SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Seg dag!

Kategori: Allmänt

J'ai eu un mal de tête pendant toute la journée! Har hela dagen haft huvudvärk... doingdoingpang. Tänkte att det möjligtvis hjälper om jag far och träna. But it didn't. Så jag fick ett piller av pappan när jag kom hem. Det har inte heller hjälpt sådär värst mycket... Ja Gud, det är nog synd om mig, eller hur?
Dagen har varit seg. Fastän jag haft lite kortare dag i och med att två flickor stannade hemma idag. Det har snöat här och idag fastnade den dessutom på marken, därför gjorde flickorna en snögubbe och en älg på gården.
Ja, som en finne kan man ju tycka att det här inte är någon vinter alls. Man ser ju gräset igenom. Saknar kanske lite den kalla fina vintern med massor av snö... En dag skulle kunna vara sådan, det skulle räcka!
Igen något gult i kastrullen, denna gång Polenta. Senast jag åt det var jag i Italien och tackade ja till Gorgonzola ost under. Hade lust att spy för det smakade så äckligt. Blöh.
Här står jag mån-fre och lagar lunch. Surprisingly, tycker jag att det är ganska skönt att stå ensam i köket och fixa maten! Barnen äter också så duktigt upp allting ur skålarna. Jag som fasade mest för den här delen av jobbets sysselsättning.

Vita versionen

Kategori: Allmänt

Tog tåget till Yverdon idag

Kategori: Allmänt

Min sysselsättning på tåget. Översatt svåra ord i texten (så att jag skulle förstå vad jag läste) om Nicole Crassat som varit Elles redaktör. Hade aldrig hört hennes namn förrän nu men tydligen var hon en riktig mode-ikon som nyss dött! Ledsamt!
(Förresten, i Avenches som är riktigt nära mig, är N'espresso fabriken. Det luktar kaffe när man kör förbi här! Vid joggingrundan springer man vid sidan om fabriken.)
Dålig bild, men här école-club Migros i Yverdon. På torsdagen har jag min sista lektion där. Sedan börjar jag en liknande kurs på école-club Migros i Neuchâtel! Den skulle börja den 6 februari men har skjutits upp eftersom det var så några anmälda - kul! Nå, som det ser ut nu så börjar jag istället den nya kursen den 27 februari. Så efter torsdagen blir det lite uppehåll i franskalektionerna. Men månne inte jag lär mig nytt ändå!
Tråkigt på vägen hem. Börjar bli en vana att fota sig själv, men gissar ju att ni vill ha lite bilder på mig också! Så varsågoda - njut! Muahhahhaha som Cässi brukar skriva.
Rivella - un bon boisson! Je l'aime. Kom hem och fick mat i min tomma mage. Friterade själv mina bläckfiskringar i deras friteringsmaskin. Det var jätte gott! Bläckfisk is tha shit.
Såg på Ally McBeal när jag var liten. Anna och pappa tittade ju alltid på det. Jag kommer ihåg de där roliga scenerna när Allys tankar visades i bild. Det är typ det enda jag minns att var roligt. Nu har jag börjat kolla på serien som 19-åring och den har ju lite mer att ge än de där roliga fantasierna. För fan vilken rolig serie! Skall nu se på tredje avsnittet.
Bonne nuit mes amis!

Det snöar i Salavaux

Kategori: Allmänt


Trodde jag inte behövde uppleva snö på en tid, förutom i bergen. Men nej.
Brasa efter morgonmålet.
Förrän det började snöa. En annan är ill i huset this week.

Le spectacle commence!

Kategori: Allmänt

Lite nervöst först. La presentation. "Mais qu'est-ce que je vais dire?" frågade hon.
Hejja hejja! Vi i publiken had a lot of noise.
Cirkusaporna eller dansörerna. Titeln varierar.
Aaah, Mary Superstar fiilis all over the place. Jag kände igen mig. Drömmen om att kunna sjunga och vara en stjärna. Hah! Dagen började och slutade i vardagsrummet. En familjehelg i allra hösta grad. Förutom att det inte är min egen familj då.

Un, deux, trois, soleil

Kategori: Allmänt

Speldag, hemmadag, familjedag, ja söndag. Vi spelade ett monopol-liknande spel efter frukosten, sen åt vi lunch och äppelkaka med massor av socker! Efter det var vi ute och lekte bland annat kurragömma (cache-cache), spegel (1,2,3 soleil) och sedan hade vi lite dragkamp, hoppade hopprep och prövade hulahula ringarna (men det gick inte så bra med rock på... måste öva mera haha.)
Brasan. Det doftar lika som när man eldar på Stockudden. Doften fick mig att minnas sportloven jag spenderade på landet med mommo och mofa och kusinerna när man var liten. Sweet memories.

Intressanta namn

Kategori: Allmänt

Mustafa och Keni. Jepp! Haha. De jobbar på baren jag av o ann var in på efter att jag sökt mitt demi-tarif och voie 7 kort! Eftersom jag då får åka gratis hem efter kl. 19 så stannade jag ca 1,5 h i Neuchâtel. Idag hade jag ingen att hänga med. Ensam på baren, beställde en Smirnoff Ice.
Man får oftast med snacks, idag även oliver. Men det äter jag inte... än i alla fall! Bartendern (40 + gissar jag) fixade en riktigt fin drink. Plötsligt ger han den åt mig! Jag som bara kom för att ta en drink då jag måste köra hem bilen från Faougs tågstation 20-tiden. Jag säger: "C'est pour moi? Alors, merci beaucoup, mais je vais conduire à 20 heures." Bartendern: "Ah, mais ça marche!" Jag: "Eh, d'accord. Merci! C'est quoi? "

De slutade med att båda bartenderna frågade efter min nummer! Åh, jag visste inte riktigt vad jag skulle svara, och det är inget att skryta med, båda var riktigt gamla! Haha men det är bra, man kan dra kortet att "man inte minns sin egen schweiziska nya nummer, så ni kan ge era numror istället?"
"D'accord, et tu peux envoyer un message pour moi et nous irons un rendez-vous quand je ne travaille pas?" Haha absolut old man! Eller så inte! Nu får man väl stryka baren Saxo café så att man inte får på käften ifall man ser dem igen. Gick hem med två vita papperslappar i plånboken med Keni och Mustafas numror. Haha vilken gles kväll. Nå, man fick i alla fall öva lite franska ikväll! Voivoi!
Så åker man tåget hem i ensamheten. Ser en massa ungdomar som är fixade för fest. De åker tåg mot mitt håll. Var håller ni hus??? Jag vill också!

Grattis Sofie!

Kategori: Allmänt

Önskar Sara! Ni kommer säkert ha det super ikväll! Själv är jag antagligen bara hemma. Börjar få lite abstinensbesvär... lite alkohol sku smaka! Lördag idag, det betyder helgfrukost med nybakat bröd från bageriet. Namm! Fikon-nötbröd. Skitgott alltså! Med krämig fransk ost som påminde om Brie. Himmelskt god. Hjortronsylt på.
Efter frukosten lärde vi oss att göra grodor med papper. Efter det tog vi fram andra grodor och spelade ett grodspel. Jag blev på delad tredje plats. Sist med andra ord.
Det här spelet spelade vi igår när vi var på cirkusskolan och väntade på att lillans timme skulle ta slut.
Min rosa vägg. Här är beviset på de här plastfickorna som hänger längs med väggarna. I min har jag allt från passet till kortet jag fick av mamma. Men bilden är tagen igår så man ser inte kortet.
Efter länken och duschen fick jag lunch. Det är inte bara ris och sallad. Åt första gången i mitt liv bläckfisk!!! Det var gott, men lite läskigt såg det ut. Men alla maträtter kryddas ju och så äter man dem med andra goda saker så det är inte så farligt.
Se nu, looks like a taggig mask.
Nötterna har stått framme sedan julen, först för någon dag sedan smakade jag på nötterna inuti. Det var så gott! Som naturliga har de god smak.
Sofie, lite gladare miner ikväll, okej? Hehe. Sista helgen i januari har blivit som tradition att gå på Sofies fest, men de senaste två åren har jag även besökt begravningar före hennes fest. I år är jag i Salavaux. Konstigt det här livet!

My working hands

Kategori: Allmänt

Så himla skönt med fredag. Speciellt kvällen då jobbdagen är över. Har aldrig tänkt au pair jobb som något "riktigt" jobb egentligen. Men har upptäckt att det faktiskt är ett viktigt jobb och inte alls så lätt som många säkert tror (och som jag trodde förrän jag började jobba som au pair.) Man lär sig otroligt mycket. Har varit här knappt en månad och har ren lärt mig massor med praktiska saker som man behöver kunna resten av livet.( Ja, hoppas man nu inte glömmer allting när man kommer hem på sommarlov.) Igår var igen en lite sämre dag för min del. Jag blir så lätt orolig när jag känner att jag inte varit alla till lags. Tänkte att jag får säkert sparken nu! Så löjliga tankar man kan få. Men idag, (ja som Louise sade) så var allt bättre. Jag har konstigt nog utan någon egentlig orsak varit riktigt glad. Kännt att den här dagen kommer gå bra. Och det gick den. Till morgonmål var det bishermuesli som jag lagat själv denna gång! Lunchen bestod av potatismos à la Sara. Mamman visade nog vad jag skulle lägga i osv.
Ibland vid matbordet försöker familjen lära mig nya ord och "förhöra" mig lite. Fick frågan idag; "Nå Sara, vad har du lagat idag då? Vad heter potatismos på franska?" Hmm... Jag gissade och sade: "Purée de pommes de terre?"
"Vad bra! Rätt!" Alors, dix points pour moi.



