-la-nuit blomman slog ut steg för steg efter solnedgången.
 
1.
 
2.
 
3.
 
4.
 
5.  
 
 
 

Underkläder och tandborste

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Att vara i ett land som inte firar midsommar gör att man helt enkelt glömmer bort att det ens är midsommar! Men tur hade ju Linnéa fixat en ytterst lyckad fest i skogen nära hennes hus. Fanny och jag åkte tåg tillsammans, väl framme ringde Michaela som också var i Neuchâtel, vi tog därför bussen tillsammans alla tre. 
(Vid busshållplatsen såg jag en obehaglig man som jag en gång sett på krogen i Fribourg och på tåget i Neuchâtel för flera månader sedan. Tänkte tanken: "tänk om jag skulle råka se honom idag i Neuchâtel..." och månne jag inte gör det? Inga tvivel om att han kände igen mig! Creepy!)
Det var så roligt, för vi gick fel väg när vi skulle hitta till skogen, så Michaela sade: "ah ja men hehe, jag gjorde ju det här på flit! Ville visa mina Robinson skills! Upp med lägerelden liksom!"
 
 
Här har vi den! Linnéa hade köpt marschaller, soldrivna utelampor, köttbullar, korv och snaps! Lyfter på hatten åt henne, tänk att hon orkat ordna evenemanget ute i skogen. Det var filtar utsatta runt elden och där satt vi och grillade korv och köttbullar. Dessutom hade de fixat en majstång som vi dansade runt och visade schweizarna ringlekar. De måste ju tycka att svenskar är galna! "Små grodorna, små grodorna.. räven raskar över isen... prästens lilla kråka..."
 
 
 
Chill i dill chill i dill chill i dill dill dill.
Amelie och jag på tåget påväg hem. Det var en rolig kväll igår och den kändes lång, fastän vi tog tåget till Lausanne vid 00.43!
Vet ni vad jag gör när vi är påväg till stationen från skogen? - Jo liftar. I ett skede var det flera svenskar med men till sist var jag ensam med random människorna i bilen. Det var jätte schyssta, de skjutsade mig till stationen och tog inte ens emot pengarna jag erbjöd som tack. Det var meningen att jag skulle sova hos Timea, men så gick det inte. Därav hade jag mycket saker med mig, och månne inte några av dem faller ut i bilen. Först när jag steg ut vinkade killen inne i bilen med mina trosor i handen: "Glömde du?" typ. Jag knackar på fönstret "kör inte iväg, kör inte iväg!" de öppnar fönstret, ger trosorna. Jag säger merci beaucoup och springer iväg. Plötsligt märker jag hur någon springer bakom mig. Vad är det för främling? Ehh, ja då är det samma kille som satt bredvid mig i bilen, han har mina andra underbyxor i handen samt min tandborste! Jag bara: "Eeeehhheee merciiiii beaucoup wuuuups!"
 
Hitta Sara leken 1.
 
Hitta Sara leken 2!
 

Midsommar!

Kategori: Allmänt

Snart tar jag tåget till Neuchâtel! Har min guldtransparenta skjorta från H&M, pink bandeau, jeans och blåa kilklackar. Tänkte först ta kjol, men vi ska ju vara i en skog... Det blir kanske utgång efter det också. Sedan sover jag över i Murten hos Timea. I morgon åker vi antagligen in till Neuchâtel igen för en dag vid Neuchâtelsjön! Hoppas att jag blir brun som en pepparkaka i morgon!

Trevlig midsommar!

Citron & fläder snaps!

Kategori: Allmänt

Igår efter jobbet besökte jag läkaren för höften. Inget allvarligt var det ju (vilket jag visste) men jag fick i alla fall gå till apoteket efter mediciner. Skall äta dem ända tills söndagen. Två olika tabletter tre gånger per dag. Hups, jag som planerat att dricka snaps på midsommar! Levern kommer må ack så dåligt.
Vi var ju som sagt till Ikea och outletbutikerna igår. Jag köpte niketoppen och lite alkohol. Jippiii.
 
