SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

VATIKANSTATEN

Kategori: Allmänt

Vi besökte Vatikanstaten på måndagen och det var ju helt obeskrivligt! Jag hade tur då han var så duktig på att guidea, han vet ju massor om historien kring Vatikanstaten och påven och Schweizergardets roll i staten. Han kunde "gina" till ställen med mig och vi behövde inte köa som de andra turisterna, kändes lite småpinsamt att gå förbi hela timmarslånga kön medan turisterna undrade varför vi hade förtur. Han visade också en del av Vatikanstaten som "vanliga" turister inte får besöka. Det var faktiskt ganska häftigt!
 
Här är vi påväg upp i kupolen. Vi fick ta hissen upp, den som turister egentligen bara får åka på vägen ned från kupoltoppens besök.
 
Man kunde köpa sig något smått att äta eller dricka på ett litet kafé före man tog trapporna upp till kupolens topp. Redan här var ju utsikten superfin och vädret var strålande så vi stannade en stund och tog foton.
 
 
 
Där högst uppe ovanför fågeln, där är kupolen vars topp vi sedan gick upp till...
 
... vägen dit var skrämmande. Eftersom det är en kupol gick man ju i trapporna inne i den så man gick i sneda obehagliga trappor, dessutom hade jag kilklackar så jag var lite skraj.
 
Men det var värt besväret. Kolla utsikten över St Peterskyrkan, helt fantastiskt!
 
 
Jag hörde svenska uppe på kupolen, så vi frågade om en svensk tjej kunde ta en bild på oss, och just då råkade ena vakten komma med handen i vägen. "Karis är ditåt!" Eller i det här fallet passar ju "Paris" in bättre. Höhö!
 
Den här var den enda som blev någolunda lyckad.
 
Det här är då själva Vatikanstaten, man ser muren som gränsar staten. Bland annat finns där hotell, eget radio- & tvhus och en tågstation (men den används tyvärr inte längre). Det finns också över hundra fontäner i den här minsta staten i världen.
 
Längst till höger är radio-& tvhuset.
 
 
I
Inne i kyrkan var texten och bilderna/ikonerna gjorda av små mosaikstenar. Helt sjukt att man kan laga så fina konstverk av småsmå stenar.
 
Dålig telefonkamera-kvalitet.
 
'
 
 
 
Trappa som börjar med 8 meter och i slutet är det endast 4,5 meter, men den är så perfekt byggd att man inte skulle tro att den blir smalare och smalare. Arkitekturen i kyrkan var ju helt otrolig.
 
Constantin, som är fader till katolismen då han döpte sig och blev katolsk.
 
 
Här såg vi på när Loïcs kollegor bytte skift. En massa turister tittade på och klockorna ringde 15-slaget då det var dags för det nya skiftet.
 
Järnvägsstationen i Vatikanstaten, som har märken av bombattacken från andra världskriget.
 
Här står jag då på Vatikanstatens mark, det vill säga var man vanligtvis inte får vistas som turist. 
 
Sedan for vi till Schweizergardets förråd där deras utrustningar och vapen finns. Det var lite som ett museum också, eftersom exempelvis olika vapen från krigstider inte längre används men är uppställda där.
 
Stiligt par?
 
Här är deras uniformer. Inga billiga grejer det här inte...
 
Officer-uniform. 
 
'
Där uppe till höger bor Påven! Det här stället som fotot är taget på var nära Schweizergardets lägenheter och här får ingen turist heller vistas. Vi var så att säga mellan Vatikanstaten och St. Peterskyrkan.
 
Ja, som bilden visar. Till vänster, Vatikanstatens mur, till höger St. Petersplatsens pelare.