Det här till lunch, pasta till middag. Mot rätt riktning?
Efter frukosten skippade jag gymmet (brukar passa på att träna efter morgonmålet och före lunchen) och tänkte att det är bäst att jag hjälper till lite extra idag. Jag dammsög de flesta rummen i andra våningen och så mitt eget rum, som var jätte dammigt! Skönt att ha allt rent runtomkring sig nu. Jag dammade även mattor. Och vilken träning! Fick varmt. Hyötyliikunta som farsan brukar säga! Har inte varit ett fan av det ordet, har alltid blivit irriterad när Anna eller mamma säger: "Ja men Sara istället för att gå och träna eller fara på länk kan du städa och hjälpa till, det är precis lika bra träning!" Yeah right! tänkte jag då. Nu har jag kanske ändrat min åsikt lite...men inte helt och hållet. Hehe.
- hinner knappt lacka naglarna
- hinner jag så far det bort direkt eftersom jag lagar mat varje dag
- torra händer då man ständigt står vid diskhon
- ofilade, ojämna fula naglar
- bleka händer för att det är vinter ännu, trögmånsar!
(Och Cässi, fy fasen vad du är BRUN. Jag gillar. Men är lite avis.)

Ägnat åt saknade mamma!

Kategori: Allmänt

Bara för att du kommenterar varje inlägg! Mais je t'aime tout de même.

P som i Parkeringshus

Kategori: Allmänt

Nu har jag röstat första gången i mitt liv inför presidentvalet i Finland. Men inte i Finland. I Bern. Gett min röst åt en homosexuell man. Komiskt.
Parkerade bilen i parkeringshuset i Murten, varifrån jag tog tåget till Bern. Har endast 3 gånger varit kusken i ett parkeringshus. Alla gånger har varit här i Suisse. Första gången var jag inte med när biljetten lades in i kassamaskinen vid parkeringshuset utan mamman kom efter mig till franskakursen precis utanför skolan så jag hoppade bara framför ratten och körde hem därifrån. Andra gången var förra fredagen på Berns Ikea. Haha det var ganska kul grej! Finnen (jag) var kusk. Vi tog biljetten för att komma in i P-huset. Jag hade ingen aning om vad man skulle göra med den sen. När vi var färdiga från Ikea och skulle ut glömde norskan att säga att biljetten skall betalas vid en maskin. Så istället kör jag ut med skandinaverna till porten, lägger in biljetten och den spottas bara ut tillbaka. Jag får panik och säger till norskan: "Men guuud, vad fan ska man göra?? Hur ska porten öppnas? Det står ju att man ska lägga in biljetten hit, varför kommer den ut tillbaka??? MARIANN???
En annan bil kommer bakom mig och börjar tuta "kör iväg nu då för helvete". Haha så föreslår nordborna: "Men tryck på infoknappen, det fungerar alltid. Tala dålig engelska och säg något och så öppnas porten och vi kör bara ut med detsamma." WTF? Tänker jag. Okej. "Hello, yes... We put the ticket in but it comes out and the gate doesn't open??!!"
De svarar något som jag inte hör och sedan öppnas porten! Jiiihaaa, vi gasar iväg och kom gratis undan. Det var ganska roligt!
Men när jag skulle köra hem från Murten efter röstningen gjorde jag helt rätt och betalade biljetten. Go Sara!


Det var helt dött den tiden vid tågstationen. Men såklart kommer 5 stycken ca 25-åriga killar gående mitt emot mig och bilen. Jag lägger in biljetten och porten öppnas. Jag gasar så fan ut ur parkeringen och de bara skrattar. Mitt fönster är fortfarande öppet, de står kanske 3 meter från mitt fönster, jag tittar på dem och börjar också skratta: "Ehhmm hehehhehahahah."  Visste inte riktigt åt vilket håll jag skulle svänga när jag kom ut ur parkeringen, den branta backen upp eller bara svänga till höger? Haha killarna bara fortsatte skratta och så jag med. Körde till sist åt höger efter att ha väjat för en annan bil som också var full med karlar som tittade på mig glatt när de körde förbi...? Wadup?!? Tog högersvängen eftersom killarna var på väg upp mot andra hållet. Kanske bäst att fara bort så fort som möjligt. Haha.



Se pappa så fint jag backade in på min parkeringsplats.
Denna text stod bakom bilen. Läser jag rätt? Förstår jag franska rätt? PLATS FÖR DAMER. Måste ju ta ett foto till bloggen. (Konstigt, nuförtiden när jag fotar tänker jag: "det här sku man kunna lägga in på bloggen och sen skriva den och den kommentaren..." Det är kul. Och tack för komplimangerna jag fått av vissa! Trevligt!)
I detta fula hus var Finlands ambassad i Bern. Röstade där inne. Bra med lite finska för omväxlingsskull! "Moikka, tää on mun ensimmäinen kerta, en oikein tiedä mitä mun pitäis tehdä nyt."
Gick in till turistbyrån på tågstationen i Bern och frågade hur jag skall ta mig till The Finnish Ambassad. Jag fick karta och vägledning vilken spårvagn jag skulle ta. Efter att ha stigit av spårvagnen valde jag direkt att gå åt fel håll, men lite motion skadar ju aldrig. Hehe.
Bib. Busy in Bern.


Trevligt när Schweiz tydligen är ett så gammalmodigt land! Trodde faktiskt inte det. T.o.m butikerna i Bern (huvudstaden!) stänger kl. 19! Jag steg av spårvagnen en hållplats för tidigt på vägen hem från ambassaden, för att gå i lite butiker. Prövade kläder i H&M och när jag går ut ur provrummet säger expediten på tyska att butiken är stängd. Ahaaa... Nåmen, jag går snabbt och köper byxorna. Nehepp, då hade de redan börjat räkna kassorna. Jaha... HEJDÅ! Kul att då vänta på det senare tåget hem. Kanske kolla på lite souvenirer på Berns Fuckin tågstation i en timme då?

Myskläder!

Kategori: Allmänt

Tog endast med ett par mjukisbyxor hit, såna som man går med hemma liksom. (inte till gymmet). Har känt mig lite småasig som gått nästan varje dag hemma med dem men nu när de var i tvätten och jag körde lillan till portugisiskan i Murten passade jag på att shoppa lite mysbyxor. (Mina vänner tänk inte på de där andra sorts byxorna jag brukar tala om, haha.) Jag fryser ganska ofta och här i det gamla huset är golvet ganska kallt, åtminstone i första våningen. Där spenderar jag ju ganska mycket tid på dagarna (i köket). Därför köpte jag även tofflor, så fiiiina!

CHF 24,90 för tofflorna.. onödigt köp? Äh, man lever ju bara en gång. Sitter på cirkusmadrassen. Nya toppen, nya bruna softpantsen.
Längs med gatorna i gamla stan i Murten ser man bl.a:
Fina tofflor, will be mine.
Gruyére osten!!! Lilla biten.
En massa små söta butiker. Det är mysigt.
Ooooost! Mmmmm Frommmmmage.
La viande.
La boulangerie! Ljuuuvliga bakelser. Inte alls frestande. Så vad gör jag?
Le chocolat! Jag köper 3 stycken praliner såklart! Här är gudagott att vara. Tror familjen kommer få chock när de ser mig om en månad!
På vänstra sidan ligger hotellet Adler som mamma, pappa, Lina och Kride skall bo på.
Skall nu fixa mig till Bern för att rösta. Trodde aldrig att min första gång att rösta på en president skulle ske i Bern och att rösten går till en homosexuell. Mais ce pas mal.

Coop efter sovmorgonen

Kategori: Allmänt

I Finland har vi inte än Coop butiker. Svenska au pairerna snackar om Coop hela tiden och ja... månne inte Coop finns i Sverige såklart, men inte i Finland... än

 

Den här veckan kommer vara lite lugnare, eller vad vet jag... men i alla fall är en flicka på skidläger och en annan var sjuk i natt. På tisdagar och torsdagar börjar ibland ena flickan kl. 9.30. Idag började hon 9.30 och eftersom den andra var sjuk fick jag sova en timme till! Gud vad skönt. Fastän det bara är en timme är det ju guldvärt på morgonen.

I det lilla köpcentret där coop var fanns också en Vógele-skoaffär. Helt snygga skor men knappast världens bästa kvalitet. Men bra, då kan jag köra dit och handla skor någon dag. (Det är inte långt till Coop i Avenches.)
Skulle köpa 50 g ädelost och pizzadeg hem. Beställde osten på franska och degen hittade jag inte så jag gick och frågade personalen: "Excusez-moi, je parle un peu de francais, mais je ne cherche pas un Pizza avec de choses comme fromage etc., seulement le pain pour le Pizza." Typ så sade jag och det blev ju som om jag frågade efter endast "pizzabrödet och inte en pizza med allting på", trots att vi igår talade om deg vid matbordet kom jag inte ihåg vad det var på franska. Men det är pâte à Pizza. Pâte är alltså deg. Bra att man bor här för man lär sig nya ord med tiden. Flickan förstod vad jag menade och tog mig till Pizzadegen.
Idag lagade vi portugisisk kycklingsoppa som lär ska vara bra för magen. Den hade portugisisk pasta i sig, trodde det var linfrön för det såg ut som linfrön. Men icke. Åt även äppelkaka till efterrätt. Nu till fikan skall jag fixa pulver- blåbärssoppan. Hej så länge!