We are all the winners, we are all the best, att vi får va' tillsammans, de betyder mest! 
 
Ekorrlooken är min favorit! Nu skall jag ta en bild med Erik också!
Kokko här är storögona! Bonne journée!
 
 

Fotboll i Lausanne

Kategori: Allmänt

Igår kväll var vädret lite ostabilt. Planen var att ta sig till Vevey för att titta på fotboll vid sjön, men istället gick Michaela och jag ut i Lausanne. Det blev så klart Great Escape. Själva byggnaden är liten men de flesta samlas utanför och igår var det en stor en skärm där, öltält, vimplar och ljusslingor. Det var jätte fint! Lite duggregn men ändå mycket varmt.
 
Dock var det en liten besvikelse att de endast visade England- Ukraina matchen ute.
 
Tog en bild ägnad åt Sofia Haglund
 
Michaela et moi. Robinson 2011 i Sverige, där har hon tydligen deltagit! Vilken tuff tjej.
 
Fastän till vår stora glädje visades Sverige-Frankrike matchen inomhus! Michaela och jag jublade när Sverige gjorde mål. De flesta såg lite besvikna ut. De andra hejade såklart på Frankrike.
 
Gult och blått. Allé allé allé! 
Telefonen jag använder som väckarklocka hade såklart dött på natten. Batteriet var slut, så jag vaknade 8.22, hade ställt in väckarklockan på 7.36! Men ingen fara skedd... lite typiskt dock att jag kvällen före satt ut foto på facebook där jag dricker öl på Greittan och så vaknar jag inte nästa morgon!
Idag skall jag åka till Ikea med familjen! Nära den finns outlet butiker som vi antagligen också skall besöka. Ser fram emot det! 
 
 

Midsommar i förskott

Kategori: Allmänt


Lördag kväll var Linnéa och jag bjudna till en pool-party/barbequefest. Vi skulle åka dit senare, jag mötte upp Linnéa i Lausanne. Men när jag var på tåget ringde Kajsa och sade att det kanske inte är så stor vits att vi tar oss hela vägen dit (merto+buss+gå) så vi handlade vin på coop och tog nästa tåg hem till mig och satt där tills de andra från festen tog sig till Lausanne. 


Det var roligt att hänga med Neuchâtelbruden!


Ja, snacka om att killarna var efter henne på krogen!


Santé!


Kajsa var den enda som kom med och festade i Lausanne efter barbequen! Vi som hade förväntat oss ett stort gäng med festglada människor! Whatever, vi hade ändå roligt!


Idag morse tog jag mig till tågstationen i Lausanne till kl. 10. Efter det körde Marianne från au pair träffarna oss till midsommarfirningen. Där döptes en pojke också! Elliot Antoine heter han efter idag.


Linnea lagade en krans åt mig. Jag var trött och sade att jag hatar att pyssla - vill någon laga en krans åt mig??? Snälla!


Eftersom vi anlände tidigare och hjälpte till, fick vi som tur lunchen för endast 5 frang. Egentligen kostade den 25 frang. Men de tänkte väl på oss fattiga au pairer!


Efter lunchen skulle vi dra igång dans runt midsommarstången. Kände nog av att jag inte är svensk. Det gick si som så, fastän det var roligt! Vädret var super, ca trettio grader och skön vind. Den här söndagen har varit génial!

Marianne hämtar mera blommor till midsommarstången som vi dekorerade tillsammans.


Au pairerna jobbar frivilligt på söndag! För en gångs skull var vi inte uppe i bergen, här var det platt och skönt och endast berg som utsikt. 
Lördag förmiddag var jag och shoppade med en ny fransktalande vän som bor i Bossière. Jag hittade ganska mycket somriga plagg, vilket jag behövde! Hade helt fel kläder på mig, i hettan gick jag med svarta jeans. Tycker om att ha nya kläder men att shoppa i hetta är inte kul. I omklädningsrummen ser man asig ut och har hett, ångesten kryper liksom fram på en sådär trevligt!


