SaraSwiss

Tjugoett, Finlandssvensk, Student & Campus Helsingborg

Mycket på agendan

Kategori: Allmänt

Efter en osäker tid full av funderingar ligger jag för tillfället i en nybäddad säng i Lutry, på ett nytt jobb hos en ny familj. På onsdagen var jag på intervju i Blonay, (som jag skrev om i förra inlägget) här är en bild från Vevey, en vacker stad vid Genèvesjön mellan Lausanne och Montreux. Som ni ser är utsikten också vacker här.
Under min vecka som arbetslös (som jag måste säga att ha varit en av den mest oförutsägbara, mysiga och spännande veckan i mitt liv) hade Sofia en så kallad "play-date" med Lianna och hennes barn (dvs. mina nuvarande barn som jag skall ta hand om). Riktigt bra, på det sättet fick jag chansen att träffa barnen en andra gång förrän jag börjat jobbet. Här är jag med Sofias ena unge.
Liksom... kolla utsikten från deras gård. Bakom gallret finns det en liten stig ner till bryggan, där Sofia brukar bada efter Hamam-bastun. Det kanske jag hinner uppleva nu när jag bor så pass nära henne.
Lianna med ena barnet, den söta blondinen som jag skall ta hand från och med nu.
På fredag eftermiddag tog jag tåget till Sion. Ja, eller jag steg ju av redan i Martigny om jag skall vara ärlig. Det gick så, att jag visste att tågfärden tar ungefär en timme. Jag gick på toaletten när det hade gått nästan en timme, tänkte att jag hinner. Plötsligt stannar tåget, jag tänker;"Panik, vi är redan i Sion... ut ur toaletten Sara!" Jag ställer mig i kön och stiger av. Sedan börjar jag fundera var jag riktigt befinner mig... Det står Sion på skylten som visar åt vilka städer tåget som jag klev av från skall åka. Neeej, jag skall inte av här! Fort tillbaka till tåget, åh panik! Jag fick inte missa tåget men så stiger jag istället av på en station för tidigt... Men jag hann tillbaka till tåget. Med hjärtat som klappade väldigt hårt.
(Ni vet inte hurdan tur jag haft under min Schweiz-vistelse, alltså det finns så många små historier jag skulle kunna berätta, om hur saker och ting bara råkat falla helt rätt på plats!)
I alla fall, framme vid stationen i Sion mötte jag Natalie och Florence, vi tre åkte till stugan i Alperna för att på lördagen åka ner till Verbier och titta på Loïc, hans pappa och hans brors ski alpinism tävling. Tyvärr blev tävlingen inställd på grund av vädret i bergen. Istället för att riskera deltagarnas liv blev det annulerat. Den är bara vartannat år och det hade kommit deltagare från flera olika länder. Alla kom i mål med en buss... Fiilisen var kanske inte den bästa, och det förstår jag verkligen. Allt detta övandes hela vintern och så blir tävlingen annulerad. Hur mycket suger inte det? Men att ha livet vid behåll vinner.
Patrouille des Glaciers hette tävlingen. De där två bergen är rutten deltagarna skall klara. (Finns en kortare rutt och en längre rutt.)
Här ser ni alltså intervjuerna med olika "kända" personer som organiserat, ja vågar man kalla det... fiaskot.
De gick i alla fall efter deltagarmedaljen. Med tudelade känslor.
Sportiga familjen. Samma dag sprang Loïcs föräldrar Lausanne 20 km:s loppet. Efter att ha ätit lite lunch i Verbier tog vi oss till Lausanne. Jag hade föreslagit att gå på Titanic 3D tidigare i veckan och fick som jag ville, dvs. lördagkväll spenderades au Cinema.
Där vid Pathé är Cineman och huset i mitten är ju Mad Club. Schweiz största krog. Detta område kallas Flon.
19.31 idag tog jag tåget till mitt nya jobb och hem. Här är lilla tågstationen i Bossière, som är riktigt nära huset jag bor i. Ni ser Alperna i bakgrunden, kanske ni ser det lilla av sjön också?
Le petit chemin jusqu'à la maison.
Vädret har varit varmt under helgen, ja ordagrant hett! 28 grader på lördagen.
Livet känns lite lättare nu. Mina vänner, 18 maj kommer jag till Finland. En fredag, alltså fest? Förresten... på fredag morgon åker jag ju till Paris...

4 jobb, svårt val!