CAF

Kategori: Allmänt

Cuisses, Abdos et Fessiers. Höfter, mage och rumpa? Vet inte riktigt vad fessiers betyder. Men här i Schweiz går många på CAF pass. Lite som rumpa-mage. Idag var jag på det passet på gymmet, äntligen var jag på ett riktigt okej pass. Pengarna är ändå värda någonting... Ledaren såg inte heller denna gång sådär värst sportig ut, men trevlig var hon. Hon tittade på mig och fråga något som jag inte förstod, jag sade: "Huh?" Hon sade: "aah, tu ne parle francais?" Jag sade:" Oui, un peu." Hon: "Tu es nouvelle ici?" Jag: "Oui."
Så presenterade hon sig, minns inte ens vad hon hette, men jag svarade iaf: "D'accord. Je m'appelle Sara." Hon: "Tu a fait du sport avant?" (haha tackar!). Jag:" Oui, ja fait du sport mais pas la CAF." Hon: "D'accord. Très bien."
Ledaren sade att hon har som tradition att fotografera nykomlingar, så jag tänkte, varför inte poserade glatt framför alla?  Bienvenue, Sara.

Skickade nyss mail till skolan som ordnar franskakursen. Har tänkt byta kurs och gå på en allmän kurs istället för den nuvarande som är riktad mot au pairer. Tydligen visste många av de svenska au pairernas värdfamiljer att det nästan bara går tysktalande unga schweizare som har sabbatsår på dessa kurser ägnade för au pairer, så de har inte rekommenderat sina au pairer att gå på den. Kursen var ju inte heller som jag hade tänkt mig. Så jag hoppas verkligen att det är möjligt att byta. Den 26 skall andra halvan av nuvarande kursen betalas och den är dyrare än den jag eventuellt byter till, därför är det lite bråttom med att få beskedet! Körde i alla fall till kursen idag. Yverdon-les-Bains verkar nog vara en trevlig och ganska stor stad. Jag går förbi en massa butiker på vägen till kursen men här stänger ju butikerna så tidigt så ingenting är öppet när kursen slutar, har tänkt att det skulle vara så mysigt att ha en kompis att hänga med på de olika matställena man går förbi... men har liksom inga kontakter i Yverdon.

 

Ödsliga lördagen

Kategori: Allmänt

Igår hade jag ganska tråkigt, hade en konstig fiilis för att jag inte alls visste vad jag skulle göra och jag var helt ensam i huset. Jag vaknade 10 tiden och "drishade" omkring i huset. Till sist duschade jag och körde iväg till Murten. Tänkte att jag kanske hinner gå ett varv i någon klädbutik eller liknande. När jag kommer dit är allt stängt! Perfekt. Det var mörkt, grått och duggregn. Jag funderade vad jag riktigt skulle göra... köra hem tillbaka eller gå in och ta en kaffe någonstans? Helt ensam. Zut!

Det var fint när skridskobanan var öppen och där spelades musik. Jag som älskar att skrinna.
Inne i Gamla Stan. Det hördes orkestermusik någonstans ifrån. Jag undrade var?
Efter att ha gått runt och kollat läge måste jag bara fatta varifrån ljudet kom, till sist såg jag denna öppning och därifrån kom ljudet. Jag gick nedför källartrappan och voilà, där var en dörr med ett fönster ovanför och där inne stod flera ungdomar och spelade modern orkestermusik. Trummor, trumpeter och alla världens instrument. Coolt.
Här är dörren och fönstret. Och någon scary maskot.
Efter att ha snackat med mami och papi som övertalade mig att gå in på något café eller liknande och äta någonting, så köpte jag un chocolat chaud, merci. Fick salta kex med, det satt fint efter dunderfrukosten... yep! Det var en Irish Pub, men jag var ju där 18-20 tiden så det var inte mycket folk där då. Gissar att det blir mera liv runt 23 tiden. 20 tiden körde jag hem och laddade ner The Notebook. Grät och tyckte synd om mig själv! Fattar inte hur jag inte sett den filmen tidigare. Efter det körde jag igen upp till Murten för att kolla vad det var för källarbar/krog som jag hade gått förbi tidigare på dagen. Men det var inte alls som jag hade hoppats. Istället var där medelålders människor och kanske 7 stycken 25-30 åringar. Drack min alkoholfria drink och körde hem tillbaka för att gå och sova. Så det blev inte en så hemskt social lördag för min del.
Men igår och idag fick jag glada nyheter. Min familj skall hälsa på mig i olika etapper! Alla utom Gustav... Men han kommer väl här via medan han är på praktik. Hihi.


FFF aka Fransk Fetto Frukost

Kategori: Allmänt

Det räckte inte med att man åt massor igår när Mariann och Linnéa var här. Åt typ upp resten till frukost idag. Nu är man mätt som en plätt!!! Crêpe au chocolat!
Typ så här:
Plus bröd och batong med Brieost (den är så krämig och god här, ah ljuvligt!) och Gruyère ost och lite tête à la main. Nam!
När jag nu var på g stoppade jag även i mig lite kex och choklad. Nu känner man sig passligt fräsh. Kanske dags att ta sig hem till Finland och äta rågbröd och Oltermanni... Nej nu skall jag väl passa på och njuta. Sumo-Sara will return!
Efter fösta natten kan jag sådär lite läskigt konstatera att det kanske spökar i huset? Eller varför var digitala fotoalbumet på och visar bilder och videon av familjen när jag vaknar och går till vardagsrummet?


Skandinaver på Berns Ikea

Kategori: Allmänt

Vendredi. Idag åkte familjen upp till bergen på 40-årsfest över hela helgen. Jag är alltså ensam hemma med andra ord. I ett 1800-talstrevåningshus plus källare. Ifall det spökar här får jag väl veta efter denna natt. Har inte varit en vanlig jobbdag då familjen redan åkte iväg kl. 14.30. Jag lagade mannagrynsgröt i morse för 7 personer. Sedan var jag som sagt på världens sämsta step-pass. Före det hade jag även fixat pannkakssmet. Lagade pannkakorna när jag kom hem, de skulle familjen ha med som fika till bilresan. (Här säger de ju inte morgonmål eller mellanmål.) Fick även 4 till mig själv, åt en med nutella idag. Gud vad gott!
Efter att familjen lämnade huset blev allting plötsligt så ensamt och tomt. Ett stort hus som inte är ens eget och man är helt ensam. Jag visste inte säkert om det skulle bli av att åka till Ikea eftersom jag inte hade hört nåt av tjejerna. Men sedan skickade jag meddelande och frågade om det var dags att gå och handla något snacks för kvällen. Svaret var ja, så jag gick till Denner och handlade. Köpte batong, brieost, Gruyère ost (schweizisk ost) crackers, medwurst bitar och vittvin. Det åt vi efter Ikeafärden när tjejerna kom över till mig en stund, sedan körde jag dem till Faoug till det sista tåget hem, som gick 0.20.
Paraplui.
Beundrar Linnéas pose.
Marianns idé.
Sara, the taxidriver. Brum brum till Bern. Haha.
Jag sade till dem att nu är det ju helt fel, finnen är nykter och kusk... something went wrong liksom? Där satt de och smuttade vin medan jag körde i ösregnet.
Handlade för ca CHF 130! Ojdå. Nå, men det var saker som är trevliga att ha om man nu vill ha det här som sitt hem! En filt, dyna, handdukar, lakan och den så fina flugsvamps-datordynan. Är typ kär i den!


Anna, nu har jag tv!


Spegel har jag faktiskt saknat i rummet. Så köpte en som var på rea, därför ser den ut som den ser ut... Men den passar ju in i det här prinsessrummet. Har fortfarande J:s prinsess-lampa och prinsessbilder på väggarna. Köpte också ett rosa doftljus.


En ny blomma och en kruka. Nu är det något annat än jag som lever i mitt rum då jag är ensam hemma.


Köpte en fransk Elle-tidning idag. Hoppas man orkar läsa den också.


Köpte även en morgonrock på Ikea. Tack för den julklappen mamma... (Här föreställer jag en utomjording. Liknar Nanne Grönvall.)


Efter Ikea körde jag hem till mig och tjejerna följde med. Det var jätte mysigt! Så här roligt hade vi. Ekorr-looken är nog den värsta tror jag!




Fina norska vännen Mariann. Hon var på riktigt flirthumör ikväll.
Pööössss på er!
Tror att Linnéa tog några mer seriösa bilder från matbordet där man ser alla goda saker vi åt. Det var en lyckad fredag trots att jag angstade tidigare och undrade hur helgen skulle bli. Vet inte än om jag sitter ensam hemma i Salavaux i morgon. Peut-être.
Ja, förresten köpte jag 2 nya skålar åt familjen eftersom jag söndrat 2 stycken. Klistermärken åt barnen och lingonsylt som mamman beställt. Plus lite andra basic saker åt mig.