Finväder på veckans slut

Kategori: Allmänt


Walking home from the gym part 2. Älskar utsikten så mycket! Landet är så rent och fint, tror jag aldrig sett ett så välskött land som Schweiz innan. Pengarna, pengarna, pengarna. That's all you need, ha?


Bakom den genomskinliga muren är motorvägen. Jag går både under och ovanför en motorväg på vägen till gymmet.


Mysiga gator, helt som i en sagovärld.


Vägskälet (tack för den Louise!) vid huset där jag bor.


Igår blev det soligt och fint väder igen. Bra slut på veckan. TIllsammans med barnen gick jag upp till tennisbanorna innan flickan skulle göra dodo (dagssömn). Utsikten är häftig här också, syns kanske inte bra på bild men vi är högt uppe och man ser Genèvesjön och Alperna hur bra som helst från läktaren.




Igår lade vi märke till att fontänen i parken nära au pair träffen hade fått vatten i sig och var igång. Visst är det fint? Tyvärr har jag inte varit på många au pair träffar på senaste tiden. Men igår var jag, på den sista! Eller på söndagen skall vi faktiskt till Senarclens och fira midsommar som församlingen fixar, där kommer det bjudas på köttbullar, sill, nypotatis och dylikt. Svenska familjer som bor i Schweiz kommer alltså samlas där och jag åker antagligen dit med en av au pair-träffs-tanterna. 


Det var roligt att se Linnèa igen! Allt för länge sedan. Hon spelade piano för oss. Nästa fredag är jag bjuden till Neuchâtelskogen för att fira midsommar med Linnèa och hennes kompisar. Vi ska grilla i skogen och dricka sprit om jag förstod rätt. En ganska normal midsommarfest med andra ord!


Jasså. Antagligen sista gången man befann sig i denna lägenhet i ABB huset i Lausanne. Det här är alltså svenska församlingens "kyrka". "Kyrkis" som det kallas. Men det är ju inte i en kyrka, vilket jag trodde då jag första gången skulle ta mig till "kyrkis". Här har jag i alla fall hittat vänner som man har kunnat hänga med på fritiden. Tänk så tiden går fort...men några veckoslut har jag kvar ännu!

Kaffe utan kaffekokare...

Kategori: Allmänt

...ser ut såhär! Mjölken är fixad i Nespresso maskinens mjölk-skums-maskin! Ni vet, Nespresso is from Switzerland!
Min specialitet: Blandar lite kakaopulver i!
Aj att ett sånt inlägg denna gång! Intressant...

Confusing times

Kategori: Allmänt

Här har måndagen börjat med jobb och gymbesök. Skippade franskan (idag igen...) men jag tror jag åker nästa vecka i alla fall. Det är bra att de skickar läxorna hem med posten så är man lite up to date i alla fall. Kändes lite fel att inte åka iväg eftersom jag inte varit där på 3 veckor pga Finlandsresan... men fr.o.m nu är jag inte längre "ledig" på måndagar så idag prioriterade jag träning för kropp och själ. Kursen känns inte riktigt lika viktig numera då franskaprovet i Finland redan är skrivet. Dessutom kan jag ganska bra den grammatiken de går igenom nu.
Instagrampicture. Förstår inte riktigt ännu alla appar och funktioner på telefonen men fick nu efter lite fixande bilden in på bloggen. Smulten choklad på päron. Åts på lördagen före träffen nere i Lutry med Sofia och Fanny. Där drack vi vin vid sjön och vid 23-tiden tog vi tåget till Lausanne. Kvällen var en aning överraskande men på ett positivt sätt. Det var en ganska lyckad kväll.
Förra tisdagskvällen satt jag här nere i Lutry och såg på solnedgången. Men det var inte så romantiskt, samtal som skulle vara seriösa förvandlades till skämt, skoj och irritation. But whatever, ha?
För tillfället är allting bra i alla fall. Hemlängtan kryper på en nu och då (speciellt då man är inloggad på facebook och ser så mycket av ens vänner), men samtidigt känns det också rätt att ha stannat i Schweiz en längre period än planerat, för det här tar ju ändå snart slut, och då är jag tillbaka i gamla vanliga Ekenäs igen.