Kategori: Allmänt

Tisdag kväll. En intervju över, 3 nästa dag. Ingen aning om någonting och lite stressad innerst inne.
Lianna och Sofia utanför Great Escape. Lianna var smart, sitter man på en fotbollsbar träffar man ju huuur många killar som helst. Ja, det var Barca-Chelsea matchen som visades i den fullsatta puben. Vi var lite osäkra vilket lag vi hejade på. Men vi skålade glatt med när männen jublade.
Det fanns några bord, vi trängde in oss i hörnet och hittade en bänk där våra små rumpor rymdes. Efter att vi suttit där hela kvällen såg vi att det stod "Réservé" på bordet.
Men vilka killar säger "AU REVOIR" till de här snygga brudarna?
Inte den mannen i alla fall. Vi drack öl. (Fastän jag fortfarande ber om en limeöl.)
Vi beställde så goda potatoes (pommes de terres) med majonnäs och ketchup. Faktiskt gott! Lianna rekommenderade sin au pair familj (hon sticker på söndagen) och jag sa jajajaja, jag vill ha det jobbet! Men lite osäkert om det passar för den familjen att jag har inträdesprov och Parisresa bokad.
Hur som helst, efter att ha haft sån ångest över vad som skall hända mig under veckoslutet och om jag kommer få något jobb, så kontaktade plötsligt en kvinna mig. Hon sökte en au pair till sina egna barn fr.o.m augusti. Jag säkte ju jobb genast. Då sade hon att hon har en idé; "Vi äger en privatskola i närheten av Vevey, jag kan fråga min svärsyster om det skulle behövas en au-pairliknande tjej på skolan. Det handlar om att äta med barnen, leka med dem medan de inte har skola och helt enkelt ta hand om dem. Du får boende gratis vid skolan och här är en kock som lagar all mat." Det lät ju hur perfekt som helst! Tänk vilken erfarenhet man har efter det.
Idag var jag där på intervju, det gick riktigt bra faktiskt. De erbjöd mig en hyfsad lön och var intresserade av mig. Men tyvärr fanns det lite nackdelar med jobbet, de behövde en nattvakt, så mitt schema skulle ha varit lediga dagar, börja jobba efter 16 och dra kvällsaktiviteter med barnen. Sedan på natten skulle jag vara alert och om barnen har mardrömmar eller vaknar och mår illa så skulle de ha rätt att komma till mig. Andra nackdelen var att man måste jobba vartannat veckoslut. Så jag skulle ha varit ganska fast på stället och inte haft tid med t.ex. au pair träffen i Lausanne.
Efter den intervjun tog jag tåget till Neuchâtel för nästa intervju. Då tänkte jag att kanske skolan ändå är värt att jobba i. Men sen var ju den brittiska familjen jag träffade helt super trevlig! Så bra kontrakt och jag kom jätte bra överens med mamman. Bara ett barn att ta hand om och mycket fritid. Nackdelen var att det var på landet, det har jag ju ren upplevt i Salavaux...
Jag tar tåget till Lausanne och har typ bestämt mig; "Jag vill jobba för den familjen i Neuchâtel". Jag skickar meddelande till Sofia; "Jee I got a job, skall köpa blommor åt din värdmamma nu!" Jag möter Lianna och Sofia i Lausanne, de vinkar ivrigt, Lianna säger; "min au pair mamma var intresserad av att träffa dig! Du kan kanske få börja på måndag. Du kan få träffa dem ikväll eller i morgon kväll."
Vad skall jag göra nu? Jag som just hade bestämt mig.. Men att jobba i Bossière hos en familj en annan flicka trivats hos, nära tågstationen, med bra förbindelser till Lausannes tågstation, 10 minuters tågresa dit.... Vad skall jag göra?
Okej, varför inte träffa dem ikväll? Alltså, Lianna och jag tar tåget hem till henne, vi snackar och jag bjuds på god lasagne. Got the job! Just like that. Okay, let's move to Lutry on Monday! Merci, bonne nuit!

Stannar ett tag till hos Sofia

Kategori: Allmänt

Tänk att det finns så omtänksamma människor i världen, som tar hand om en och bryr sig fastän man inte har så mycket att ge tillbaka. Ett tack, åtminstone, men hur mycket är det lilla ordet jämfört med vad jag får? Tror jag måste köpa en flaska vin och blommor åt Sofias värdfamilj.
Veckoslutet har varit långt, blev ju i princip "ledig" fr.o.m torsdag. På fredagen tog Sofia och jag båten till Evian-les-bains. Vädret var väldigt ostabilt. Medan vi satt inne och planerade dagen var det fint och soligt ute, när vi väl var påväg till båten började det såklart regna.
Här är vi på första båten från Cully (byn nära Villette) till Lausanne. Det var endast Sofia och jag som steg ombord från Cully-hamnen.
Jordnära Sofia.
Tummen upp för framtiden... Höhö.
En tornado påväg? Hope not.
Framme i Frankrike, här är Casinot. Tyvärr verkade allting stängt, även om restaurangernas menyskyltar stod utanför på gatorna, så var restaurangerna stängda. Vi som ville äta lite billigare och betala med euron vi tagit ut ur bankautomaten. De får väl vänta tills jag är på Parisresan. (En annan orsak till varför jag inte riktigt vill åka hem till Finland redan.)
Pittoreskt och mysigt. Men när vi satt i båten och jämförde Lausanne-sidan och Evian-sidan så såg Evian väldigt dött och tråkigt ut, på Evian sidan var det mycket mera skog och inte alls mycket bebyggelse.
Vi blev hungriga och det gick inte riktigt som vi hoppades, istället för att få riktig mat på restaurang delade vi på en batong (baguette, svenskar kallar det inte batong) och köpte lite ostar till. Ganska torrt i munnen men det mättade i alla fall magen för en stund.
På kvällen hade vi tänkt att vi kanske tar en joggingtur och sedan hamamar i Hamam bastun på nedersta våningen och kanske tar oss ett dopp i sjön. Hur som helst slutade det med att vi satte vi mjukiskläder på oss och hade varsin laptop i famnen. Jag sökte familjer som en galning och fick en massa matchar, och t.o.m en till intervju att gå på under lördag förmiddag. Vi var riktigt ivriga.
På första intervjun tog familjen mig till en terass som hade denna utsikt. Synd så var vädret lite blåsigt och kallt. Angående intervjuerna och jobben, familjerna var inte som jag tänkt mig och jag letar fortfarande efter andra familjer och har lite smått på g. Det känns ganska ostabilt för tillfället som ni kanske förstår.
Lördag kväll var party-night in Lausanne med Eva-Maria, Ashley och Sofia. Nästa dag (igår) mådde jag inte som en prinsessa, men mot kvällen blev det bättre!