Klumpen i halsen

Kategori: Allmänt

Igår starta dagen dåligt! På onsdagen var jag effektiv och hade skött en massa ärenden för barnen. Skjutsat och handlat... Torsdag var inte en lika bra dag. När saker går som man inte tänkt är det är väl bara att svälja klumpen i halsen och bita ihop. Fick första gången riktigt längtan efter familjen hemma, inte direkt hemlängtan men längtan att få vara sig själv till 110 %.
I alla fall började torsdagen med denna schweiziska frukost. Bircher muesli. Yoghurt, banan, bär, flingor och mjölk. Man kan variera den med vad man själv tycker om. Den här gången hade inte jag lagat frukosten. Den 1 augusti har man som tradition att äta mueslin (deras nationaldag).
Idag är här regnigt och mulet. På morgonen var jag på världens sämsta step-pass på gymmet. Blir så irriterad när passen är så usla! Hela timmen var som uppvärmning. En halv timme gick man igenom samma steg till olika låtar! Gud vad störande att man betalat dyra pengar för det! Hoppas nu något annat pass är bättre än zumban och stepen.


Skall antagligen till Ikea idag med norskan och svenskan. Bör köpa en del grejer! Familjen sticker iväg på fest över hela helgen så är ensam hemma. Fest hos mig! Eller så ruttnar man bort ensam i Salavaux.

Cruisdag

Kategori: Allmänt

= Onsdag med andra ord. Köra barnen i tur och ordning till portugisiskan i Murten. På dagen har det varit hemsk dimma här, då jag av vana gick kl. 11.20 efter yngsta flickan fastän hon skulle komma en timme senare idag (glömde det) så såg man knappt om det var bilar på kommande på vägarna. Hur som helst blev det ganska fint väder på dagen, åtminstone när jag körde girlsen till Murten. På vägen dit är det en brant brant backe där man skall göra vänstersväng i korsningen. My favourite thing in the world. Angstar för den backen! Haha.

Först föra de två yngsta hit, sedan snabbt in på Murtens mysiga gator och köpa en gåva åt en 4-årig kille vars kalas ena flickan skulle på. Jag fick pengar med mig, köpte en röd sportbil. Har lärt mig ett nytt ord, emballer. (Packa in). Hela tiden lär man sig nya ord när man hamnar ta sig fram på franska.
Fort hem efter nästa flicka som hade lektion efter de två andra, först köra henne till Intersport och shoppa och sedan snabbt till lektionen, var jag plockade upp de två andra. Körde sedan den ena till kalaset i Avenches, därifrån återvände vi direkt till Murten för att shoppa jumprar åt mellersta. Det var kul att få hjälpa henne med att köpa snygga nya kläder. Sedan köpa fika medan vi väntade att den sista lektionen skulle sluta. Mycket på agendan alltså!

Picknick. Fika intill kyrkan. Till vänster är sjön. En härlig utsikt där med! Där bak ser man den gula skolan.
Sedan köra hem och eftersom jag igår köpte ett månadskort till ett Fitness-center i närheten, var det dags att byta om och fara på Pump! Men så har de fel schema både på internet och på lappen jag fått från Fitness. Så det var Pump i morgon. En timme gym istället då. Jätte kul... Ensam och man ställer sig upp på en maskin som såg så bra ut när en annan sportig kvinna stod på den. Men jag fattade inte hur man skulle göra, pedalerna bara sjönk nedåt. Haha. Vägde jag för mycket? - Nää, det var nog faktiskt bara jag som inte förstod mig på den. Hehe. Så jag gick därifrån och tog en annan maskin. Hejhej, je suis Sara et je ne comprends rien. Kul när gymmet är fullt och man ändå är toute seule och har ingen vän att fråga. Nästa gång kanske jag vågar fråga någon - på franska. (Skypade just med en vän och vi båda konstaterade att det känns så dumt att gå på gym när man inte alltid förstår sig på hur maskinerna fungerar, sedan skrattade vi åt oss själva!)
Har idag helt själv monterat denna ikea bordslampa. Och hurdan händig människa jag kommer vara när jag kommer hem! Kanske man börjar plugga flitigt nu så man kommer in i ett finskt universitet eller liknande. Enter!

Skål-söndraren del 1

Kategori: Allmänt

Nu har man lyckats fälla en andra skål hemma hos familjen. Trevligt! Det måste bero på mes belles mains. Eller? Har så små händer, men kanske det också kan bero på att jag är allt för ovan vid att konstant plocka kärl in och ut ur diskmaskinen! Suck. Planerna var att Marianne, Linnéa och jag skulle åka till Ikea på helgen. Perfekt, då planerade jag att köpa ett parti nya skålar åt familjen. Men nu ska de kanske och skida och jag skidar ju inte så vet inte hur det blir nu. Äsh då! Ps. Jag går inte konstant runt som en solstråle här, hoppas inte bloggen är för missvisande!
Det här är Spätzli som jag skrev om förra veckan, en typisk schweizisk rätt. Påminner lite om pasta. Ser ut som gula maskar. Yummi! Spätzli med bacon och kokta morötter var dagens lunch, and the children loooves it! Alla kastruller var tomma och även stekpannan. Att laga mat för en annan familj varje dag är utmanande. Man har ingen aning om det smakar lika gott som när mamman gör det! Men jag gillar även rätten själv. Det är superlätt att laga det. C'ést pas dég! (Jaja, mamma, här lämnar man oftast bort 'ne' och använder bara 'pas'.)
Purée de pommes. Äppelmos (observera med lite socker). Det äter familjen till nästan allting! Finns ett helt lager av dessa i källaren. Såsen till Spätzlin? - Äppelmos!

Körv körv körv schweizisk körv

Kategori: Allmänt


Före jag körde till kursen frågade mamman om jag ville äta middag när jag kommer hem. Jag svarade ja tack, gärna! Hungrig som en varg kommer man in (efter att ha parkerat bilen i garaget, jeje) och så står det en lapp på bordet om att det på spisen finns uppvärmd mat och inne i kastrullen en typsik schweizisk körv från Vaud, kantonen vi bor i! Riktigt från trakterna med andra ord. Den hade mycket fyllning i sig men helt ätbar! Jag har prövat på så många nya rätter här. Ifall vi skulle ha haft liknande mat hemma i Ekenäs kan jag tänka mig att jag inte ens skulle ha smakat på dessa rätter. Men när man är utomlands och bor med en annan familj är det ganska naturligt att man smakar och äter upp maten. Har inte ätit något som skulle ha varit äckligt. Det är nästan som en helt ny matkultur för min del. Det är bra! Att komma hem till ett matbord där det står en lapp skrivet som handlar om mat och sedan färdigt serverat - det är som att vara hemma hos mamma!

Det luktar illa i Salavaux

Kategori: Allmänt

Först följer jag barnen till skolan, idag även de äldre! På vägen dit luktar det fruktansvärt illa! Ush... jag undrar vad det var. Sedan var jag på länk vid sjön och efter en bit kom samma lukt tillbaka! Fyyy det luktade så himla illa att jag skulle nästan ha kunnat spy på stället. När jag gick efter yngsta flickan från skolan luktade det igen! Kanske det är från jordbruket, men känner inte igen lukten iaf. Huj!
Hier, j'étais Dolly Parton.
Aujourd'hui je faisais mes devoirs. Har gjort franska läxorna idag! Duktigt. Alors on dance.
Mitt veckoschema. Vi börjar med måndag. Hänger på min vägg vid banden med bykknippor. Det är som i Holland, allt skall hängas upp på väggarna! Man har en massa stora plasthängare med plastfickor i för att hänga foton etc... Ehm.. så charmigt!


Resten av byket jag tvättat hänger nog på bykstället. Hade bara tappat två sockor nere i källaren och gick hela vägen upp till min tredje våning då jag insåg att jag hade gått en trappa för mycket. Så jag hängde det här omaka paren i mitt eget rum. Så fint så!


Veckomenyn! Skönt att ha allt på papper så kan man kanske förbereda sig lite bättre och veta vilken maträtt man skall laga. Fick flera papper idag om hur saker och ting skall skötas. Riktigt bra att ha det svart på vitt! Det är så många små detaljer som räknas! En liten detalj som ingen skulle tänka på hemma kan ha betydelse här. Försöker göra så gott jag kan!








Idag och köra till Yverdon-les-Bains igen för franska kursen. Här är fint, soligt väder men kallt, brr. Känns som om jag fått mycket gjort idag. Har redan andra tvätten i maskinen. Den här gången har jag kollat graderna lite bättre... Jag lär mig hela tiden! Iiingen panik.