Festivalsregn

Kategori: Allmänt

Everlast, som jag fick höra om lördagen innan konserten. Han har bra sound, och är tydligen då tidigare medlem i bandet "House of Pain" så i slutet sjöng han den fantastiska låten "Jump Around". (Vi hade ju lite av den låten i moderna dansen av De Gamlas Dag!)
Regn regn regn. På dagen var det soligt och hett så mamman och jag tog på oss vita tygskor. Alltför optimistiska. Bra val igen!
Det här bandet hade mest publik och varken jag eller mamman kände till gruppen. Kan säga att Kasabian hette bandet (efter research).
Marina and the Diamonds was also there! Though we didn't really check her out.
Här har vi Gorillaz Sound System. De var bra! Tyvärr stack vi hem mitt i deras show, men kanske lika bra, jag skulle ju ta hand om barnen nästa morgon. I bilen hade jag sovit så snyggt med munnen öppen. Börjar bli min grej att slockna vid tv-tittande och under bilresor hem från fester. Går i morsans fotspår.
Inne i FM Rouge kanalens radiotält. Där spelades många låtar jag diggar, dock inte riktigt mammans smak. Men vi hade hur kul som helst ändå. Här hade hon bjudit mig på Strawberry Mojito, lite sötare än originaldrinken.
En så chill kväll jag hade med mina nya arbetsgivare skulle jag aldrig haft på den förra arbetsplatsen. I appreciate this!
Missar Popkalaset idag då, men just det, det regnar i Ekenäs! Surprise. Kanske någon snart borde fatta att ordna det lite senare på sommaren?
Här har vi i alla fall en fin lördag idag. Planerna är lite oklara, men kanske en tur på pedalon igen!
Sara Nöjd.
Så här såg våra skor ut, (ja om inte ännu värre när vi befann oss hemma). Mina har just varit i tvätten och torkar som bäst ute på balkongen... Ha en bra lördag!

De där extra små detaljerna som förgyller vardagen

Kategori: Allmänt

På gymmet måste man lägga på dessa fina plastskydd på fötterna.
En gång gick jag ut ur gymmet med dem på mig, jag undrade vad det var för annorlunda ljud för varje steg jag tog. så jag stannade upp efter sen stund, kollade ner på fötterna och började skratta åt mig själv. Mummlade något på svenska och gick in tillbaka till gymmet för att ta av skydden. I såna stunder känner man sig ytterst klantig.
Idag duschade jag på gymmet och bytte om där, för att komma färdig hem till en god tacosmiddag. När jag gick till gymmet hade jag träningskläder och jumppadojjor på mig, snyggt när man byter om efter passet och märker att man inte har några andra skor än joggingskor att matcha till sin outfit, plus att man måste gå med plastskydden också. Så här fin var jag idag!

Tacata

Kategori: Allmänt

En gammal bild (som jag nyss fått skickad till min telefon), det här är påskhelgen som firades på the one and only Buzz, yeah...
På fredagen gick jag ut på kvällen med Sofia och Ashely. Vi kollade in "Det akademiska årets slut" vid HEP skolan. En hippie kille stod ensam och "dansade", snarare hoppade omkring med sina avklippta jeans och sin slitna rutiga skjorta. Vi stannade inte länge utan gick vidare till Great Escape. Kvällen var inte den bästa... Men det måste väl finnas dåliga stunder för att sedan kunna uppskatta de goda?
På lördag åt vid barbeque hos Loïcs familj, deras första grillning och dessutom på deras nya grill. Vårt morgonmål så att säga... Efter det körde vi hem till mig, jag bytte snabbt om till klänning eftersom det var så hett ute. Vi styrde kosan mot Ouchy för att spela minigolf med Quantin och Florence. Mitt lag förlorade med ynka två poäng! Sur smiley.
Tivolin som Loïc hatar. Konstigt, det påminner ju om kära Ekenäs höstmarknad.