Être au chômage - livet som arbetslös!

Kategori: Allmänt

Arbetslösheten började en dag tidigare. Men vad gjorde det, njöt desto mera! Tänk om det alltid vore såhär när man är arbetslös:
Blir bjuden på middag på mysig restaurang i Lausanne och vi bjuds dessutom på en god grönsaks-shott, liknande smak som mammas, vilket gjorde att jag fick lite hemlängtan.
Fick smaka på den andra rätten också.
Min goda rätt.
Bor för tillfället hos en kompis med den här utsikten!
Öppnade fönstret i sovrummet för att vädra lite.
Golvet är överfullt av mina saker. Har två kappsäckar, en stor sportväska full med saker och ännu min dator som jag släpar på. Köpte kanske lite för mycket på Ikea i januari!

Idag skall Sofia och jag ta båten från Cully över till Evian-les-bains, alltså till Frankrike, staden Evian där vattenmärket kommer ifrån. Livet som arbetslös har inte börjat så tokigt.

Tidsfördriv

Kategori: Allmänt

Just nu känner jag mig instängd och på helt fel ställe. Men jag har försökt göra det bästa av situationen, alltså göra de där sakerna som förväntas att jag skall göra. Ehm hatar ordet "förvänta" för tillfället! Men på fredag lagar jag lunch en sista gång... det kommer säkert kännas väldigt underligt, men samtidigt så jäkla skönt kan jag tro!
Idag efter lunchen föreslog jag att ta med barnen på en cykeltur till Plage D'Avenches parken, vilket uppskattades. Vi var borta nästan i tre timmar.
Kommer sakna dessa flickor! Känns vemodigt, men i grund och botten vet jag att det är ett bra besult jag gjorde.
Hjälmen igen. Den här gången cyklar vi, inte skrinning. Tänkte att det är bäst att ta den när nu alla barnen tvingas ha på en.
De lekte i parken. Jag frös.
Vattenflaskan var lite i vägen... men hamnen vid Salavaux / Avenches. Här som jag trodde att jag skulle simma och sola fr.o.m aprilmånad...
Känner nervositet i kroppen för tillfället. Nästa vecka, hur fan kommer den se ut liksom? Oh gud hoppas så att den går som jag vill, att jag får som jag vill!

Jag sade det. Bestämde mig. Äntligen.

Kategori: Allmänt

Jahass... dagen har inte börjat bra, med en konstig fiilis drog jag dock jogging till sjön med barnen, jag drog uppvärmning på gården för dem! Mamman undrade var det var för stampande så hon hade kommit ut och tagit kort på oss! Säkert fint kort. Haha. Jag hade visselpipa och allt, sedan sprang jag med 5, 7 och 9 åringen till sjön, där byggde de sandslott i en timme medan jag grubblade över livet.
Nånej, så farligt var det inte, men på lördagen får jag veta lite mer om framtiden... Återvända hem eller stanna kvar i landet? Det som jag gjort nu känns ganska tufft, nu skall jag liksom själv ta mig fram här med alla mina saker och väskor och datorn och guuud!!! Åka tåg med allting?! Ja, vi får se vart jag mig i världen vänder nu, eller skall vi säga, till vilken värd jag anländer! På ett sätt kan man se det som om jag gav upp, men så många gånger jag tvivlat och haft ångest, så känns det nästan mera som ett modigt beslut, liksom, nu är jag ju helt på egna ben.
Hoppas att allting går bra fr.o.m fredag eftermiddag!

The one with the Holiday Armadillo

Kategori: Allmänt

Idag efter frukosten åkte vi till Papilorama i Kerzers, ett slags zoo för fjärilar. I det blå "cirkustältet" var dock ett zoo med tropiska djurarter, bl.a. armadillon. När jag skulle ta ett kort på ett djur kom en fladdermus flygande mot mig, så jag lade hastigt bort kameran. Jahass, då tar vi inga bilder från den här avdelningen då...
Anakondan.
Pupporna, här såg vi hur en höll på att kläckas. Sedan förde skötarna ut fjärilarna i det konstgjorda tropiska klimatet.
Lite fåglar fanns det också.
Ute klappade jag på både åsnor och getter.
Sedan blev även jag en papillon.

"Mamma, är det sant att Sara aldrig pruttar?"