Alperna och Neuchâtel

Kategori: Allmänt

Nu har jag inte bloggat på en tid, men jag har det riktigt bra! Emellanåt har man dagar eller stunder då man funderar och är irriterad, man helt enkelt undrar om man har hemlängtan... Men sedan får man snart igen uppleva eller se något nytt och häftigt, då har man redan glömt vad man surade över senast!
Fredagens cirkusskola.
Man lär inte riktigt gå ner i vikt under tiden här!
Helgfrukost!
Vid frukosten bjöd familjen mig med till Alperna för att åka kälke. Jag hade planerat att köra till Murten för att fixa Demi-tarif biljett till tåg som gör att man får dem för halva priset plus kortet Voie 7 som betyder att man får åka gratis tåg efter kl. 19! Super. Nu kan jag alltså åka billigt till t.ex. Paris! Men jag fixade det kortet idag istället då tågstationen tydligen var öppen på söndagen i Neuchâtel. Tur att jag svarade ja till att följa med och åka kälke. Det var verkligen en once in a lifetime upplevelse... eller varför bara once in a lifetime?
Vi matchar. Lånade pappans utebyxor och mammans byggjacka! Voilà!
Här hade vi just klivit av det tuffa tåget upp för berget! Häftig utsikt och brant som f*n!
Hallå hallå nu kör vi!
Färggrann och glad!
Såna vyer överallt att det känns otroligt.
Senare på kvällen bar det av till Neuchâtel för att träffa Linnèa och Marianne! De mötte mig på tågstationen och så gick vi ner till en pub. Finnen, svensken och norsken! Skandinaviska tjejerna!
Gissade vad jag gjorde på tåget? - lackade naglarna! Var har jag inte lackat mina naglar? Gör det alltid i sista minuten! Lite svårt var det då tågen i Schweiz åker lite berg-och-dalbana men jag höll fast flaskan med de andra fingrarna så det lyckades. Sen tog jag även med mina värdefulla gåvor från vännerna i Finland. Man måste ju visa för svensken och norsken vad vi går för i Finland!
Marianne och Linnéa. Det var happyhalf - hour! Hälften av happy hour priset - på öl. Urk! Måste lära mig att tycka om det!
C'est suddigt suddigt.
Neuchâtel var också hur fint som helst! Där Linnéa bodde var huset helt nytt och modernt! Riktigt lyxigt alltså! Pool på gården och utsikt med får, sjön och bergen.
15 januari. Ni vet.
Och så slutar man helgen med att proppa i sig en pizza. Som att vara hemma med kompisarna, alla väljer likadana pizzor och samma läskdryck! "Jag tar vad du tar."
Kvällen igår, ja vi började med att vara på puben. Där talade vi med en fransktalande 18-åring som såg helt ut som den mörka killen i Lonely Island - Let it rain over me låten. Han fattade inte alls vad vi menade.
Igår gjorde jag samma misstag igen! Menade ett annat namn men kom ihåg första bokstaven så jag slinker ur mig det första som kommer i huvudet. Vi träffade svenska piloter och ena liknade Heath Ledger. Marianne undrade vad skådisen heter och jag skriker ut: "Hugh Hefner!" Aj nej... wups! Menade Heath Ledger.








Efter puben gick vi till Rudolf. Det var en riktigt chic krog. Det dåliga med krogarna här var att de inte hade någon narikka, och jag som hade stora väskan med eftersom jag skulle sova över hos Linnéa hamnade checka att väskan var kvar på sin lilla hängare helt obevakad. Inte bra! På den krogen var det många äldre människor, alla var ganska pryda av sig och det fanns inte direkt något dansgolv utan man bara dansade lite var som helst. Krogen var inte något jag skulle rekommendera...
Efter det for vi till en sista krog. En riktig underground krog. Det var jätte litet men mycket trevligare stämning än på Rudolf. Det var ett pyttelitet dansgolv så man kände sig lite mer som hemma! Ekenäääs! De spelade endel låtar som man aldrig hade hört, det var det enda minuset. Överallt vi gick kändes de som om folk bara glodde! Flickorna vid dansgolvet bara stod och såg på oss, som om vi störde dem på deras lilla krog! Men vi dansade vidare och hade kul. Där var en kille som dansade sjukt bra! 3- tiden tog vi bussen hem, sedan fixade vi lite pytt-i-panna innan vi lade oss. Idag var det vackert väder så jag hängde i Neuchâtel med brudarna tills kl. 16.36! Tog sedan tåget till Faoug och körde därifrån hem till Salavaux. Nu skall jag ner och ta min äta-musslor-oskuld. Aidez-moi!

En solig lördag

Kategori: Allmänt

Började skriva inlägg men inser att jag inte hinner. Skall se lite av nattlivet i Neuchâtel ikväll. Så i morgon för jag lov att skriva ett långt veckoslutsinlägg. (Grattis Louise nu höll jag mitt löfte om korta inlägg)... Inte ens någon bild i detta! But tomorrow... Au revoir!

Första veckan är förbi!

Kategori: Allmänt

Torsdag. En vecka sedan jag kom hit. (Fast nu är det ju redan fredag här i egentligen). Idag var en vanlig arbetsdag. Jag stekte köttbullar till lunchen och koka pasta och moröttter. Det åts även upp! På morgonen var jag på långlänk vid stranden, det var jätte fint. Fantiserade om marsmånad då jag hoppeligen kan ligga där och sola!
Spring spring.

Men 17-tiden var det dags att börja ta sig mot Yverdon-les-Bains för franskakursen. Jag var lite nervös för körandet, för den här gången skulle jag köra själv. Senast kände jag mig helt råddig med alla rondeller. Men jag körde rätt nu och det kändes helt okej. Jag parkerade på tågstationen eftersom jag skulle ta mig med tåg till Lausanne efter franskakursen, i Lausanne har de au pair träffar för svenskar på torsdagar från 20-22. Det är lite drop-in tillställning.






Jag var framme lite för 18. Jag tänkte att jag kan bli lite sen till franskan så jag går färdigt och köper en biljett till Lausanne tåget till kl. 19.53. Beställde på franska, den är lite rostig fortfarande men det går någolunda iaf. Biljett fick jag ju. Sen skulle jag ta mig snabbt till kursen, som var ca 1 km från stationen. Vad gör jag? Jag går runt runt runt och har tappat bort mig. Jag frågade säkert 3 personer: "Excusez-moi, mais ou est la rue Voutier? Ou la gare?"



Jag fick inte riktigt några ordentliga svar och det förstår jag, eftersom vägen jag skulle till var en lite komplicerad väg att gå. Till sist kom jag tillbaka till stationen, då var klockan kanske 18.33, jag ringer mamman och frågar vartåt jag skall gå. Mitt lokalsinne stod helt stilla, jag kunde inte alls placera åt vilket håll kursen låg. Men hon förklarade och sedan kände jag igen mig. Jag kom sedan ganska sent till kursen så hann inte göra så mycket eftersom jag dessutom måste gå tidigare från den då jag skulle ta tåget till Lausanne. Jag är i tid till stationen och skönt, tåget går från spår 1.

Lausanne. Bilden taget från my private jet.





En karta fick jag med mig för att veta var au pair träffen är. Jaa, jag skulle knappast hittat dit med bara kartan... Men tänka sig! Jag står och tittar åt vänster och höger för att få någon aning om vart jag skall gå, och plötsligt hör jag två unga flickor tala svenska, de går förbi mig och jag följer snabbt efter och säger: "Ursäkta, men talar ni svenska?" De svarade glatt och lite förvånat: "Ja, det gör vi." Haha sedan sade jag: "Vart är ni påväg?", de svarade: "Till kyrkan på au pair träffen!"






Gloooriaaa! "Nämen, jag också, oj vad bra, då får ni visa mig vägen!" De var jätte trevliga och vi gick tillsammans till träffen. Ena flickan var också ny här. Träffen är nog inte i en kyrka utan i ABB huset, ett svenskt företag. Det var ingen vacker byggnad, men vi hade jätte mysigt. Man betalar 2 frang per gång och så får man lite "fika". Den nya flickanmvar den enda som bor åt samma håll som jag, super att någon annan bor långt ifrån Lausanne och nära mig!!! Så vi åkte samma tåg hem, eller jag åkte ju bara till Yverdon då bilen var där. Sedan körde jag hem i en hemsk dimma. But I made it. Skönt. Var hemma först kl. 00 så det har varit en lång dag. Tjejerna på träffen var mera lik mig än de där 16-åriga schweiz-tyskarna på kursen. Dessutom var de flesta samma årgång som mig och de brukar festa mycket och vet precis de bästa ställena i Lausanne. En flicka bor i en egen lägenhet så hon brukar ha förfester. Great. Alla blev varmt välkomna och vi pratade om att träffas i helgen. Jag kanske inte far ner till Lausanne denna helg, utan träffar förhoppningsvis Linnea från Neuchatel (det ligger bara ca 20 min från mig) och en norska som bor nära Linnea. Norskan vet bra ställen i Neuchatel. Jag säger bara... FINALLY! (Okej det har ju trots allt bara gått en vecka... familjen skall dessutom på middag i helgen så jag skulle vilja passa på att träffa egna nya vänner då).

Les avantages et les désavantages entre la Suisse et la Finlande.

Kategori: Allmänt

Har inte varit här så länge men har ju sett en del av hur saker och ting fungerar här i Schweiz. Jag bor ju i franska delen så det kan variera lite beroende på vilken kanton man bor i.

Fördelar i Schweiz

+ fastän vi i stort sett är i franska delen av Schweiz förekommer det ändå mycket tyska här, och det fungerar! Folk talar både tyska och franska och lär sig båda språken, dessutom finns det ännu 2 andra officiella språk i landet. I Finland är det bara problem angående finskan och svenskan
+ i skolan skriver barnen med skrivstil, t.o.m ännu finare skrivstil än vad jag lärde mig i lågstadiet. Man satsar faktiskt på handstilen och behåller de vackra krumelurerna, i Finland har skrivstilen förenklats två gånger sedan jag gick i lågstadiet (vilket inte är längesedan)
+ man hälsar på varandra och talar i allmänhet väldigt artigt gentemot varandra
+ man håller det rent runtomkring sig
+ det finns fina cykelvägar och de är bra skyltade
Nackdelar

- man är inte så uppdaterade med ny teknik, ärenden sköts ännu via papper och förhand, man skall ha tålamod!
- kvinnorna har ännu rollen som "viktiga hemmafruar" och man förväntar sig att de är hemma på dagarna så att de kan ta hand om barnen då de kommer hem från skolan vid lunchtid. Alla vill att det skall gå rätt till med skatterna så om de ser att någon har en hemhjälpare börjar de skvallra och undrar om familjen betalar svart för hjälpen, mammorna har inte riktigt någon chans att göra karriär
- om man skall flytta frågas de genast efter vad pappan har för utbildning och vad han jobbar med... what about the Mum???
- dagis kostar ca 2000 CHF i månaden för ett barn, allt sköts privat och det krävs kriterier för att få ha barnet i dagis på heltid
- skolbarnen äter lunch hemma, har ca 2 h matpaus och sen ska de tillbaka till skolan och är först hemma vid 16- tiden. De tillbringar nästan hela dagen i skolan.
- det finns inga lås till toaletterna i huset jag bor i!
- fransmännen håller fast vid det gammalmodiga "do, re, mi, fa, so, la, ti, do" i musikskolan, så även här... det tycker jag är dumt!
Så nu förstår man ju också vilka fördelar och nackdelar vi har i Finland.