Kategori: Allmänt

Gårdagen var väldigt lång och grå. Långtråkig. Jag hade tänkt att jag skulle vara effektiv och läsa men jag var ganska seg. Det regnade och var grått ute, men jag tog mig i alla fall till butiken två gånger. Andra gången köpte jag lite snacks till kvällen, skulle ju träffa Timea i Murten. Hon var på pingis-tävling och efter tävlingen fick deltagarna middag och grejer... vilket ledde till att jag satt ensam hemma i huset och väntade på att hon skulle komma efter mig. Det blev en väldigt sen visit, ja, vi sköt upp det till söndagen kan man säga. Hon kom efter mig 00.51 lördag natt. Jag hade lovat henne tidigare i veckan att vi skulle ses och hon bad mig stanna där över natten, så jag packade min väska och tio före ett steg jag in i deras bil och åkte till Murten. Vi såg på Desperate Housewives ända till kl. 5 på morgonen... friska mänskor! Vi drack vin, åt ost och de goda Multivita crackers, som min familj också blev förtjusta i när de var här.
Söndagen blev sedan inte heller en effektiv dag, eftersom vi vaknade 13.40... Sedan såg vi igen på två avsnitt av DH och efter det tog jag tåget hem. Gick hem från Faougs tågstation, det tog en timme. Trevligt.
Som frukost hos Timea serverades något som jag inte sett beredas på ett liknande sätt. Hon värmde först mjölken i mikron, sedan lade hon på flingor och sedan massor med honung ovanpå! En riktig sockerbomb till frukost, då hon dessutom frågade om jag ville ha varm choklad, jag tackade ja. Då värmde hon mjölk, lade i kakaopulver och en stor sked med nutella in i muggen. Det är liksom någonting jag inte tycker att är så vanligt i Finland. Åtminstone inte i mitt hem, därför känns det ofta som om jag äter jätte ohälsosamt här.

När vi ätit upp flingorna fixade hon ännu banan-jordgubbsmilkshake. Så stoppade hon också i vaniljsocker.
Här är utsikten från hennes rum. Murtensjön. (Från mitt takfönster ser man endast en pytteliten plätt av sjön...)
På fredagen skämtade jag åt barnen att de kan få träffa min kompis, att jag kan visa hur ofta ni pruttar. Då svarade ena: "Nehee, du får visa när DU pruttar!"
Jag svarade: "Men jag pruttar aldrig!"
De tvekade och sade att det gör du väl visst?!
Hur som helst, idag efter middagen undrade yngsta flickan om det är sant att jag aldrig pruttar? "Maman, c'est vrai que Sara ne pète jamais?" Hehe, har hon liksom gått och funderat på det medan de har varit i Frankrike under helgen och sett på rally? Om man ändå sku kunna läsa barns tankar!

Zürich på ekenäsiska

Kategori: Allmänt

Dagen började med att laga gröt åt flickorna, sedan joggade jag vid sjön (idag var det en solig förmiddag) och efter det var det dags att börja laga lunchen. Bacon, spätzli och broccoli. On aime ça! Jag hade fixat mig klart för att hinna så snabbt som möjligt till tågstationen, (ja cyklandes igen!)... Vid matbordet frågar såklart ena flickan: "Sara, har du mascara på?". Tänk att barn lägger märke till allt - och kommenterar allting! "Ja, hehe, det har jag. Tänkte att jag skulle vara lite fin, för jag skall träffa min kompis från Finland som är i Zürich idag!"
Såklart hann jag inte till det tåget som jag helst skulle ha velat ta. Det var ju disken och allt sånt som tog tid, men ingen panik. 14.11 tog jag det dyra (31.50 frangs tåget med halvapriset rabatt?!?) till Zürich för att träffa Leonora!
Tågresan tog knappa 2,5 h.
När jag väl var framme vid den enorma tågstationen ringde jag Lellu. Efter en stund såg jag hur hon glatt vinkade åt mitt håll, så vi gick leende fram till varandra och gav varandra en stooor kram! Hennes syster Alina var ju också på plats, så även brodern Toste och hans vän. Det var lite roligt, för jag hade aldrig sett hans kompis förut och antog att kompisen var tysk. Så jag bara: "Hello!" Senare fick jag veta att han var en Ekenäsbo som gått i Mikaelskolan!
Vi började med att handla på Coop. Jag föreslog att vi kunde ta en liten picnic i någon park, eftersom det säkert är dyrt att äta på restaurang i Zürich. Lellu är ju ingen som protesterar, hehe, så det blev picnic! Jag visste ju ingenting om staden medan Lellu nog hade besökt Zürich förut, så hon tog mig lite in mot centrum, och vid en pytte liten gräsplätt mitt bland shoppinggatorna satte vi oss ned och åt våra jordgubbar, bröd med brie- och gruyèreost samt varsin limeöl. Vi hade inte så mycket tid på oss så jag såg ju inte så värst mycket av staden. Den bör besökas på nytt. Men i alla fall verkade det vara livat och butikerna var inte ens stängda efter kl. 18.30! Ser man på!
Spårvagnen, jag tyckte faktiskt att gatan påminde lite om Helsingfors! När jag dessutom hade Leonora med mig skulle det lika gärna ha kunnat vara en park i Helsingfors vi satt i.
Macarones. Typiskt för tysktalande delen i Schweiz. Måste smaka på en förrän jag återvänder hem.
Igen så läckra tårtor!
Finfina Leonora! Det var ytterst trevligt att träffa Ekenäs positivaste tjej!
På tågstationen filmade de någon brud. Jag fotade.
Ett sista foto, på oss två tillsammans! Det var faktiskt kul att träffa Lellu, hon var så slö i butiken, och det är ju jätte längesen jag skämtat och varit slö med mina ekenäsvänner! Syftar på vår egna humor som vi alltid har när vi är tillsammans (den där superbra humorn...) hehe. Hur som helst är det inte länge tills vi ses igen! CIAO!

The amazing Leonora is in town!

Kategori: Allmänt

I morgon efter jobbet åker jag till Zürich, (för första gången) för att träffa min allra bästa Leonora!
Tänka sig, att jag den här veckan möter en av HH-medlemmarna i Schweiz! Alltså, too good to be true! Kommer ju såklart sakna alla andra medlemmar! But that you already know!
Skall bli så roligt att träffas i Schweiz!
Den andra goda nyheten är att på tisdag beställde världens bästa mamma tågbiljetten till Paris åt mig! Så den 4-7 maj åker jag med några andra au pairer till Paris! (Mitt visa-electron kort är ju stulet och dessutom gick det inte att betala med electron via hemsidan, annars skulle jag ha klarat mig utan mammas hjälp, je vous promets!)
Annars då? För tillfället har jag en grå vecka bakom mig, bara regn, regn och regn. Har städat tisdag, onsdag, torsdag så i morgon hoppas jag på en lugnare jobbdag, vilket det antagligen blir. Har försökt översätta ord i franskaboken och jag har bara några sidor kvar att läsa. Men sen måste jag ju läsa allt om igen för att förstå innehållet... och så består ju provet av en grammatik del också. Min motivation är liksom... nowhere!

Minipop minipop minipop

Kategori: Allmänt

"Joyeux anniversaire, joyeux anniversaire, joyeux anniversaire..." a été dans ma tête pendant cette semaine. Les filles la jouent ensemble tout le temps!
Lundi soir, j'ai eu une invitation pour une spectacle!
Alors, det började med lite High School Musical dans. Efter det var det modeshow, défilé de mode!
Heja Sverige!
Så slutade det med fotbollskläder. Under pausen (som var ganska lång och kaotisk) fick vi i publiken äta lite godis från varsin skål. Bra att flickorna har fantasi i alla fall. Ja, vi betalade också inträde, en frang per man. Jag måste låna 20 cent, efteråt märkte jag att jag nog hade en enfrangare på bordet. Wupsi Dupsi!

Verbier, c'est cool!

Kategori: Allmänt

Efter den mysiga au pair träffen i Lausanne på torsdag fick jag skjuts till La Tzoumaz. Vi var framme vid 23-tiden och då ena australienaren mådde lite dåligt satt vi tre andra och drack lite shottar i mörkret. Vi klarade inte oss helt utan skador...
Nästa morgon beundrade gästerna utsikten.
Vi tog oss till skidcentret riktigt nära stugan, för att där ta liften över berget så att vi kom ner på andra sidan till den vackra byn Verbier. Där var mycket turister och stugorna man såg i bergen när man satt i liften var lyxiga!
Uppe på toppen, här stannade vi en stund och beundrade utsikten, förrän vi tog den andra liften ner till Verbier.
Schweiz
Sara, Leanne och Marcel. Ingen av oss hade ordentliga skor på.
I liften påväg ner till Verbier.
Jeje första gången jag åker lift alltså. Det var ju lite spännande. Vädret var bra, fastän det hade lovats regn och molningt... (men det kom istället på lördagen).
Loïc insisterade.
Sagolikt, eller hur?
Again. Not me. You know...
På balkongen hänger koklockor med Valais symboler på... om jag förstod rätt?
Typiskt djur för kantonen Valais.
Lite dricka på uteserveringen. Vitt vin var det för min del. Bara 3,80 frang! Mitt vin var billigare än ölen och kakaon som de andra beställde! Not bad.
Delikatessbutiken, här köpte jag en sååå god ost! En krämig Tomme-ost med basilika smak. Den är ljuvlig!
Australienaren köpte ett gott vin till efterrätten, tack tack!
L'église.
Ja... liknande bilar var det många av i byn. Stugorna står tyvärr tomma nästan hela året och sen kommer de rika ägarna och bor där kanske endast två veckor om året...
Utsikt från liften, påväg tillbaka över berget till La Tzoumaz.
På toppen igen. Bakgrunden är alltså äkta, jag är inte inklippt på fotot.
3 amigos. Haha...
Sexiga kvalité- sportsolglasögon. (Inte riktigt min kopp av te!)
Donkeyn.
Lite kakor i bybutiken.
Lite degverk.
Loïc ville visa bron åt australienarna, fastän bara ena australienaren orkade gå biten upp till bron... Kom igen liksom!!! Hur som helst så skadade det inte för mig att gå på bron en gång till, lite adrenalin i blodet tack!
Oj så jag ser lycklig ut.
Tänk att någon har kunnat lägga fast fågeln där uppe i berget! Höjdskräck 3000.
Det hade kommit en ny stenhög, intressant...
Vi stannade i stugan ända tills lördag förmiddag. Efter det badade vi i heta källorna uppe i bergen, det var väldigt fint där. Dessutom lyste solen en stund, vilket gjorde mig glad, att få färg och att sola är mycket trevligt! Min panna var brun som en pepparkaka! Småroligt.
Efter att vi hade badat åkte vi tillbaka till Lausanne. Jag köpte vin, en öl och en champagne-liknande dryck. Mina pengar som jag tog med till krogen spenderades... så jag har lite minnesluckor från kvällen. Minns i alla fall att jag i ett skede blev väldigt sentimental och fällde lite tårar för den saknade finska påsken hemma med vänner, egna familjen och dess födelsedagsbarn. Men man nyktrar ju till efter en stund och sedan är allt perfekt igen! Så som helhet har helgen igen varit génial! Je suis gâtée!
Jag har förresten varit på katolsk gudstjänst på franska idag, hur sjukt är inte det? Den katolska gudstjänsten var annorlunda än den evangelisk-lutherska. Men det var helt skönt att bara ta det lugnt och känna att man också spenderar sin tid åt någonting peaceful under påsken. Fastän ni inte skall tro att jag har gått och blivit katolik, haha, icke sa Nicke!