Här var man sista dagen hos "Welcome to mamas kitchen - laundry and good food".

Murten!

Kategori: Allmänt

På onsdagar har flickorna inte lång skoldag. De slutar redan 12-tiden, men såklart har de några fritidshobbyn istället, så det innebär inte att jag får mera ledigt än de andra dagarna. Snarare tvärtom... Jag skall först köra de två yngsta till portugisiskan i Murten till kl. 13 och kl. 15 ska de hämtas och då börjar den äldstas portigsiska lektion, så kl. 17 skall jag igen köra dit för att plocka upp henne. Idag skall jag dessutom följa med på den mellerstas harpalektion som är kl 18.10 i Payerne, skall även köra dit. Alors, je conduis beaucoup le mercredis! Murten var en riktit fin by/stad. I Murten talar man lika mycket franska som tyska.
Här har flickorna portigisiska.
Gågatan.
Idag lagade jag ugnspannkaka med bacon i. Det har vi aldrig ätit hemma. Pannkaka har alltid varit något jag förknippar med söta syltar, grädde och glass. Men det passar bra med saltig pannkaka också, den åts även upp.
Har varit en ganska hektisk dag. Inte mycket fritid. Man känner hela tiden att man måste prestera...

Blomkål och promenader.

Kategori: Allmänt

Denna dag har jag gått väldigt mycket. Har inte tränat sedan söndag men däremot går jag mycket mera här än vad jag gjorde i Ekenäs. Jag följer ju yngsta flickan till bussen varje morgon, hämtar henne vid lunch, följer henne tillbaka till skolan efter lunchen och far slutligen efter henne till bussen när skolan slutar. Däremellan skall jag fixa morgonmål (och duka och diska) och fixa lunchen. Det tar sin tid... jag är ännu inte så van vid att plocka undan och hålla på. Hemma var jag nog bortskämd med sånt. Sorry, mama!
Blomkål...qu'est-ce que c'est?
Fixade själv lunchen idag. Igår värmde jag bara rester men idag skulle jag fixa lunchen. Jag skulle steka falukorv, koka blomkål och laga pasta. Jag står vid blomkålen... tänker: "Jaha... skall man använda de gröna bladen? Ska alla bladen bort? Ska man riva ut de små blomkålsdelarna? Vad kallas de ens? Skall jag använda hela korven? Hur stora bitar? Hur mycket pasta skall jag koka? Prinsessan som inte kan laga mat...


Efter att ha tänkt en stund (haha det låter väldigt smart) så insåg jag att man antagligen skall slänga de gröna bladen och bara använda de vita delarna. Så jag kokade upp dem och så stekte jag korven, undrade hur mycket de steker falukorven? Vi har aldrig ätit falukorv hemma. Men det gick nog bra, all mat var slut efter måltiden i alla fall.
När äldsta dottern skulle återvända till skolan frågade hon om jag ville följa henne. Jag var inte så into it men tänkte nå okej. Det var ju det bästa jag gjorde på dagen! Vi går upp vid bergen och det är varmt och soligt och man ser den klarblåa sjön och Alperna i horisonten. Det var så himla fint! Tyvärr får man inte det så bra på bild men det var helt häftigt. Så jag bestämde mig för att inte gå hem direkt utan jag fortsatte vägen längre upp i bergen och utsikten blev bara finare och finare.
L'école de Matilda et Lina.
Byn sett från skolan. Där nere i ett gult hus bor jag.
Kyrkan. Jag gick in till den minimala kyrkogården och just när jag skall stänga porten ser jag två mänskor komma ridande på hästar och jag tänker: "Kanske de inte vill att jag skall fota dem med deras hästar..." Men så ler de bara glatt tillbaka och säger: (såsom alla i byn, allt från skolbarnen till åldringarna) "Bonjour!" Jag blir glad.
Vid kyrkan fanns det stentrappor att gå ner för, där det på en pelare stod: "Toilettes -->" så jag gick nyfiket ner och såg var dom må vara. Så var det en helt fräsh toalett mitt i bergen. Coolt. (Fina bilder när man inte har några vänner)
La toilette.
Varmt och skönt. Schäärlek.
Je suis à Salavaux. Här kör vi la naturelle... har inte tid att sminka mig som jag annars brukar ha tid för.
Hej hej världen.
Ah, älska solen!!! Jag ville bara lägga ner mig och sola vid vinodlingarna bredvid mig.
Vinodlingarna next to l'église.

Första arbetsdagen samt första kursbesöket! En mycket händelserik dag!

Kategori: Allmänt

Idag har det hänt mycket nytt igen, jag lovade att inte skriva långa inlägg men det här blir antagligen också lite längre.

Dagens början, jag stiger upp, lagar mig lite fräshare, hjälper till mamman med gröten åt oss alla och så dukar jag bordet. Mamman märker att pappans datorväska med en massa viktiga saker till jobbet har blivit hemma, så hon hamnar köra väskan till honom (även om hon skulle vara med mej hela dagen då det var första dagen). Men jag klarade det bra. Jag följde de två äldsta flickorna till deras skola uppe på bergskullen här nära.
Utsikten: Alperna, en stor sjö och en pink himmel. Så aaah, vackert!
En helt bra början på dagen med promenad och en utsikt som var helt otrolig. (Tyvärr blev kameran hemma, får fota det någon annan dag)

Jag kommer hem, är ensam hemma eftersom mamman fortfarande är och för väskan till pappans jobb (han jobbar i en annan stad). Då passar jag på att fota rummet såsom det ser ut nu när det nästan är färdigt. Det är svårt att få hela rummet på bild men jag tog några kort.
Här är jag stationerad för tillfället.
Nåja, dagen fortsätter. Barnen skall hem på lunch. Jag går och hämtar den yngsta som är i träningshallen direkt på andra sidan bron. Fåglarna i ån hade mås-liknandeljud, det var säkert 10 grader varmt i solskenet och jag bara njöt! Vårfeelis.
Här hade hon jumppatimme.
Ursöt. Känslan är otrolig när hon springer fram till en som en solstråle då man hämtar henne utan att hon visste att det var jag som skulle komma efter henne. Made my day!
Där ser ni gröna vattnet i ån. På andra sidan år bor vi.
Bron...
Iik. Gångsidan av bron har såna härna springor i sig.
Mellersta gör läxorna. Franska ord. La vocabulaire.
Den här utsikten är från mitt ena takfönster (har två takfönster)
Det blåa huset just i mitten ovanför det orange taket är de två äldsta flickornas skola. Från 1800-talet. Där såg jag den fina utsikten på morgonen. (Också taget från mitt fönster)
Inga mer bilder från idag.
Idag var jag ju även på min första franskalektion. Jag körde dit och som tur var kom mamman med nu första gången och jag säger bara... vad skulle jag ha gjort utan henne? För att komma ut till motorvägen är det rondeller överallt! Hela tiden rondeller! Jag blir helt confused. Sen kommer man till motorvägen och voilà, en tunnel... en till... en till! Till sist kör man i en 3 km lång tunnel! Åh. Här kommer PanikSara fram. Ush. Får tankar i huvudet "tänk när jag skall köra ensam till kursen, tänk om jag blir dötörstig och är mitt i tunneln." Haha.



Sedan var det ju såklart trafikljus i Yverdon-les-Bains. Gud jag kände mig som värsta landebon! Helt ute och cyklade. Men kanske man är mera uppmärksam när man kör själv. Haha ja, jag får väl hoppas det. Ändå säger mamman att jag är duktig. Gud jag skäms när jag kör. Dessutom kör alla så himla fort här! Man kör 100 km/h inne i tunneln också. Blö. 120 utanför och 80 km/h på de smala vägarna lite utanför byn. När vi for till gymmet på fredagen sade pappan: "Ready for some race?" Ja ba: "Yeyeye!" Så kör han 130 km/h på det extremt smala vägarna. Jou morjens!