Salutations de la Finlande!

Kategori: Allmänt

Jag som var orolig över att mammas påskpaket inte skulle hinna fram tills torsdagen! Men när jag sade hejdå till ena flickan i morse, såg vi att posteljonen kom och hade ett stort gult paket i handen. Det kom fram i precis rätt tid! Tack söta mamma!
Visst är det fint? Värsta muminpaketet alltså. Och så många fina frimärken! På bilden är dessutom min marimekko-penal. Kan det bli mera finskt? Det kan ni ju avgöra när ni ser vad paketet innehöll.
Tadaa; fazers blå, fazerina, marabou choklad, kinderägg, mignonägg (ush!), en tupp och så lite saker åt familjen. Först när jag såg äggpaketet tänkte jag att vad fan, mamma har väl inte skickat ägg åt mig på posten? Sen slog det mig att hon antagligen har skyddat chokladäggen i paketet... (Jag har mina moments... )
Jag önskar mina få, men guldvärda läsare en glad påsk! Ätin nu choklad hörni! För det göra jag, började redan må illa av att smaka på den efterlängtade fazerinan och ett kinderägg.
Min påsk firas med att ikväll åka till Lausanne på au pairträffen, efter det skall jag åka till La Tzoumaz för lite multikulti sällskap, som består av fransmän, australienare och en finländare! Ciao!

Hemgjort påskpynt

Kategori: Allmänt

Kolla, vad jag har lagat med barnen efter jobbdagen!
Först kokade vi äggen, sedan doppade vi dem i den gula färgen (färgerna skulle blandas med vatten och vinäger), sedan torkade vi dem, lade klistermärkena på, doppade dem i gröna eller orangea färgen, torkade dem igen en gång och till sist tog man bort klistermärkena.
Figurerna blev alltså gula istället för vita! Äggena blev ju hur söta som helst. Jag är inte van vid att läsa bruksanvisningar, nu var det ju inte ens på svenska! Nerverna testades lite, men efter en stund då allt gick som det skulle så var det faktiskt helt roligt att pyssla med flickorna. (Fastän mina händer är fulla med grön och orange färg som jag inte får bort!) Nå, på det sättet pyntade vi även mig till påsk! Kanske familjen hänger upp mig som dekoration i trädgården?
3.4.2012 hamnar man igen söka in till skolor, vem skulle ha trott det? Få se vad det blir av mig, om jag inte kommer in detta år så blir det nog att åka utomlands igen! Vilken tur att jag fattade att jag måste ta mig utomlands när jag en gång har sabbatsår! Har i alla fall sökt till en massa olika linjer, både i Finland och Sverige. Dessutom har jag ännu tid till att söka in till franskalinjen för utlänningar på Lausanne-universitetet om jag vill. Ingen panik här kommer Torsten med borsten!

Jesus, redan april...

Kategori: Allmänt

...Som det ser ut nu skall jag redan hem i maj! Jag som gärna skulle ha stannat längre i landet... Nå, men kanske allt har sin mening i så fall. Jag hinner ju komma på studentdimissionerna så det är kul!
Den här helgen har varit jätte bra. På fredagen var jag på bio i Lausanne, såg The Hunger Games, men den var ganska komplicerad och ofta när jag ser på långa, invecklade filmer (speciellt om jag ser dem på bio) så har jag svårt att minnas vad som egentligen hände i filmen. Så antagligen borde jag läsa boken eller se filmen på nytt inom snar framtid. Filmen var helt bra, fick en och tänka på hur bra man har det då det gäller mat. Haha. Speciellt nu i Schweiz när man bara äter goda kolhydrater hela tiden. Biografen i Lausanne var bredvid Mad Club. Förr var det ett industriområde men nu har det byggts om till ett modernt design-område lite utanför stan.
På lördagen på vägen till katedralen i Lausanne stannade jag vid ett skyltfönster och undrade hur övre delen av min kropp såg så brun ut? Då var det en skyltdocka som exakt passade in på min överkropp, nyckelbenen satt precis på rätt ställe... Hur som helst var ju nedre delen lite fel kanske!
Stora vackra kyrkan, vilken ni ser i mina solglasögon! Fotografen har så bra idéer.
Jag har rynkor!
Efter det var det dags för pasta bolognese som åts i en fin park med Genèvesjön som utsikt. Il faisait très chaud! Efter lite slumrande i parken blev jag bjuden på glass! Mövenpick såklart. On a mangé la glace au bord du Lac. Jag valde crème brûlée smak, nommnomm!
På kvällen tog jag tåget till Payerne för att titta på M:s dragspelskonsert. Den började först klockan åtta på kvällen och höll på ända till halv elva! Det var som en supé, bra stämning och mat vid borden. Jag åt en räksmörgås medan orkestrarna spelade. De var jätte duktiga, tydligen är det vanligt bland ungdomar att spela dragspelsliknande intsrument här.
Juniororkestern. Tänk att de hölls vakna så länge! Konserten började ju vid läggdags.
Publiken, många av den äldre generationen kände igen låtarna, jag hörde dem nynna med i svängarna.
Seniororkestern, med många ungdomar. (Dräkterna var dock inte riktigt i min smak), men visst spelade de fint!
De hade en hyllning, hommage för Edith Piaf i slutet! Två medelålderskvinnor sjöng tre låtar av henne. Jag kom och tänka på julfesten 2010 i gymnasiet då mamma var utklädd till Piaf och mimade på scenen. Du såg ganska skrämmande ut mamma!
Efter konserten körde familjen mig till bilen i Faoug som jag sedan körde hem till Salavaux.
Idag hade familjen brunchgäster. Jag låg dock och sov till 11.30! Wupps, "Eh, pardon, bonjour, j'ai dormi longtemps!" Fick i alla fall gå ner och ta för mig. Det var ju så lyxigt så att jag måste hämta min kamera! Ägg, alla världens ostar, syltar, goda bröd (från bageriet såklart), birchermûsli, hallonpaj, muffns, champagne, sparris med skinka... ja en massa goda saker!
(Bara så att ni vet.)