Nå, kursen börjar. Det är bara jag i rummet. Sen kommer en flicka in. Ser direkt att hon inte är en liknande typ som jag. Tänker okej... Vi säger blygt "Bon soir" till varandra och that's it. Sen kommer läraren och frågar om vi presenterat oss, "Ehh, no madame"... Alors, je suis Sara et je suis finlandaise.... Hon säger lite om sig själv och jag frågar (på engelska) om hon bor i staden, hon svarar något helt annat. "Ah, bon... d'accord." Haha.
Sen kommer en annan flicka in. Båda klär sig inte riktigt sådär 2011-2012. Lite 2000-tal. Ja men, sen får jag veta att de är 16 år. Och båda två är från schweiz-tyska delen, alla andra som går på kursen (som inte var där nu) är också från tysktalande delen. Jag är den enda utlänningen. Jeeehu! Första nackdelen på denna trip. Så när de inte visste något ord på franska satt de och talade tyska med varandra. Väldigt trevligt för mig. Tänkte nej... åh... skit... vad skall de här bli? Tydligen är det vanligt i tyska delen att man efter grundskolan tar ett mellanår, så många kommer till franska delen som au pairer för att delvis lära sig franska bättre. Men vad treeevligt! Jag hade väntat mig svenskar, norrmän, finnar, you name it...
Mamman skulle komma efter mig och så skulle jag igen sen köra hem från kursen. Hon skickade meddelande att hon är en halv timme för sen. Just när jag läst meddelandet frågade den ena flickan mig: "Are you going home now? Do you want to come with us?" Då stod det en massa andra unga au pairer utanför kursrummet. Jag svarade att jag skall hem om en halv timme så jag kan nog hänga med dem. Jag frågar hur gamla de är och alla är 16 år! Just så!
Haha jag säger att jag är 19 år! De ser överraskande på mig och börjar prata tyska sinsemellan. "Do you want a cigarette?" "-No thanks... I don't smoke." "That's good!" ... "Hey, then you can buy some cigarettes for us? Please."

Haha jag hade just känt mig som en osäker 16 åring... ush den där åldern när man går på stan och är vuxen men ändå för liten för allting. Men sen plötsligt skall jag gå till en rotig liten kiosk och köpa ut åt dem. Hah, jag tänkte, varför inte? Så där stod jag och beställde "deux Chesterfield originale merci". Hahaha. Sen for vi till mäkkin. Jag beställde en varm kakao och de andra satt mestadels och talade tyska. Kul att de ville ha med mig, men jag fick nog lust att fara till Lausanne på torsdag kväll på au pair träffen för svenskar. Gissar att de är i min ålder. 3 års-skillnad, inte så mycket men i den här unga åldern har det ändå lite betydelse.
Sen körde jag hem och jag och mamman pratade massor i bilen. Skrattade och diskuterade. Det var kul. Middagen stod kvar så mamman och jag åt middag med sällskap av pappan. Vi pratade om pappans aktuella läge och jag tänkte "Hmm... skall jag dra ett skämt nu?" Och jag drog det. C'était superbe! Haha gud så vi skrattade. Pappan sade till mamman: "Eeey, she's really funny, huh?" Jag hamnade hålla för munnen så att maten inte skulle spruta ut. Hahahha :D Is inte dra skämtet här men tydligen var det bra. Hehe
Sedan diskuterade vi en god stund vid bordet efter att vi ätit (barnen låg och sov). Vi pratade t.ex. om svenska kungen och Tar-ja- Hallonen så tar du smultronen? Mycket har hänt idag. En bra dag.

Funny moments..?

Kategori: Allmänt


1. Jag visar foton på mig åt flickorna från facebook. Jag säger att det här är mina kusiner. Lina pekar på min finländska kusin och säger: "Men är hon inte adopterad?" ASFLABB!!!
2. Jag och Julieta sitter i bilen påväg hem från Frankriket och hon ser på film i bilen samt hör på musik från min ena hörlur från Ipoden. Jag frågar om hon hört låten förut och hon SKRIKER: "VA???" (helt som en gammal arg kärr*ng) jag börjar skratta.... wups, kanske man inte skall ha hög volym i Ipoden och ge ena luren till ett barn som dessutom ser på film.
3. Vi tar extremt fula bilder på oss med Macbooken Photo Booth. Oj så vi skratta.
4. Jag äter kvällsmål med föräldrarna när barnen gått och lagt sig. Vi funderar om jag klarar av att köra ensam till kursen i morgon eller om mamman skall följa med mig första gången och visa vägen dit. Jag säger att jag borde ju nog klara det men att jag alltid blir lite osäker inför helt nya saker. Pappan svarar: "Well, if you just ran about 7 km:s in the complete darkness, then you'll probably manage!" Ja, vissa saker jag gör skulle andra inte alls tänka på att göra. Andra saker jag angstar för tycker andra att är piece of cake! (Ja, sprang idag cykelrundan och det var ingen belysning)
5. Jag skriver att här är 3 Mustanger... ajnej Mitsubishin! Ursäkta nu att jag gjorde er besvikna... puss!!
5. Jag sitter vid Booken och alla barn sover. Den yngsta skriker plötsligt på rikssvenska: "Näääe, INTE SÅ! NÄÄÄEE!!!" och vrider och vänder sig... kanske hon drömmer att storasyskon hjälper henne stå på huvudet. Det fick de absolut inte hjälpa henne med tidigare idag.

Söndagshumor

Kategori: Allmänt


Heeej mina saknade vänner!
En seriösare bild.
La plus petite et moi.

Söndagscykelutfärd.

Kategori: Allmänt

Idag vaknade jag 10.40, det är ganska sent jämfört med vilka tider familjen vaknar. Men nu måste jag vänta ända tills nästa lördag för att få sova länge, eftersom jobbet börjar i morgon, kl. 7.15! Hur skall jag klara det? Jag sover som en stock här... Jag fixade på bloggen lite när jag hade vaknat eftersom den stärva så mycket igår. Sedan for jag ner till de andra och de hade såklart ätit morgonmål redan så jag lagade lite åt mig. Bröd med schweizisk ost och aprikossylt.
Efter morgonmålet for vi ut och cykla, de visade mig sjön som är riktigt nära där det är en camping. Nu var det ju ganska dött men på sommaren är där livligt. Rundan är en riktigt bra joggingrunda as well.
Här är den yngsta före starten.
Lite utsikt över ån.
Da family on the little trip.
Som ni kanske ser är det till vänster om bilden ett slott med orange tak. Där bredvid går den yngsta i skola. Skolan har även vissa timmar inne i slottet.
Moi en velo. Jag vid cykeln.
Kukku!
Här har familjen sin båt vid båtsäsongen.
Sjön nära huset. Det finns kanaler till de andra sjöarna så familjen brukar åka dit.
Längs med cykelvägen hem såg man såna här stugliknande hus. Stugorna såg väldigt simpla ut, inte lika fina som i Finlands skärgård.
En annan stuga. Där bakom ser ni sjön. Man kan vanligtvis gå längs med sjön men idag var den rutten stängd. De håller antagligen på och fixar området.
Bron man passerar just förrän man kommer till la maison jaune.






Igår kväll åt vi Fondue. Det var godare än senast jag åt det hemma. Men osten har en speciell smak. Efter maten såg vi på High School Musical 3 på franska. Flickornas favoritfilm. Efter en tid frågade jag om vi kan lägga franska subtitles på och efter det förstod jag filmen way much better. I bilen påväg hem från Frankriket igår sade pappan: "nu lägger jag på min favoritmusik" så lade han på "Welcome to St Tropez", jag sade att det här hör vi också på i Finland dans la discoteque. Han sade att han var uppdaterad... eller är det då Finland och jag som är ouppdaterade?


En lördag i Frankrike.

Kategori: Allmänt

Idag skulle pappan i familjen till tandläkaren så för att öva körandet så körde jag till Frankrike. Schweiz är ju mycket bergigt så delen vi åkte till var en bergig stad, vi körde riktigt berg- och - dalbansvägar! Som högst var vi 1200 m uppe i bergen. Jag körde på ditvägen och mamman körde oss hem. Familjen brukar vara upp till den här staden och dess köpcentrum för att shoppa eftersom det är billigare där och det finns inte heller stora marketar i Schweiz.
Vi började med att äta lunch i en restaurang i köpcentret. Vi satt på övre våningen och utsikten därifrån var ju berg, berg och berg. Och snö! Mycket snö, vilket vi inte har här vi bor. Jag fick en känsla av att jag var i Canada, inte för att jag ens varit där, men folk talade ju franska och det var snö och berg så jag kopplade det till Quebec eller nåt liknande. Hehe.
Bild från parkeringen. Som ni kanske ser är det berg i bakgrunden, men här är det så mycket dimma så man ser inte de högsta bergen. Men runtomkring oss var det bara berg. Här är vi vid köpcentren. Det var inte något cello- eller jumboliknande köpcentrum, utan det såg mera ut som industrier med olika nödvändiga shoppar. (inte så charmigt)
Här är le gâteau de roi (kungakakan) i Frankrike. I Schweiz såg de inte ut såhär, utan där var de som en bullkrans med bulla i mitten också, så inte egentligen en krans, utan en massa små bullar i en kaka... De här kakorna äter man alltså på trettondagen.
"Tadaaa!" Hör ni gospelmusiken? Som att vara i himlen, en massa croissanter och dessutom i Frankrike. Köpte jag några?... - Nej.
Hmm här valde jag en choklad-banan kaka. Anna säger säkert ush nu. O ja.. jag kunde väl ha valt något bättre när det fanns 100 olika sorters heaven-liknande kakor! Och Louise, jepp, jag kan det där med att välja rätt!
Nörd-Sara på väg hem.
Och så en typsik bloggbild. Vad man shoppat. Men oj så intressanta saker! Är inte van med att handla hygienprodukter för egna pengar, och mina hygienprodukter och häftet till franskakursen blev 26 fuckin euro. Dyrt att inte köpa på mammas och pappas konto längre.
Moi et les gants. Jag fick som present av föräldrarna eftersom de tyckte att jag körde duktigt!!! Ett par bättre handskar än mina H&M fingervantar som kanske inte är de bästa vid ratten. På mig har jag nya fleecen jag köpte. Hade inte riktigt rum att packa med såna där sköna kläder i kappsäcken.
In E-town. Love my new MacBook and everyone of you! Good night yall!