En fin svan på dagen och fula ankungen på kvällen

Kategori: Allmänt

De som har facebook vet att min torsdagkväll var en väldigt speciell kväll! Helt otrolig! Värsta äventyret i mitt liv tror jag! Så detta inlägg handlar endast om torsdagen fastän jag nu skriver och det är lördag natt, snarare söndag redan.
Efter lunchen gick jag till stranden för att läsa lite franska. Det blev ju inte så mycket läst utan mera latandes i solen.
My new sunglasses from H&M of course.
C'est belle hien?
Svanen.
Svanen 2.
Svanen 3.
Svanen 4.
Men vad händer på kvällen då? Beredda att läsa en lång historia?
Jag skall ta mig till filmkvällen i Lausanne (au pairträffen). Jag cyklar till tågstationen i Avenches, hade tänkt hinna till 18.11 tåget men tog istället 18.48 tåget. Jag sätter mig ner vid tågstationen och äter lite av onsdagens ugnspannkaka och njuter av solen. Tåget kommer strax och jag sätter mig i sista vagnen. In kommer en kille som säger "Ciao." Jag vet inte om han sade till mig så jag svarade inte, han säger igen "Ciao." Jag tittar upp och ser att han tittar på mej, så jag svarar: "Salut". Han är ung, smal, lite mörkare hudfärg och ser inte ut att vara nykter. Han sätter sig mitt emot mig, frågar varifrån jag är. Jag svarar att jag är från Finland. Han kan inte bra engelska. Sedan börjar han sluddra upp "Stockholm, Helsinki, Denmark, Norway" och jag fattar ingenting av det han förklarar om Finland. Han talar italienska och tyska.
Jag pratar svenska, engelska, lite franska och finska, alltså, vi förstår inte varandra! Men han sätter sig bredvid mig efter en stund, och ansiktet är riktigt nära mitt när han pratar. Jag känner att hans andedräkt är väldigt asig och ser att hans ögon är helt röda och pupillerna inte i nyktert skick. Vissa italienska ord förstår jag, han sluddrade något liknande som "Bellissimo" och jag förstod att han sade snuskiga saker. Killen mitt emot lyssnade på vårt samtal och tittade åt vårt håll. Jag höll på att skriva ett meddelande till värdmamman och sade åt marockanen att jag inte förstår vad han säger. Han fortsatte att sluddra på och jag försökte ignorera honom.
Efter 3 minuter stannar tåget i Faoug och då har jag redan hunnit byta plats eftersom killen kom riktigt nära mig. Jag steg upp och sade åt killen att jag varken talar italienska eller tyska. Killen springer plöstsligt med full fart ut ur tåget. Jag tyckte det var lite skumt men tittar inte upp eftersom jag bara försökte ignorera honom.
Väl framme i Murten vid nästa tågstation, där jag skall byta tåg, märker jag att min lilla väska med körkortet, pengarna, demi-tarifkortet och bankkortet är borta!!! Jag får panik, söker igenom fickorna, tar ut allting ur väskan och fattar ingenting. Springer tillbaka in i tåget och kollar om den fallit där. Sedan fattar jag att marockanen som sprang ut ur tåget i Faoug antagligen stulit den. Jag ringer till au pair mamman och förklarar min situation.
Det blir alltså ingen resa till au pair träffen i Lausanne, utan jag står i Murten och väntar på skjuts hem. Vi söker upp polisstationen tillsammans, men den var stängd. Vi åker via Faoug, ifall han skulle ha slängt min lilla väska i någon skräpkorg. Vi ser inte väskan, så vi åker till Avenches där cykeln är och jag säger att jo, jag kan nog cykla hem den ändå. Jag tänker att jag kan kolla runt lite, ifall jag själv bara tappat väskan vid tågstationen i Avenches. Jag tittar omkring mig, och plötsligt står den snuskiga, obehagliga och drogade marockanen mitt emot mig!!! Han tittar oskyldigt på mig och talar italienska. Jag säger: "Hey, did you take my wallet???" Han ser riktigt blåst ut och byter samtalsämne, frågar om jag vill smoke with him... Jag svarar nej och känner hur mitt hjärta börjar pumpa av rädlsa, tänk om han är våldsam? jag frågar om och om igen om han tog min lilla väska eller inte!?!
Killen börjar gå i väg, jag tar fram telefonen och ringer mamman och säger: "Herregud, han är här!!! Den äckliga typen är här i Avenches nu, jag pratade med honom just!" Hon svarar;  "Stanna där, jag kommer efter dig och jag ringer polisen!" Just efter samtalet kommer en polisbil körande på gatan (vilket jäkla sammanträffande!). Jag ser den långt ifrån och undrar om det faktiskt är en polisbil som kommer??? Och ja, det var det ju, så jag stannar den och säger på engelska att en kille som går där borta har tagit min plånbok!!! Poliserna förstår inte riktigt så jag säger på dålig franska vad som hänt. De gasar som bara den och tvärnitar när de ser honom, tar fast honom med handbojor och jag följer efter dem för att titta om han har min plånbok eller inte. De gräver i hans väska och i hans ficka, jag blir osäker, får nästan dåligt samvete, för de hittar inte min lilla väska, så jag säger: "Okej, jag är inte helt säker nu att han tog den, men jag tror att det är han som tagit den, annars föll den bara ur min väska!"
Polisen får samtal från andra poliser, dvs. de poliserna mamman hade ringt till. De frågar om det är jag som ringt till polisen i Fribourg, jag fattar ingenting och säger nej. Poliserna fortsätter sin diskussion med de andra poliserna i högtalarna och jag förstår att de har saken under kontroll. De börjar leta efter saker runt omkring och hittar en Iphone slängd mellan tågrälsen, de skrattar ironiskt och fattar att killen antagligen är skyldig!
Mamman kommer körande om en stund, jag har försökt få tag på henne för att säga att poliser redan är på plats. Men det är upptaget. Polisen ber sedan mamman och mig att köra till polisstationen i Domdidier. Där sitter vi säkert två timmar och svarar på frågor och fyller i papper. Efter en stund visar polisen vad de hittat i hans väska, men ingenting där är mitt. Jag blir lite orolig och tänker att okej, knappast hittar dom ju min väska då! De frågar på nytt hur hela historien gick till, och jag förklarar att han sprang ut ur tåget i Faoug. Då säger poliserna att de åker till Faoug och söker väskan och ber oss vänta en liten stund till på polisstationen. Jag hade köpt små baby-bell ostar till tågresan till Lausanne, jag bjöd mamman på några och så satt vi, två blondinerna, på poilisstationen och åt ost! Haha.
Polisen förklarar att killen var en olaglig immigrant från Marocko och att de inte ens fått reda på hans namn. De säger att de kommer utvisa honom ur landet. På stationen är också ägaren till Iphonen och han får sin telefon tillbaka och sticker iväg. Vi sitter kvar och hoppas på det bästa.
Till sist kommer poliserna in och har min lilla väska med sig!
Den hade legat i en av soptunnorna i Faoug, där som jag och mamman hade letat, men inte velat stoppat handen in i de små hålen för soptunnorna! Haha. Och kvar i den låg mitt körkort och demi-tarif kortet. De frågade hur mycket pengar jag haft i den och summan fick jag tillbaka! Bankkortet hade min mamma spärrat i Finland då jag hade ringt till henne och varit helt ifrån mig i Murten. Så inga pengar på mitt kort hade använts! Vilken tur alltså. Helt otroligt! Det roliga är ju att jag, som inte ens själv kommer från landet, fixade ut en annan utlänning i Schweiz, haha, det är ju så himla glest!
Bild från polisstationen när de hittat min lilla väska och de viktigaste korten! (Får ju ett nytt bankkort snart så det var inte så farligt med den saken!)