Fortfarande fredag här.

Kategori: Allmänt

Här har vi ännu fredag i ca 15 minuter. Idag efter att vi ätit le gâteau de roi så skulle pappan fara iväg till le gym. Så där apropå frågade han om jag ville komma med och se hur det fungerar där. Han övertalade även mamman att följa med så vi for alla tre och barnen blev hemma och lekte. Äntligen fick man svettas lite! Har varit ganska ohälsosam denna vecka så jag uppskattade faktiskt ett besök till gymmet! Perfekt.
Det roliga var att plötsligt på gymmet slog det mig att det är ju faktiskt fredag! Det hade jag inte ens tänkt på, jag menar, i Finland är det nästan en självklarhet att man då far ut och festa eller nåt liknande. Så det var jätte skönt att man klockan sju på kvällen märker att det är fredag och man är och sportar i stället för att vara på en vanlig fékväll i Ekenäs och sedan ha krabbis på lördag.
Nu har huvudsaken varit att lära känna familjen och veta hur saker och ting fungerar här. Mamman är svensk och talar rikssvenska och jag märker redan hur jag tänker på rikssvenska själv... Som när man är liten och lekte med barbien och alltid talade rikssvenska! Haha. Det är lite kul för hon tycker ju att jag talar lite annorlunda och själv glömmer jag ibland att hon inte använder finska ord när hon pratar så jag säger ord som t.ex. "kiva, posarygg, juttu" osv. och sedan slår det mej att hon inte förstår dem.
Jag fick många avskedsgåvor på min lilla farvälträff och bl.a. fick jag en bok av Kride och Lina (och Einar förstås)  där de stod ett fint rim om att jag nu skall föra dagbok, men inte hurdan dagbok som helst utan den skall skrivas på franska. Jag har faktiskt gjort det både igår (i flygplanet) och idag. Det är nog ganska rostigt...
Där har jag lagt mina saker på hyllan. Kompisarna gav salmiakki, kossu och minttu åt mig så att jag skulle klara mig här. Älska Finland! Schacki ska nog dricka det... Schacki ska hit på semester sen!
Efter middagen dansade hela famlijen i vardagsrummet till bl.a. Loca Loca, Waka waka, Danca dekuro och Vamos à la playa! De två äldsta flickorna var förra sommaren ensamma på dansläger i Portugal så det visade lite vad de hade lärt sig där. Sött. Pappan är exakt 20 år äldre än mig så han tyckte att jag skulle ta honom med på disco här eftersom han själv senast var för ca 20 år sedan. Hahahh, så kanske min första krogkväll här blir med dem.
Åt typisk schweizisk mat tidigare idag. Minns inte vad det heter men kan kolla upp det i morgon. Det var gult och innehöll mannagryn, såg ut som makaroni och det åt man med bacon. Till middag åt vi porterstek. Riktigt gott! Nu är klockan en minut över tolv. Fan, jag borde byta rubrik på inlägget. Orkar inte. Godnatt!

Trettondagen!

Kategori: Allmänt

Eftersom barnen fortfarande har jullov jobbar jag ju inte på riktigt än. Hemma i Ekenäs har jag takfönster i rummet och har aldrig haft gardiner till dem, i mitt nya stora rum är det två takfönster men här finns det gardiner, så nu sover jag i mörker, kanske det var orsaken till att det blev en lång sovmorgon första dagen man vaknar här. Hoppsan. Nå, mamman tyckte att jag skulle få vila upp mig från gårdagen så ingen fara!
Dagen började med lite rensning av rummet. Vi har tagit bort en massa affisher från väggarna samt plockat bort den yngsta flickans leksaker. De har en hel del av leksaker så det blev en stor samling av dem ute i korridoren. Rummet är inte klart ännu, vi skall antagligen handla lite saker hit men det har vi tid med.
Mamman fortsatte rensa lite och då gick barnen och jag till bageriet för att köpa trettondagskakan. Jag känner till denna tradition via min mamma som är ex-franskalärare. Man äter en kaka och någon vid bordet får en liten figur i sin kakbit och den blir då vald till kungen vid bordet. Nu är vi ju i Schweiz så traditionen är lite annorlunda än i Frankrike men i princip den samma.
Påväg till bageriet.
Utanför bageriet.
Och slutligen där inne.
På vägen fotade jag olika hus som jag tyckte var charmiga på sitt sätt.
Matbutiken, liknar lite M-jannes... hmm...
Något gammalt hus, men ändå så charmigt.
Sen närmade vi oss hemmet och då fotade jag det.
Taget vid garaget.
Från gården taget.
Och sen min stora miss! Det var ju ingen Mustang, utan en Mitsubishi menade jag, haha BlondiSara is back! Här är alltså tre stycken Mitsubishin! (jag minns alltid någon bokstav i ett ord och då mindes jag ett M och jag vet inte mycket om bilar vilket ni säkert märkt nu redan)
Den jag kör har jag nu fotat i garaget så jag fick inte så bra bilder.
Sorry, ni får väl vänja er vid mina blondimoments...
På gården har dom en jäkla stor gammal ladugård. Det var jätte högt till tak så man blev nästan rädd, men det är svårt att få på bild. Har också fotat utsikten men tyvärr blir proportionerna inte lika häftiga på bild.
Deras gungor och rutchkana, grannens hus i bakgrunden...
Det här är det första man ser när man kommer in genom dörren. Fotat en lång bit inne i korridoren så tamburen är nog större än det här.
Pysselrummet.
Bild tagen med Sweep Panorama grejen på kameran.
Vardagsrummet taget med samma funktion.
Köksbordet, bakom kameran är själva köket.
Pippi hörnan.
Hejhej!

Min första dag i Schweiz!

Kategori: Allmänt

5 januari är det idag och inatt kl 4.50 steg jag upp efter en sömnlös natt för att lämna Finland och börja jobba som au pair. Det var skönt att äntligen sticka iväg då man ändå hade sagt farväl sådär tusen gånger åt alla och när jag nu tänker efter så måste det ju ha varit irriterande när jag de senaste veckorna före avfärd konstant påpekade att "nu är det sista gången som ... före jag far till Schweiz"... Well who cares?
(måste bara lägga upp bilden jag tog då mina vänner hade ordnat farvälmiddag till mig och när jag kommer in hör de på Schweiz nationalsång, hihi)
Royen, schacki saknar di!
Nå, tillbaka till dagen. Jag säger farväl åt bror och mamma och pappa, lite tårar kom men mindre än jag trodde!
På flyget till Stockholm där jag mellanlanda (direkt flyg till Geneve från H:fors var ca 900 euro!?!) satt jag bredvid två kineser. Den ena hade en pytteliten glasflaska med som innehöll en grön vätska och det luktade tigerbalsam och det smörjade gubben i ansiktet under resan..? weird. Han lade vätskan på näsan, kinderna och bakom öronen. Kanske han var flygrädd. Jag rusade smått nervös till rätt gate på Arlanda som skulle föra mig vidare till Geneve. Den gaten var i en annan flygel så det var en bit dit men jag hann!
Jag fundera på flyget hur det kommer att vara att träffa familjen på riktigt för första gången! Live liksom. Skulle barnen vara med? Bara mamman? Hela familjen?
Nå, jag står utanför flygfältet och väntar på dem och plötsligt kommer en flicka ut från flygfältet och tittar sig runt, hon liknar lite en av de flickor jag skypade med. Så jag frågade: "hej, är du Matilda?" Och ja, det var hon. Så hon tog mig med till familjen och sedan for vi ut och äta. På ditvägen åkte vi deras lyxiga bil där barnen satt i baksätet och såg på Mumin, då tänkte jag "score", sidu man köpte ju en muminbok åt dem, vilket det visade sig att de inte ens hade från förut! Så jag läste boken för dem i vardagsrummet.
Här är girlsen i sitt eget pysselrum, ett färggrant rum med en svart tavla på ena väggen, som ni ser på fotot. Där finns 3 olika bord att sitta vid och pyssla och bakom kameran står en vägghylla full av pysselmaterial. Idag har barnen dessutom haft konsert för mig, harpa och dragspel duett samt gitarr och sång av den yngsta! Jag skall ha Saras uppmärksamhet!




Cirkusvåningen jag bor på var ännu finare än på bilderna som mamman hade skickat åt mig på e-mailen.
Här är några bilder från våningen jag bor på. Jag bor alltså på tredje våningen i ett jätte fint gult stenhus från 1800- talet. Har ännu inte foton från de andra våningarna men där är det om möjligt ännu lyxigare!
Såna härna stora affisher har de på väggarna vid cirkusvåningen!
Oj om man skulle se ut såhär när man kommer hem!
Viga flickor bor i detta hus! (minus jag)
Här är delen av mitt stora rum där sängen är. Helt mysigt!
Här är resten av rummet som är på andra sidan den där lilla väggen vid min säng. I morgon skall vi fixa upp rummet för mig!
Jag skall ju köra bil här och det fick jag redan pröva på idag! Jag skall köra en vit Mustang med dieselmotor, haha Go Sara! Här finns 3 vita mustanger. Den är en "rallybil" för pappan älskar rally. Aj att man blev au pair år 2012... Hehe